Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Najbolji turistički srpanj u povijesti

08.08.2010. 22:00
Najbolji turistički srpanj u povijesti


U srpnju smo imali 2,7 milijuna turista što je devet posto više no lani, a oni su ostvarili sedam posto više noćenja nego prošle godine
Ministar turizma Damir Bajs prekjučer je na konferenciji za novinare u Makarskoj izjavio kako su u srpnju ove godine ostvareni najbolji rezultati za sedmi mjesec u povijesti hrvatskog turizma te da su zahvaljujući takvim, kako je rekao, izvrsnim rezultatima izbrisani turistički minusi u prvih šest mjeseci ove godine.
“U srpnju ove godine imali smo 2,7 milijuna turista, a to je 9 posto više nego u istom mjesecu 2009. godine i oni su ostvarili 19 milijuna noćenja ili 7 posto više nego u srpnju prošle godine”, istaknuo je ministar Bajs. Odlični srpanjski rezultati su anulirali ukupan minus iz predsezone pa je tako prema objavljenim podacima u sedam mjeseci ostvareno pet posto više noćenja nego lani, s time da je ovogodišnji turistički rezultat nadmašio ostvarenje unatrag pet godina.
Naime, u Ministarstvu turizma navode kako je ostvareno dva posto više noćenja čak i u odnosu na predrecesijsku 2008., a u odnosu na 2005. čak 21 posto više.
Presudit će kolovoz
Ministar Bajs je, međutim, istaknuo kako se spomenuti rezultati odnose tek na prvu polovicu godine, a o krajnjem ishodu sezone presudit će rezultati kolovoza i posezone zbog čega i taj dio sezone treba odraditi bez zadrške. Konkretno, u sedam je mjeseci ostvareno 5,5 milijuna dolazaka te 31 milijun noćenja.
Ministar Bajs je izvijestio da je dolazak turista u srpnju ove godine u odnosu na sedmi mjesec lani veći za pet posto u Istarskoj županiji, 11 posto u Kvarneru, 14 posto u Ličko-senjskoj županiji, šest posto u Šibensko-kninskoj županiji, 14 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji i 10 posto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Manje Nijemaca
U strukturi gostiju, prošlog je mjeseca nažalost tri posto slabiji rezultat ostvaren s njemačkog tržišta, za Hrvatsku najznačajnijeg. Taj se pad dijelom pripisuje kasnijem početku školskih praznika u nekim njemačkim pokrajinama iz kojih u Hrvatsku stiže najviše gostiju. Ugodno su pak iznenadili Austrijanci sa čak 10 posto više noćenja, a još bolji turistički promet ostvaren je sa slovenskog tržišta koje je apsolutni rekorder ove turističke godine. Slovenci su, naime, u srpnju ostvarili 12 posto više noćenja nego lani. Lijep porast se bilježi i sa češkog, poljskog i slovačkog tržišta koja su ove godine, iako pomalo zanemarena, pokazala da se na ove goste može računati. Dodajmo da je u srpnju zabilježeno i četiri posto više talijanskih noćenja.
Kvarner u plusu
Na Kvarneru je srpanj također sve ugodno iznenadio rezultatom fizičkog turističkog prometa i to s ostvarenih 546 tisuća dolazaka, odnosno 11 posto više u odnosu na prošlogodišnji rezultat, i oko tri i pol milijuna noćenja što je za četiri posto više nego lani. Pri tom su, nažalost, domaći gosti ostvarili osam posto manje manje dolazaka i 10 posto manje noćenja.
S praktički svih najznačajnijih inozemnih emitivnih tržišta je na kvarnerskom području ostvaren plus turističkog prometa, osim s njemačkog koje je u padu za četiri posto. Austrijskih je noćenja bilo čak 10 posto više, a talijanskih osam posto više.
Izbrisani minusi
U Turističkoj zajednici Kvarnera navode kako je ovako dobar rezultat fizičkog turističkog prometa, umanjio minuse iz prve polovice godine te je u sedam mjeseci zabilježeno 1,1 milijun dolazaka (jedan posto više) i 5,7 milijuna noćenja (jedan posto manje). No podaci koje su jučer iznijeli predstavnici Ministarstva turizma govore da je i na Kvarneru u sedam mjeseci minus nadoknađen. Naime, u Ministarstvu su statistici Hrvatske turističke zajednice dodali noćenja nautičara koja sada broje u Lučkim kapetanijama, odnosno u Ministarstvu mora. Prema tim podacima minuse su izbrisale sve primorske regije s time da za sada po povećanju turističkog prometa vodi Šibensko-kninska županija.
 


Porast dolazaka Rusa i Španjolaca


U dosadašnjem dijelu sezone, posebice u srpnju, najveći porast broja turista bio je iz Rusije, Španjolske i Slovenije, i oni su, kako je istaknuo, “nadoknadili minuse najvažnijih tržišta, Njemačke i Italije”.




 


Kiša otjerala Nizozemce


Među jačim tržištima, najveći je pad imalo nizozemsko. Nizozemci su, naime, veliki ljubitelji kampiranja pa se smanjenje turističkom prometa, uz ostalo, može dijelom pripisati i lošem vremenu tijekom prošlog mjeseca.


 


U Zadru najbrojniji Austrijanci


Statističko podaci za srpanj u Zadru pokazuju smanjenje registriranog broja turista od 2%, no istovremeno i povećanje noćenja za 10% u odnosu na srpanj 2009. godine. Dok se kod domaćih gostiju bilježi pad broja gostiju od 17% i pad noćenja od 3%, osjetno je povećanje broja registriranih stranih gostiju od 1% te porast noćenja stranaca od 12%.
Najbrojniji strani gosti u mjesecu srpnju bili su Austrijanci koji su s prvog mjesta smijenili Nijemce, najbrojnije u lanjskom srpnju.
Slovaci su se ovog srpnja popeli na 3. mjesto, a lani 7. po brojnosti – gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva ove su godine čak četvrti. Slijede Slovenci, Španjolci, Talijani, Mađari, Francuzi, Česi i Poljaci.
Najveći broj noćenja ostvarili su Nijemci, Slovaci i Austrijanci.


 


U hotelima boravilo čak 42,1% od ukupnog broja zadarskih gostiju


U statističkim podacima za mjesec srpanj 2010. godine posebno se ističe porast turističkog prometa ostvaren u zadarskim hotelima koji su rast od 20% u odnosu na srpanj 2009. godine. U hotelima je boravilo čak 42,1% od ukupnog broja zadarskih gostiju. Iako je u hotelima zabilježen pad domaćih gostiju od 12%, broj stranih gostiju uvećan je čak za 26%. Također je ostvareno i povećanje broja noćenja od 26%.
Profitirali su i zadarski hosteli, u kojima je ostvareno 20% broj noćenja u odnosu na prošlogodišnji srpanj.
Kao i hotelski i hostelski smještaj, i onaj kod privatnika bilježi rast, i to od 38% u dolascima i 15% u noćenjima.
Jedini autokamp u Zadru, kao i turistički promet na plovilima također bilježe porast.