Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sveto stablo i kameni spomenici težačkog života

Autor: Ivo Dominis

08.08.2009. 22:00
Sveto stablo i kameni spomenici težačkog života


U prizemnom atriju zdanja općine u Salima postavljena je izložba fotografija Nikole Piasevolija. Ovaj saljski Zagrepčanin s petnaest svojih fotografija bavi se temom maslina i otočnog krša. Posebno interesantan motiv su mu suhozidi, taj vjekovni simbol ljudskog truda i upornosti življenja u okrutnosti vremena.
– Naši su pređi s posebnim sentimentom sadili sveto stablo masline, te ulagali nadnaravne napore krčeći kamen da bi joj priskrbili ono malo posne zemlje crljenice za prihranu. Stoga sam ovjekovječujući te kamene spomenike nastale po žuljavim rukama težaka po otočnim brdima i dolovima, ovim snimkama nastojao otkriti pravo ljepotu i veličinu tog njihovog truda, govori nam autor izloženih fotografija Nikola Piasevoli, pri otvorenju izložbe. Ti impozantni suhozidi i mocire po našim otocima i dan-danas grade slavu naših djedova, a nama su ponos što baštinimo takvu izvornu intervenciju u djevičansku ljepotu, na što nas asocira promatranje ovih izloženih svjetlopisa.


O autoru


Nikola Piasevoli rođen je 1941. u Salima gdje je završio osnovnoškolsko obrazovanje. Srednjoškolsko gimnazijsko i visokoškolsko (Filozofski fakultet) obrazovanje nastavlja i završava u Zadru. Po završetku školovanja zapošljava se u Zagrebu gdje provodi svoj radni vijek. Svom se rodnom otoku redovito vraća tijekom ljetnog odmora, rezultat čega su i njegove fotografije nastale iz ljubavi i duga prema djedovini i svome kraju.