Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zajedno proslavili pola stoljeća života

08.08.2010. 22:00
Zajedno proslavili pola stoljeća života


Generacija Kruševljana rođena 1960. godine ovog vikenda proslavila je pola stoljeća života.
Njih 15 sakupilo se ispred kruševačke osnovne škole Tin Ujević te su nedaleko u samom središtu Kruševa pokraj državne ceste u Alberta Jurice preuređenom restoranu “Bili cvitak” uz bogat stol upriličili nezaboravno druženje. A kako i ne bi kad se poneki godinama nisu ni vidjeli.
Sjećanja su se vratila na ljetnoj terasi restorana od kuda su točno po sedam kilometara udaljene najudaljenije točke ovog nadasve raštrkanog i rasprostranjenog sela podno Velebita uz obalu Karinskog i Novigradskog mora te rijeke Zrmanje – do mosta na Vrulji kod Karina, do Obrovca kod “kafane”, istočno kod Zelengrada i zapadno u kanjonu Zrmanje.
– U prvi razred u školskoj godini 1967./1968. upisalo se čak 64 prvašića iz Kruševa. Kad smo završili osmoljetku u školi je bilo sveukupno preko 500 učenika. U predvečerje Domovinskog rata ovdje je u školske klupe polazilo 130 učenika, a danas u prvom razredu ima tek četiri prvašića iz Kruševa, priča nam Ante Brajnović, organizator okupljanja.
Kruševo posljednjih godina poprima sve primjerenije uvjete života, no izgleda nedovoljno. Pored toga mnogi su se odselili i sasvim asimilirali u sadašnje životne sredine. Za brojku o stalnom povratku u rodni kraj previše su i prsti jedne ruke.
– Od 15 nazočnih slavljenika tek njih troje stalno živi u Kruševu, govori Željko Marić, pročelnik zadarskog Zavoda za zapošljavanje.
Zajednički susret, osim za prisjećanja na školske i mladenačke dane, koristili su i za razgovor o svojoj djeci, unucima, zdravlju i svakodnevnom životu. Na licima slavljenika godine se nisu mogle sakriti, ali veseli duh koji ih je krasio, brisao je desetljeća s njihovih lica. Danas su to zreli i uspješni ljudi s lijepim uspomenama iz mladosti, koja nije bila laka.