Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Minsku će pobijediti kolektiv, a ne pojedinci

Autor: Marko Cvijanović

08.08.2009. 22:00
U Minsku će pobijediti kolektiv, a ne pojedinci

Foto: AP



Mi napadači ćemo u ovoj utakmici biti pod posebnim povećalom, budući da nam protiv Bjelorusije treba isključivo pobjeda. Ne bježim od odgovornosti – kaže Olić
Ivica Olić nije mogao poželjeti ljepši bundesligaški debi u Bayernovom dresu. Pogodak na premijeri, uz asistenciju Danijela Pranjića, satisfakcija bi bila kompletna da su Bavarci pobijedili Hoffenheim, ali bod na strani u derbiju prvoga kola uopće ne izgleda loše. U 24. minuti utakmice proradila je “slavonska veza”, Pranjićev je bio idealan centaršut, Olićev pravodbni dolazak loptu i neobranjiv udarac. Akcija iz nogometnih udžbenika.
– Sve je bilo idealno, Pranjićeva lopta je bila prava, pratio sam akciju, postavio nogu i pogodio. Dobro sam krenuo, to je najvažnije. Žao mi je samo što nismo pobijedili, jer smo u većem dijelu utakmice bili bolja momčad. Pogotovo u posljednjih dvadesetak minuta kad smo imali inicijativu i stvorili nekoliko vrlo dobrih prilika. Igrao sam klasičnoga napadača u formaciji 4-4-2, odgovara mi takav sustav igre – kaže Olić, koji je u redovima bavarske momčadi zadržao dobre golgeterske navike, stečene u HSV-u. Hamburg ili München. Sasvim svejedno.
– Naravno da nije svejedno igrati u HSV-u i Bayernu, ali dobro sam se snašao u novoj sredini – pojašnjava brzonogi prvotimac “kockastih”.
– Lijepo je kada se u konkurenciji tako kvalitetnih napadača izboriš za mjesto u prvoj jedanaestorici. Međutim, ja se toliko i ne opterećujem statusom u momčadi. Svi misle suprotno, ali ja zaista time ne razbijam glavu. Bit će puno utakmica, igram u momčadi s vrhunskim igračima, zaista se osjećam fenomenalno. Što kaže Van Gaal? Ništa posebno, iako je zdušno proslavio moj pogodak. Silno je želio pobjedu, s obzirom na to da je u subotu slavio 58. rođendan, ali na kraju se morao zadovoljiti bodom.
Istoga trenutka kada je završio dvoboj s Hoffenheimom, Olić se okrenuo predstojećoj važnoj kvalifikacijskoj utakmici “kockastih” protiv Bjelorusije ove srijede u Minsku. Svjestan činjenice da će od njegova nadahnuća ovisiti napadačke ambicije hrvatske reprezentacije, spreman je preuzeti odgovornost bez obzira na Eduardov povratak.
– U Eduardovu odsustvu na meni je bio puno veći teret napadačke igre momčadi, Duduovim povratkom bit će lakše i meni i cijeloj momčadi – ističe Olić.
– Međutim, uoči utakmice u Minsku ne trebamo se previše opterećivati pojedinačnim mogućnostima naših igrača. U srijedu će u Minsku pobijediti kolektiv, a ne pojedinci. Mi napadači ćemo u ovoj utakmici biti pod posebnim povećalom, budući da nam protiv Bjelorusije treba isključivo pobjeda, mi smo ti koji trebamo ganjati rezultat. Ne bježim od odgovornosti, spreman sam odigrati dobru utakmicu i pridonijeti uspjehu momčadi.
Olić se još uvijek sjeća nekih propuštenih prilika u harkivskom srazu Hrvatske i Ukrajine (0:0), koji je uvelike odredio sudbinu “kockastih” u kvalifikacijskom ciklusu za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoafričkoj Republici. Hrvatska je tada posijala dva vrijedna boda, koji joj silno nedostaju u borbi za drugu poziciju u šestoj kvalifikacijskoj skupini.
– Ne volim se vraćati na staro, ali slažem se da smo tada igrom zaslužili puno više od boda bez postignutoga pogotka – mišljenja je Olić.
– Da, imao sam nekoliko izglednih prilika, ali lopta nije htjela u gol. Međutim, ništa si onda ni sada ne mogu predbaciti, sve sam tada napravio igrački. Jednostavno nije bilo sreće. Nadam se da nam se u Minsku to neće dogoditi, svi smo itekako svjesni značenja utakmice, vjerujem u povoljan rezultat. Pritom se ne želim zamarati procjenama igra li se utakmica u pogrešnom terminu. Mislim da će većina igrača tu odlučujuću utakmicu dočekati svježi, ja se recimo zaista jako dobro osjećam. Atmosfera je kao i uvijek jako dobra, svi smo usredotočeni na tu utakmicu i vjerujem da rezultat neće izostati.