Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Skuhan veliki kaljski brudet

Autor:

08.08.2009. 22:00
Skuhan veliki kaljski brudet

Foto: Adam VIDAS



Nemamo nikakve tajne za spremanje kaljskog brudeta, najvažnije je pogoditi omjere luka, krompira , ribe, kapule, soli i papra i to je sve, rekao je majstor od kuhinje Vilmo Vidov
Proteklog vikenda, u petak i subotu, u mjestu Kali na otoku Ugljanu održana je tradicionalna fešta Kualjske ribarske noći “Tunuara”. Prvi puta ribarske noći održane su 1968. godine i od tada privlače brojne goste. Uz brojna događanja u petak održan je i znanstveno-stručni skup, izložena je retrospektiva fotografija udruge “Kualjska mladost” pod nazivom “Buolje vuode stuojmo”, razna natjecanja, a vrhunac večeri bio je koncert uvijek sjajnog Nene Belana.
Subota je bila rezervirana za zaštitne znakove fešte defile ribarskih brodova Zadarskim kanalom i kuhanje velikog kaljskog brudeta. Više desetaka brodova prodefiliralo je kroz Zadarski kanal, uz riblje specijalitete, a svi koji su se odvažili krenuti na plovidbu s kaljskim kapetanima uživali su u pjesmi i plesu.
Fešta je nastala kao pokušaj u kojemu se gostima nastoji približiti ribarski način života koji unatoč svojim teškoćama ima poseban šarm i ljepotu. Kako bi se gostima približio život ribara održano je i natjecanje u ribarskim vještinama, gosti koji su malo manje za akciju te svoju hranu ne love mogli su isprobavati morske gastronomske specijalitete na štandu postavljenom samo za ovu priliku. Središnji događaj fešte bilo je tradicionalno kuhanje velikog kaljskog brudeta. Meštar od kuhanja bio je Vilmo Vidov koji ima više od pola stoljeća iskustva u kuhanju ovog specijaliteta, a uz naučeno u Kalima zanat je brusio i po raznim svjetskim morima.
– U večerašnji brudet stavili smo 116 kilograma ribe i računao sam da će biti preko 400 porcija. Nemamo nikakve tajne za spremanje kaljskog brudeta, najvažnije je pogoditi omjer luka, krumpira, ribe, kapule, soli i papra i to je sve. Znaš dozu i kada se juha dobro zgusne, gotovo je. U ovaj brudet stavili smo rošpe, ugora i nekoliko sipa, kaže Vidov.
Subotnji koncert je za razliku od petka i sjajnog Nene Belana bio rezerviran za majstora od fešte Jasmina Stavrosa, koji je prije samog koncerta rekao kako je već nekoliko puta nastupao u Kalima, poznaje publiku i očekuje pravu feštu. Uz velike količine domaćega vina fešta uz lake note i Jamina Stavrosa trajala je do dugo u noć.