Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadru je mjesto u Prvoj ligi

Autor: Matej Lordanić

08.08.2009. 22:00
Zadru je mjesto u Prvoj ligi

Foto: Vedran SITNICA



Nećemo vršiti nikakav pritisak, ali ako bude išlo, pokušat ćemo osvojiti prvo ili drugo mjesto. Ako ne uspijemo, složit ćemo momčad za sljedeću sezonu, ali želja nam je već ove godine vratiti se u vrh – govori Čačić.
Prvom okupljanju rukometaša Zadra prisustvovao je šef struke kluba Miroslav Čačić. On nam je u kratkom razgovoru predočio ciljeve kluba za sljedeću sezonu, uz kratak osvrt na učinjeno prošle sezone.
– Zadovoljan sam viđenim na prvom okupljanju. Otkad sam u klubu, a to je od početka “pravoga” RK Zadar, od 1992. godine, nikada nije bilo čak 19 igrača na prvom okupljanju. Izostao je samo Peša zbog privatnih obveza. U stvari, svi osim Duvnjaka su došli. Veseli me što su svi spremni na rad i žele raditi. Konkurencija će biti velika na svim pozicijama, ali to nam može donijeti samo dobro. Konkurencija će iznjedriti kvalitetu. Sedam najboljih će biti na terenu, iako će svi imati svoje role u momčadi. Dva kluba više su u ligi i stoga će biti prilike za svih. Nadam se da ćemo se boriti za vrh i da imamo šanse biti na jednom od prva dva mjesta koja vode u Premijer ligu – kazivao je Čačić.
Od prošlogodišnje momčadi su vas napustili Mijolović i vratar Meštrić.
Odlasci i dolasci
– Mijolović je otišao u Karlovac, on tamo studira. Razgovarao sam s njim i mogu ga samo pohvaliti. On je odličan momak, mogao bi biti primjer svima. Zaista je uzoran sportaš. Redovno je dao prvu godinu u srpnju na Kineziološkom fakultetu. Očistio je sve ispite, a uz to je odigrao sve utakmice za Zadar. Svaki vikend je dolazio ovdje i time je pokazao da onaj tko želi i tko je sportaš u srcu, može paralelno studirati i igrati. On je trenirao s drugom momčadi Zagreba, a igrao za nas. Ja sam to isto prošao u svoje vrijeme. Nove generacije su razmažene i govore da se to ne može, ali ima momaka koji žele i mogu. Mijolović je za svaku pohvalu, na ponos i klubu i svojim roditeljima. On nam je rekao da bi probao igrati Prvu ligu u Karlovcu. Rekao je da mu je tamo bliže, a uz to ima bolje uvjete. S njim smo se dogovorili da se u siječnju sljedeće godine vrati u Zadar ako mu ne bude išlo u Karlovcu. Ja mu želim da uspije i da dođe do reprezentacije. Kao osoba je odličan i za primjer svima, a kao igrač ima lijepu perspektivu i svijetlu budućnost. Što se tiče Meštrića, on je ovdje bio samo ispomoć. Dobro je odradio sezonu. Dobili smo novoga vratara koji će biti najmanje jednakih kvaliteta kao i Meštrić, ako ne i bolji.
Kada govorimo o dolascima, vratio se Humbolt, došli su Markić, Balent, a Jerak se oporavio od ozljede.
– Najviše me veseli što smo se pojačali domaćim snagama. Šime se okušao vani, Markića smo doveli iz Biograda, a Balenta smo doveli jer smo bili ostali samo na Coti. Vratio se i Svorcina, ali pitanje je hoće li on biti ozbiljan. Nadam se da hoće. No, svakako se mora imati tri vratara, jer je liga duga i naporna. Najveća kvaliteta momčadi mora biti zajedništvo. Svi su domaći dečki, dobro se poznaju i dugo godina igraju zajedno. Svi su podjednaki i svi će konkurirati za mjesto u momčadi. Trebaju biti dobra klapa i ako se sve dobro uklopi, naravno, uz pratnju Uprave možemo ostvariti dobar rezultat. I sada, u vrijeme recesije Uprava je napravila veliki uspjeh dogovorivši se s novim sponzorom. Pokušat ćemo pratiti igrače i osigurati dobre uvjete, a njihovo je da rade, igraju i izbore što bolji rezultat.
Prošle sezone ste u ligi završili negdje u sredini, a u Kupu ste umalo izbacili Pipo.
Ambicije
– Nažalost, koljeno je teško ozlijedio Jerak koji nije igrao u drugom dijelu sezone. I Žeravica se također ozlijedio. On je jedan od ključnih igrača u obrani i u napadu, zaista pravi pivot. S njim bih garantirao da ćemo biti prvi, ali on će se nažalost vratiti tek u studenom. U prvom dijelu smo se dobro nosili, bili smo drugi, treći, na korak od prvoga. Nažalost, u drugom dijelu su nas “desetkovale” ozljede. Nakon toga je momčad prirodno pala, ali razlika između trećeg i osmog je samo u dva-tri boda. Posljednje utakmice, kada smo vidjeli da ne možemo biti drugi, dali smo priliku mlađim igračima. Neki od njih već kucaju na vrata prve momčadi. Kada govorimo o Kupu, mi to natjecanje uvijek dobro igramo. Jedne sezone smo izbacili prvoligaša Bjelovara, a od Zameta ispali na sedmerce. I prošle sezone nam je jedan pogodak nedostajao da uđemo na završni turnir. Samo treba raditi i posložiti glave. Onda neće biti problema.
Ove sezone su ambicije vrlo visoke. Želja je biti prvi ili drugi, te tako ući u viši rang.
– Pokušat ćemo ići na vrh, želja nam je vratiti se u Prvu ligu. Tamo je Zadru mjesto. Ne smije se zaboraviti da smo mi izbacili Ninčevića i Tončija Valčića, a tu je i Josip Valčić. Imamo i Nekića koji je bio kadetski i juniorski reprezentativac. On je osvajao odličja na SP-ima. Natko Merhar nažalost nije uspio upasti u juniorsku reprezentaciju koja je osvojila zlato. Juniori su zaista vrlo kvalitetni. Nama je čast što je on s njima bio na pripremama. Natko je u toj momčadi treće krilo. Smatram da će on izboriti svoje mjesto tamo. Prema tome, Zadar bi trebao biti prvoligaš. Financijski smo se konsolidirali, iako ni sada nisu veliki novci u igri. Mi smo skroman klub i radimo s malo novca. Naši igrači igraju za male novce, samo da pokriju svoje troškove. Oni igraju prvenstveno zato što vole rukomet. I oni, kao i Uprava, se odriču mnogo toga. Nećemo vršiti nikakav pritisak, ali ako bude išlo, pokušat ćemo osvojiti prvo ili drugo mjesto. Ako ne uspijemo, složit ćemo momčad za sljedeću sezonu, ali želja nam je već ove godine vratiti se u vrh – završio je Čačić.