Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Dani vitezova Vranskih

Autor: Z L

10.07.2013. 22:00
Dani vitezova Vranskih

Foto: Ivan JAMIČIĆ



I ove godine u mjestu Vrana održat će se veliki povijesni spektakl oživljene hrvatske povijesti »Dani vitezova vranskih«. Festival će se održati u petak i subotu 19. i 20. srpnja, a uvertira u događanje bir će svečano otvaranje u četvrtak 18. srpnja, kad će se održati noćna bitka u luci u Pakoštanima, s atraktivnim jedrenjakom Branimir iz Zadra, brodicama, latinskim jidrima, viteškim skupinama, srednjovjekovnim topništvom, vatrenim oružjem i specijalnim efektima.
Povijesni spektakl Dani Vitezova vranskih odvijat će se podno Maškovića hana koji se trenutno obnavlja sredstvima EU. Tamo će biti postavljeni viteški tabori, borilište, srednjovjekovni obrti…
– Ove godine očekujemo znatno veći broj viteških skupina i srednjovjekovnih zanata, te posjet oko 20.000 posjetitelja. I ove godine manifestacija će imati međunarodni karakter jer će na istoj uz velik broj domaćih skupina gostovati viteške skupine iz Slovenije, Mađarske, Slovačke i Češke, te se ukupno očekuje oko 400 samih sudionika manifestacije, ističe Danijela Vulin iz organizacijskog odbora festivala.
Posjetitelji će moći uživati u atraktivnim noćim bitkama, konjaničkim predstavama, streličarima, mačevaocima, žonglerima, srednjovjekovnoj kuhinji, srednjovjekovnim obrtima, radionicama, školi glagoljice i dr. Prigodni slogan ovogodišnjeg izdanja je »Ne tražite vitezove iza gustih pregrada povijesti. Oni su u vama!«.