Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Puntamičanin Darko Pavin slavodobitnik bokanjačke alke

08.08.2010. 22:00
Puntamičanin Darko Pavin slavodobitnik bokanjačke alke


Prije ovogodišnje alke pripremao sam se kroz dvije, tri trke dan prije i to je sve. Nije mi bio problem, jer sportaš sam već četrdeset godina, a i do sad sam uvijek bio blizu pobjede, kazao je Darko Pavin, naglasivši da je njegovoj pobjedi ipak pridonijela prisutnost članova njegove obitelji i prijatelja, koji su mu, kaže, dali snagu
Još jedna, peta po redu, Alka na Bokanjcu u organizaciji KUD-a “Bleke i konji” upriličena je jučer u staroj bokanjačkoj Ulici Kuntradi, a originalnosti ovog događaja pridonio je prekrasni ambijent tamošnjih starih dvora. Bokanjačka je alka stoga i ovaj put bila centar svih gradskih događanja, jer se brojna zadarska svita, u želji za zdravim smijehom i dobrom zabavom prošle nedjelje sjatila na Bokanjac. Popularnost ovog, već tradicionalnog događaja, dokazuje i posjećenost koja je ovaj put nadmašila sva očekivanja pa je tako sada evidentno i to da je Kuntrada postala pretijesna za okvire koje je Alka na Bokanjcu poprimila.
Maksimalni broj alkara
U ovoj ulici, koja je nekada davno predstavljala doslovce “žilu kucavicu” mjesta i u kojoj su kuće stare preko 400 godina, odavno je sve stalo, a u želji da ne ode u zaborav, Bokanjani je svako malo različitim događajima nastoje oživjeti. Stoga je upravo ona pretvorena u poprište na kojem su momci, njih 35, što je ujedno i maksimalan broj sudionika, prigodno goli do pasa i bosih nogu, trčali i borili se za što veći broj punata. Oni koji sve ove godine prate Alku na Bokanjcu već dobro znaju da pogodak u “rebra”, odnosno u lijevu ili desnu stranu alke donosi jedan punat, dva punta je moguće priskrbiti pogotkom u “čelo” ili gornji otvor na alci, a pogodak u “srce”, točnije slavodobitnu sridu, alkaru osigurava čak tri punta. Stoga je nakon tri “redovne” trke te “pripetavanja” u konkurenciji s Radom Troskotom i Edijem Meštrovićem te osvojenih devet punata zasluženu titulu slavodobitnika Alke ove godine ponio Darko Pavin s Puntamike, koji je u ovoj večeri čak dva puta pogodio u sridu. Da pojasnimo, nakon tri trke, oni alkari koji dijele jednak broj punata idu u takozvano pripetavanje, odnosno, samo oni ponovno trče alku, i skupljaju dodatne punte, kako bi se konačno mogao proglasiti slavodobitnik.
Da bi cijeli događaj bio prožet šalom i dobrom zabavom organizatori su se potrudili kako bi i nesreća alkara koji prilikom bacanja koplja potpuno promaši alku izazove smijeh i to tako da nesretnik, uz to što nije osvojio ni jedan bod, za kaznu mora jednog alkara udariti nosom u stražnjicu. Ovogodišnji je slavodobitnik već poznati alkar, jer je svake godine redoviti sudionik alke, tim više jer mu je svaki put do sad pobjednička titula izmakla upravo u pripetavanju.
Trka za obitelj i prijatelje
– Do sad sam sudjelovao u tri Alke, a nisam samo prošle godine jer sam zbog bolesti bio spriječen. Dugo sam bio pričuvni član Društva “BIK”, a od ove godine, nakon što sam uspješno položio ispit, sam i njihov punopravni član i to me čini sretnim i zadovoljnim. Prije ovogodišnje alke pripremao sam se kroz dvije, tri trke dan prije i to je sve. Nije mi bio problem, jer sportaš sam već četrdeset godina, a i do sad sam uvijek bio blizu pobjede, kazao je Drako Pavin, naglasivši kako je njegovoj pobjedi ipak pridonijela prisutnost članova njegove obitelji i prijatelja, koji su mu, kako kaže, dali snagu.
