Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Velika klapska imena obilježila susret klapa Raspivano Bibinje

08.08.2010. 22:00
Velika klapska imena obilježila susret klapa Raspivano Bibinje


Najugodniji glasovi velikih klapskih imena obilježili su ovogodišnji jubilarni 30. susret klapa Raspivano Bibinje koji se prvi put na Trgu Sri sela održavao dva dana, u petak i subotu
Besprijekorna organizacija, prekrasan ambijent, krcata publika i najugodniji glasovi velikih klapskih imena obilježili su ovogodišnji jubilarni 30. susret klapa Raspivano Bibinje koji se prvi put na Trgu Sri sela održavao dva dana, u petak i subotu.
– Bibinje se ponosi bogatstvom svog kulturnog nasljeđa, a ljubav prema klapskoj pjesmi samo je dio tog bogatog kulturnog nasljeđa. Svake godine je festival poseban i drugačiji i uvijek naučimo nešto novo kako bi bio sve bolji, istaknuo je načelnik Nino Šimunić dodajući kako je ovaj susret prepoznatljiv i ima dušu, a nije natjecateljskog karaktera i baš zato su svi ovako opušteni.
Uz brojnu publiku, u prvim redovima sjedili su saborski zastupnici Nevenka Marinović, Ivanka Roksandić i Tomislav Čuljak, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, bibinjski župnik don Josip Radoica Pinčić i drugi.
Ono što ovu manifestaciju razlikuje od drugih je vrhunska produkcija i izbor najboljih klapa i gostiju. Prekrasan ambijent trga u starom Bibinju je kulisa kakvih je malo na priobalju, a prema riječima samih izvođača bibinjski je susret klapa po mnogočemu među najboljima u Hrvatskoj.
Raspivano Bibinje održava se od davne 1977. godine, kada je bibinjska klapa “Fortuna” iz čistog dalmatinskog “dišpeta” odlučila pokrenuti svoju manifestaciju nenatjecateljskog karaktera, nakon što su sudjelovali na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Otada, klapski susret omeo je u dva navrata Domovinski rat, a jednom kiša, no kontinuitet nikada nije došao u pitanje.
Uz jubilarno Raspivano Bibinje, Općina je izdala i prigodnu CD kompilaciju na kojoj se nalaze izvedbe klapa s bibinjskog i čitavog zadarskog područja, dok drugi CD sadržava po jednu skladbu klapa koje su gostovale na Raspivanom Bibinju.
Prvu večer znalački je vodila zamjenica predsjednika Turističke zajednice Katarina Kandić, članica klape Garofuli, dok je u subotu bibinjskom pozornicom vješto brodio voditeljski dvojac iz zadarskog Radija 057, Ivana Zrilić i Elvis Papić.
Uz bogat stol poslije susreta feštalo se i nastavljalo pjevati do ranih jutarnjih sati.
 


Ante Sikirić Krivin i Nikola Marinović posebni gosti


U petak su u Bibinjama nastupile ženske klape Barufa iz Zadra, Uzorita iz Sukošana i Libar iz Privlake te muške klape Kontrada iz Posedarja, Kadena iz Zadra, Ponistra iz Crnog te posebni gosti Pivači KUD-a Cambi koji su u Bibinje došli iz Kaštel Kambelovca i klapa Podvorje iz Kaštel Sućurca, kao i mandolinski sastav Moba iz Bibinja.
U subotu su nastupile ženske klape Garofuli iz Bibinja, Neverin iz Kaštel Kambelovca i Luka iz Rijeke te muške klape Pivači KUD-a Kambi iz Kaštel Kambelovca, Maslina iz Šibenika, Kamen iz Kamena, Filip Dević iz Splita, Solin iz Solina, Pinguentum iz Buzeta, Bibanum iz Bibinja i klapa Bibinje. Posebni gosti su bili pučki pjesnici Ante Sikirić Krivin iz Bibinja i Nikola Marinović iz Poličnika.