Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pobjeđivati se ne mora, ali skakati se mora

08.08.2010. 22:00
Pobjeđivati se ne mora, ali skakati se mora


Šime Perić i Marcela Marić u tri će discipline pokušati ostvariti što bolje rezultate u snažnoj konkurenciji
Od 4. do 15. kolovoza u Budimpešti se održava Europsko prvenstvo u plivanju, skokovima u vodu, sinkro i daljinskom plivanju. Skakači će na red doći ovaj tjedan, točnije od sutra kada djevojke skaču na 1 m. U tročlanoj hrvatskoj delegaciji su predstavnici dva zadarska kluba. Šime Perić i Marcela Marić (Zadar) te Nikolina Tokić (Arno) u četiri će discipline pokušati ostvariti što bolje rezultate u snažnoj konkurenciji. To je još jedna potvrda dominacije Zadrana u ovom sportu u Hrvatskoj u kojem su Perić, Marić i Tokić na seniorskom PH prije tri tjedna osvojili sedam od maksimalnih osam zlatnih medalja.
Prvi su EP osigurali Šime i Marcela, koji su norme ispunili na Zimskom prvenstvu Hrvatske održanom u ožujku ove godine.
– Šime je ostvario normu s daske 1 i 3 metra, a Marcela na tornju. No, budući da je na ovakvim natjecanjima dopušteno skakati samo s visine tornja 10 metara, dakle, dvostruko više od tornja koji imamo na Višnjiku, odlučili smo da će Marić skakati samo s daske 3 m – kaže Marko Sutlović, Šimin i Marcelin trener.
Za Perića je EP najvažniji događaj godine. Zapravo, i jedno od rijetkih seniorskih natjecanja na kojem Perić može nastupiti. Na Zimskom i Ljetnom PH Perić je ove godine osvojio maksimalnih osam zlatnih odličja, dok ih je lani osvojio sedam. Prva mjesta u Hrvatskoj tako Šime odavno ne broji, a njegova neopterećenost rezultatom vidi se i iz podatka da se ne sjeća koje je godine napravio najbolji rezultat na dosadašnjim europskim prvenstvima.
Starosjedilac Šime
– Ovo mi je četvrti EP, a najbolji rezultat je 14. mjesto na 1 metar u Budimpešti. Kad je to bilo? Ne sjećam se, mislim 2005. ili 2006. Lani nisam nastupio na EP-u, i ne znam više zbog čega – kaže Perić, praktički jedini pravi hrvatski seniorski skakač u vodu. Ovo “pravi” odnosi se na to da je riječ zaista o senioru (rođen 1981.), a svi ostali koji nastupaju u seniorskoj konkurenciji su još uvijek juniori ili čak kadeti.
– Šime je trenutačno jedini u Hrvatskoj koji je ustrajao u seniorskoj karijeri. Skokovi su takav sport koji traži profesionalni rad, a sportaši imaju status amatera. Tako Šime trenira dvaput dnevno po dva-dva i pol sata, ali uz to mora imati drugi posao koji će mu biti izvor prihoda jer od skokova u vodu natjecatelji u Hrvatskoj nemaju financijske koristi – objašnjava Sutlović koji smatra da se u posljednje četiri godine situacija u ovom sportu u Hrvatskoj “znatno poboljšala”.
– Postavljeni su određeni kriteriji kojih se treneri u svojim klubovima pridržavaju i rezultati su vidljivi. Imamo skupinu mladih skakača koje predvodi Marcela Marić i vjerujem da će uskoro doći i njen prvi pravi seniorski rezultat. Marcelino sedmo mjesto s Europskog juniorskog prvenstva u Helsinkiju ove godine je najbolji juniorski rezultat hrvatskog skakanja u vodu – ponosno će Marcelin trener.
Od Marcele mnogo očekuje i Perić koji sa 29 godina na leđima u životu uz skokove ima i neke druge prioritete. Tako osim o supruzi i sinu Šime brigu vodi i o poslu u Gimnaziji Jurja Barakovića.
– Skokovima u Hrvatskoj treba jedan pravi seniorski rezultat i tada će se situacija znatno promijeniti. Slično se dogodilo u skijanju ili atletici, sportovima u kojima više ništa nije isto nakon što su se pojavile obitelji Kostelić i Vlašić sa svojim vrhunskim rezultatima. Vjerujem da će Marcela biti prva koja će takvo što napraviti za skokove u vodu. Tek kada dođe pravi rezultat promijenit će se i status ovog sporta – realno će Perić koji u Budimpešti nema velikih očekivanja.
– Uspjeh bi bio plasman među 15 najboljih. U finale ih ulazi 12 i to nije nemoguće. Šanse su u obje discipline podjednake, sve ovisi o tome kakav ću imati dan. Od mene se može svašta očekivati. Mogu u finale, a mogu i razočarati. To najbolje znaju oni koji prate moju karijeru – podvukao je Perić koji je već 16 godina u ovom sportu. Za svoje će nastupe reći da je na 3 metra ostvarivao bolje rezultate, ali je najveće uspjehe postigao na 1 m.
Marcela bi u London
Deset godina manje od Šime skakanjem se bavi Marcela Marić (1996.). Ona se zapravo nije ni rodila kad je Šime skakao na Kolovarima. Velika nada zadarskog i hrvatskog skakanja u vodu vratila se s juniorskog EP-a na kojem je skakala solidno, premda ne i onako kako se to s obzirom na njene dosadašnje rezultate moglo očekivati.
– Zadovoljna sam nastupom u Helsinkiju. Sedmo mjesto na tornju je odličan rezultat, a više smo očekivali na 3 m. No ta je disciplina bila zadnjeg dana natjecanja kada nije lako sačuvati koncentraciju i snagu – smatra Marcela koja u Budimpeštu ide na “jači trening”.
– Nemamo nikakvih očekivanja od EP-a osim da skačem najbolje što mogu. Tamo će nastupati djevojke koje su dosta starije od mene i u Budimpeštu idem stjecati iskustvo za neka buduća natjecanja – tvrdi Marcela, a s njom se slaže i Sutlović:
– Za razliku od Šime EP Marceli nije najvažnije natjecanje ove sezone. Ona je svoj dio odradila na juniorskom EP-u, PH i Kupu Mediterana, a početkom rujna ima i Svjetsko juniorsko prvenstvo u SAD-u. Budimpešta je u tom smislu samo nastup na kojem Marcela može osjetiti jedno tako veliko natjecanje. Pred nju ne želimo stavljati nikakav imperativ.
O jednom Marcela i Marko ipak imaju različito stajalište, a to su Olimpijske igre u Londonu. I dok je Marcela oprezna i tvrdi da je to “teško ostvariva misija” njen je trener optimističan i smatra da se sve razvija u tom smjeru da Marcela bude prva Hrvatica koja će nastupiti na Olimpijskim igrama. U skokovima u vodu, dakako.
– Marcela već sada ima zahtjevan seniorski program koji odlično radi – podvukao je Sutlović.
Kako bilo, viza za London vadi se sljedeće godine na Svjetskom prvenstvu u Koreji, a druga mogućnost je Svjetski kup u olimpijskoj godini. Treće solucije nema, tko je do tada prošao, ide u London, tko nije – piši kući propalo.
 