– Mi sve ovo što radimo, radimo za naše ljude i kad vidimo da su oni sretni i nasmijani i mi smo, tad smatramo da smo uspjeli. Bez njih, bez naših prijatelja i obitelji, ništa ovo ne bi imalo smisla, oni daju smisao ne samo ovakvim događajima nego i cijelom životu, kazao je slavodobitnik, čije mišljenje dijeli i Enio Meštrović, predsjednik KUD-a “BIK”, koji kaže, da Alku smatraju uspješnom kada vide nasmijana lica posjetitelja i ponos alkara, a sudeći prema ovogodišnjoj posjećenosti i reakcijama iz publike, o intenzitetu uspješnosti ovog događaja suvišno je govoriti.
– Alka je odavno prerasla naša očekivanja, jer sve je ovo započelo iz čiste zafrkancije, a preraslo je u ozbiljno natjecanje, iako i dalje prožeto zabavom. Jer ipak, predivan je osjećaj čuti limenu glazbu koja najavi tvoju trku, zato se još jednom u ime Društva želim zahvaliti Gradskoj limenoj glazbi koji su i ovaj put dali veliki obol cijeloj atmosferi i bez kojih bi događaj zasigurno bio nezamisliv i puno siromašniji. Broj zainteresiranih alkara i broj gostiju, koji je svake godine sve veći, uistinu iznenađuje, a ove je godine interes natjecatelja bio najveći dosad, kazao je Enio Meštrović, predsjednik KUD-a “BiK”, pojasnivši kako su dan prije trke održane kvalifikacije, kako bi se zbog nedostatka vremena, broj zainteresiranih ipak smanjio.
Perbleka, bleka i zamjenik bleke
Pojasnio je kako, prema pravilima, u alci sigurno mogu sudjelovati osnivači društva i svi oni koji su ranije trčali alku, dok se svi drugi moraju kvalificirati. Takvih je, kako napominje Meštrović, ove godine bilo 12, a za sudjelovanje ih se kvalificiralo osmero.
Istaknuo je kako su alkari i ove godine stizali odasvud, pa je tako među njima bilo najviše Bokanjana i Puntamičana, ali i stanovnika Jazina II, Kampo Kaštela, Arbanasa te mještana Sukošana, Vira, Poljica Briga i Silbe, a nastupio je i jedan Šibenčanin.
Kako to i priliči otvaranju Alke i bokanjačka je započela svečanim mimohodom koji su predvodila tri konja koje su jahale djevojke iz jahačkog kluba “Epona”, Edija Jelenkovića. Nakon njih u povorci je išla i zadarska Gradska limena glazba, potom alkari te četiri dosadašnja slavodobitnika, koje je u kočiji vukao mladi konj Sokol, čiji je vlasnik Dragan Pestić.
Bokanjački su alkari, naravno i ovaj put ostali dosljedni sebi pa nisu jahali konje, nego su jednostavno trčali s kopljem u ruci, a imali su i svog alajčauša i vojvodu. No, kako bi njihova alka ipak bila posebna, za svog su alajčauša i vojvodu odabrali drugo ime, pa je tako u ulozi zamjenika bleke, odnosno alajčauša, bio Davor Olić, a bleka je bio upravo Enio Meštrović, dok je Mimi Zadarski obnašao funkciju perbleke, odnosno vojvode.
Kako je i spomenuto, događaju je uvelike pridonijela limena glazba, koja je svirala nakon svake trke te svojim zvucima davala podršku alkaru. Također, svakog alkara pojedinačno koji je bio na redu za trku prema alci najavio je Enio Meštrović te za svakoga od njih ispričao nekoliko šaljivih anegdota, odnosno tračeva, koje su dodatno uveseljavale publiku, a što je zasigurno još jedan od opravdanih razloga zbog kojih se na idućoj alci očekuje još više oduševljenih gledatelja.


 ALKARI I NJIHOVI PUNTI


0 punata
Drago Škarica, Aldo Matešić, Bruno Pavić, Davor Olić, Ivan Begonja.
1 punat
Rino Rados, Željko Krizman, Danijel Ćustić, Davor Majagić, Eduard Mičić, Mario Dundović.
2 punta
Josip Rados, Slavko Rnjak, Omer Bevanda, Mate Kanjer, Mario Nikpalj.
3 punta
Srđan Ćuklin, Edi Nadarević, Antonio Pavić, Enio Meštrović, Josip Mrkić.
4 punta
Marino Mirčeta, Arnelijo Mrkić, Jure Dvornik, Andrijano Kanjer, Marko Žorž
5 punata
Siniša Pestić, Franko Krizman, Ivica Mrkić, Edi Maričić, Leo Meštrović, Dado Burčul
U pripetavanju je Rade Troskot osvojio 0 punata, Edi Meštrović 1 punat, a Darko Pavin je pogodio sridu što mu je osiguralo titulu slavodobitnika.