Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nezaobilazna i vječna – prolaznost

Autor: Nikola Markulin

08.08.2009. 22:00
Nezaobilazna i vječna – prolaznost

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Nakon nastupa australske kazališne skupine Strange Fruit kojim je Zadar snova otvoren, u subotu su na programu bili Zadarski plesni ansambl i revija kratkog filma. U dvorani bivšeg kina Pobjeda Zadarski plesni ansambl predvođen Sanjom Petrovski izveo je predstavu suvremenog plesa “Rock the Baroque”. Koreografiju za plesnu predstavu je izradila Sanja Petrovski, a o predstavi članovi ZPA kažu: “Najraskošnije stilsko razdoblje u umjetnosti prikazano u suvremenom plesnom ambientu. Poveznicu svjetova čini pripovijetka Dvije jeseni, Brune Schulza, predstavnika katastrofizma u suvremenoj poljskoj književnosti. U svom djelu autor poistovjećuje raskošne manifestacije jeseni i baroknu umjetnost nazivajući ih staretinarnicama ljepote. Ludističkim zaplitanjem scenske igre stvara se ugođaj ljepote i kontemplacije, a svime dominira nezaobilazna i vječna tema – prolaznost.”
Po završetku nastupa ZPA posjetitelji su mogli uživati u reviji kratkog filma koja je održana u crkvi sv. Donata. Ove su subote prikazivani filmovi Mirande Pennell. Ona se bavi koreografijom koja se može naći u stvarnom svijetu. Započela je karijeru studijem suvremenog plesa u New Yorku i Amsterdamu, nakon čega nastavlja istraživati koreografiju kroz film i video. Zanimanje za samu prirodu izvođenja pokazalo se ključnim u njenim filmovima. Njeni filmovi i video radovi donijeli su joj mnoge nagrade.
U sklopu Zadra snova prikazani su: Drum Room (2007), You Made Me Love You (2005), Fisticuffs (2004), Magnetic North (2003), Human Radio (2002), Tattoo (2001), Habit (1997) i Lounge (1995).