Šimini olimpijski snovi


Iza Perića su i tri svjetska prvenstva (Montreal, Melbourne, Rim) i dva neuspješna pokušaja plasmana na Olimpijske igre.
– Vjerovali smo da Šime može u Peking 2008. godine. Učini smo sve da ode tamo, ali na Svjetskom kupu, koji je bio ulaznica za Olimpijske igre, Šime nije bio pravi. Ispalo je da je više šansi imao za Atenu, iako su pripreme za Peking bile mnogo duže i u taj smo projekt svi zajedno mnogo uložili. Nažalost, skokovi su takav sport da na natjecanju nemate pravo na slabi skok – kaže Sutlović koji o tematici “Perić u Londonu 2012.” kaže:
– Realno, Šime je šansu propustio u Pekingu. Izgledi za London postoje, ali treba znati da dolaze mlađi skakači. Osim toga Šime danas ima i obitelji, zaposlen je, a to će nužno smanjiti prostor za treniranje. Ipak, s obzirom na iskustvo koje ima Šime bi mogao u London, možda je došlo vrijeme za naplatu svih pehova koji su ga pratili u njegovoj karijeri. Često su ga znale pogađati ozljede prije velikih natjecanja. Tako je ovih dana porezao nogu i ima gnojnu upalu angine. Tako je to sa Šimom, uvijek mu se dogodi neki peh.




 


Marecelina visina i težina


Za Marcelu Marko kaže da joj za još bolje rezultate nedostaju visina i težina.
– Ona je trenutačno 10-15 cm niža od svojih konkurentica, a jednako tako i dosta je lakša. To se posebno osjeti kod skokova sa 1 m. Stoga u sljedećim godinama očekujemo Marcelin fiziološki razvoj koji će poboljšati i njene rezultate.


 


Prvi do jedrenja


Nastupi zadarskih sportaša u pojedinačnim olimpijskim sportovima na europskim seniorskim prvenstvima su prava rijetkost. Posljednjih godina sjajne rezultate bilježe jedriličari, svojevremeno su na EP-u znali nastupati i veslači, sve ostalo rezervirano je uglavom za “prave” momčadske sportove (košarka, nogomet, rukomet, odbojka). Skokovi u vodu u zadarskim su okvirima tako u pojedinačnim sportovima trenutačno odmah iza jedrenja.