Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Neprimjereno ponašanje pojedinaca

Autor: Z L

08.08.2009. 22:00
Neprimjereno ponašanje pojedinaca

Foto: Adam VIDAS



Predsjedništvo Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije osvrće se na nedavno obilježavanju ustanka u Lici u Srbu 26. srpnja 2009. godine.
“Poznato je da se u Lici, u mjestu Srbu dogodio masovni ustanak 27. srpnja 1941. godine koji je imao povijesno značenje za razvoj NOB-e u Hrvatskoj. To je u NOB-i bio najmasovniji i najorganiziraniji ustanak, ne samo u Hrvatskoj i tadašnjoj zajedničkoj državi, već i u europskim okvirima, koji se do 1991. godine u Hrvatskoj obilježavao kao državni praznik – Dan antifašističke borbe – sve dok Sabor RH nije donio Odluku da se kao dan ustanka u Hrvatskoj obilježava 22. lipnja 1941. godine – dan kada je osnovan Sisački partizanski odred. Ali, i nakon toga, zbog povijesnog značenja, nastavljeno je obilježavanje masovnog ustanka u Lici, u Srbu 27. srpnja.
Ove godine ovaj povijesni događaj obilježen je u nedjelju 26. srpnja u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH u koordinaciji sa Srpskim narodnim vijećem i Općinom Gračac, ali ne kao dan početka ustanka u Hrvatskoj, s obzirom na odluku Sabora RH, već kao povijesno značajan događaj u NOB-i i Hrvatskoj.
I ove godine, 68. godišnjica ovoga ustanka obilježena je izuzetno uspješno, jer je na svečanom skupu bilo prisutno tri tisuće stanovnika Like i brojnih drugih mjesta s područja Hrvatske: Varaždina, Rijeke, Pule, Splita, Šibenika, Zadra i dr. te jednog broja građana iz bosanskog Drvara i manje grupe osoba iz Beograda koji rade u sekciji proslavljene 6. ličke divizije, prve osnovane divizije u NOB-i Hrvatske.
Glavni referent na ovom svečanom skupu u Srbu bio je Josip Skupnjak, dopredsjednik u Predsjedništvu Saveza antifašističkih boraca i antifašista u RH, istaknuti antifašistički borac, general-major u mirovini. Šteta je što bar dijelovi njegova govora nisu šire istaknuti u tisku. Inače na licu mjesta, u krugu još neobnovljenog do temelja porušenog spomenika sve aktivnosti su se odvijale u najboljem redu, kao što je protokom i bilo predviđeno.
Neprimjereno ponašanje pojedinaca koji su na leđima svojih majica imali ispisane neprimjerene sadržaje, ili pokazivanje tri prsta na prsima niti su utjecali, niti su mogli utjecati na obilježavanje ovoga povijesnog događaja iz NOB-e. Budući da je zaista riječ o pojedincima koji nisu mogli biti ni primijećeni na mjestu obavljanja svečanog čina tako da se organizatori svečanog skupa naprosto nisu imali od čega ograđivati. Pošto su se ove pojave dogodile na području naše županije – Predsjedništvo naše Udruge i ove pojedinačne slučajeve neprimjerenog ponašanja najodlučnije osuđuje jer je, očigledno riječ, o nacionalističko-neočetničkim elementima kojima smeta sve ono što se dobro čini u Hrvatskoj.
Veliko veselje koje je toga dana bilo prisutno u ugodnoj zeleno-šumovitoj dolini, koja okružuje Srb, uz glazbu, kola i narodne pjesme srpske nacionalne manjine, pa i neki ćirilični natpisi nikomu ne bi trebali smetati, jer su ta prava svima, pa i srpskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj i Ustavom zagarantirana.
Predsjedništvo naše Udruge koristi i ovu priliku da se iskreno zahvali glavnim urednicima cijenjenog Zadarskog lista, kao i njihovim izvjestiteljima koji su informirali zadarsku, pa i širu javnost o svečanosti u Srbu”, piše u dopisu što ga potpisuje Nikola Dobre, predsjednik Udruge.