Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sljedeća godina bit će prijelomna

08.08.2010. 22:00
Sljedeća godina bit će prijelomna


Nikolina je vrlo uporna, ima veliku volju i želju za radom i to treba na pravi način iskoristiti – naglašava Arno Longin
Nikolina Tokić još je jedna potvrda sportskog potencijala koji se krije među Hrvatima koji žive izvan granica Lijepe Naše. Prije dvije godine Tokić, koja živi u kanadskom Montrealu, bila je na ljetovanju u Zadru, a kako se u Kanadi bavila skokovima u vodu navratila je na bazen Kolovare. Nije mogla odoljeti betonskoj skakaonici i tako osjetiti na vlastitoj koži kako je to kad skokovi u vodu postanu zapravo skokovi u – more. Sve je to odnekud primijetio Arno Longin, trener vlastitog kluba Arno, i vidio u Nikolini potencijal i za nešto oko čega se vrijedi potruditi, tim više što su seniorske natjecateljice u Hrvatskoj, baš kao i njihovi muški kolege, prava rijetkost. Pola godine kasnije Tokić je zablistala na Zimskom PH na kojem je osvojila tri zlatne medalje. Kolekciju je upotpunila na sljedeća dva PH, s time da je u srpnju ove godine jedino zlato na PH osvojila na 1 m, a to je i inače njena najjača disciplina.
Iz Nikolininog kluba u Kanadi dolazi i svjetski prvak, a kako su skokovi u vodu u Kanadi i inače popularni, Tokić je bile svjesna da će teško izboriti mjesto u kanadskoj reprezentaciji (na velikim natjecanjima mogu nastupiti samo dva skakača iz iste države) pa se ideja s nastupanjem za Hrvatsku učinila obostrano korisnom.
Dvostruki život
Nikolina je nastavila živjeti u Kanadi gdje studira i trenira, a u Hrvatsku dolazi na natjecanja tako da su rijetki treninzi koje ima s Arnom Longinom. Takav “dvostruki život” nije nimalo jednostavan, tim više kad se zna da su ciljevi visoki. A u početku se kao glavni cilj spominjao London 2012.
– London je i dalje Nikolinin cilj, premda na tom put imamo objektivne poteškoće. Prva je da njenu želju da u Londonu nastupi pod hrvatskom zastavom još uvijek nisu prepoznali ni Savez ni Grad Zadar, a poteškoća je i to što Nikolina živi u Kanadi, premda tamo ima vrhunske uvjete za treniranje. Kada je odlučila nastupati za Arno i hrvatsku reprezentaciju, nadali smo se podršci i drugih institucija, ali na kraju smo ostali sami. Njen dolazak iz Kanade u Hrvatsku, kao i odlasci na natjecanja su znatan financijski izdatak koji u klubu jedva uspijevamo riješiti – kaže Arno Longin koji o Nikolininom nastupu u Budimpešti kaže:
Povratak u Zadar
– Nikolina je na PH bila odlična na 1 m i u toj će disciplini nastupiti na EP-u. Istina je da trenutačno nije u formi u kojoj je bila prošle sezone kada ju je nekoliko bodova dijelilo od nastupa na Europskom prvenstvu. Bilo bi sjajno kad bi ušla u finale, a ona ima potencijal za takvo što. No, za finale će joj osim vrhunskih skokova trebati i malo sreće – dodaje Arno koji, baš kao ni Marko Sutlović, trener Šime Perića i Marcele Marić, neće putovati u Budimpeštu.
– Stalno se borim za to da s našim skakačima na natjecanja putuju njihovi treneri, a ne izbornici, naravno, ako im izbornici nisu i treneri u klubovima. Nažalost, to se još nije dogodilo.
Nikolina bi se sljedeće godine trebala preseliti u Zadar, što bi značilo da će mnogo više moći trenirati s Arnom.
– U Hrvatskoj gotovo da i nema seniorskih skakača i zato želimo učiniti sve da bismo sačuvali Nikolinu u našem klubu i reprezentaciji. Ona je vrlo uporna, ima veliku volju i želju za radom i to treba na pravi način iskoristiti. Sljedeća godina u tom će smislu biti prijelomna, tražit će se norma za Olimpijske igre, a Nikolina bi u tom periodu, ako riješi obveze na fakultetu onako kako ona to očekuje, trebala biti u Zadru – zaključuje Longin.
 


Mladi dolaze


Uz Marcelu Marić kao “prvu violinu” u Zadru i Arnu trenutačno ima niz kvalitetnih mladih skakača. Iako devetogodišnjak Marcelin brat Maro već bilježi uspjehe i na seniorskim natjecanjima, baš kao i Hana Kovačević (obje članovi Zadra). Od članova Arna prvo ime u mlađim selekcijama je Dora Smolić, dok Roko Čirjak i Josip Karuc dominiraju u juniorskoj kategoriji.




 


Kinezi prijete Rusima


Najuspješnija nacija po broju osvojenih odličja na velikim natjecanjima u skokovima u vodu je Rusija, a odmah iza njih Kina. Kina u posljednjem desetljeću dominira u skokovima i osim poneke iznimke uglavnom osvaja prva mjesta u gotovo svim disciplinama. Zbog načina rada koji je nemoguće kopirati u zapadnom svijetu i baze koje imaju, teško je da će ih netko uskoro prestići. Kvalitetni skakački dolaze i iz Australije, Kanade, SAD-a te zemalja Latinske Amerike (Meksiko, Kuba, Venezuela). Osim Rusije u Europi dominiraju Velika Britanija, Ukrajina, Italija, Njemačka, Bjelorusija… Hrvatska je i dalje daleko od ovog društva. Štoviše, Hrvatska još čeka prvog skakača (ili skakačicu) za nastup na olimpijskim igrama.