Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Gradska uprava ignorira obrtnike

08.08.2011. 22:00
Gradska uprava ignorira obrtnike


Nezadovoljni smo lošom organizacijom rada gradskih komunalnih redara, brojnim nelegalnim pokretnim objektima koji dominiraju gradskim središtem, što potvrđuje činjenicu o nedostatku strategije turističkog razvoja grada
Nezadovoljni lošom organizacijom rada gradskih komunalnih redara, odnosno brojnim nelegalnim pokretnim objektima u gradskom središtu, zadarski su obrtnici odlučili javnim priopćenjem informirati javnost o neizdrživosti situacije u kojoj se nalaze.
– Slijedom brojnih primjedbi koje svakodnevno dobivamo od naših članova, a koji izražavaju nezadovoljstvo lošom organizacijom rada gradskih komunalnih redara, odnosno brojnim nelegalnim pokretnim objektima koji dominiraju gradskim središtem, krajem srpnja pismeno smo se obratili gradonačelniku Vrančiću. Naime, prije početka turističke sezone održan je niz sastanaka s predstavnicima Grada vezano za dogovore oko premještanja štandova sa šetnice na parkiralište i ograničavanja postavljanja reklama u staroj gradskoj jezgri. Prijedlozi rješenja nisu bili prihvatljivi većini obrtnika koji posluju na Poluotoku, kao ni korisnicima javne površine za prigodnu ljetnu prodaju, ali ista su prihvatili uz obrazloženje kako podržavaju namjeru Grada da se poboljša izgled gradskog središta te jasnim pravilima odrede uvjeti oglašavanja. S obzirom da su svi postignuti dogovori izigrani, namjera Udruženja bila je upozoriti gradonačelnika osobno na navedene nepravilnosti i pozvati na odgovornost mjerodavne gradske službe, naglašava predsjednik Udruženja Mladen Malta.
Obrtnici upozoravaju na brojne nelegalne pokretne objekte koje su postavili pojedinci koji svakodnevno na sklopivim stolovima nesmetano obavljaju ilegalnu prodaju i pružaju različite usluge, ustupanje javnih površina bez naknade raznim udrugama, odnosno neprofitnim organizacijama, koje istu površinu dalje ustupaju uz naknadu radi prodaje i pružanja usluga, te stupanje na snagu Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti koji ima za cilj zaštititi registrirane poduzetnike koji su porezni obveznici i s pravom očekuju učinkovitost gradskih službi.
Malta navodi da obrtnici od Gradske uprave nisu dobili nikakav odgovor, a i dalje svjedoče o još većim nepravilnostima u srcu turističke sezone.
– Unatoč činjenici da je Grad bitno povećao broj komunalnih redara, a korisnike štandova uvjerio da je nužno da budu ponovno dislocirani, na prostoru gradskog središta dopušta se nelegalna prodaja i izbacivanje robe na ulicu zbog čega grad izgleda poput velike tržnice. Grad Zadar izravno je odgovoran za stvaranje kvalitetnih uvjeta za razvoj poduzetništva, a turizam i turističke djelatnosti iz godine u godinu prepuštaju stihiji u kojoj najbolje prolaze pojedinci koji kroz nelegalnu djelatnost “ubiru vrhnje”. Isti privilegirani pojedinci, osim što ne sudjeluju u punjenju gradskog proračuna, aktivno pridonose negativnoj slici i atmosferi koju gosti dožive u našem gradu. Grad Zadar izravno upravlja javnom površinom i gradskom imovinom pri čemu ne poštuje osnovna načela upravljanja: javnosti, učinkovitosti i odgovornosti. Sve ovo potvrđuje činjenicu o nedostatku strategije turističkog razvoja grada i mjeru njene provedbe kao i nedostatku komunikacije i uvažavanja lokalne zajednice od strane Grada, zaključuje Malta.


Grgurović: To je iracionalan bijes nekolicine obrtnika


– S obrtnicima smo do sada održali niz sastanaka u okviru kojih smo nastojali naći rješenja za sve njihove probleme. No, o problemu nelegalnih pokretnh objekata u gradskom središtu, o kojima pišu u dopisu koji su poslali medijima, na tim sastancima nije bilo riječi. Koliko sam ja upoznat predstavnici obrtnika do sada o tome nisu govorili. Stoga me čudi da upravo u “srcu” turističke sezone iz Udruženja obrtnika stiže jedan ovakav dopis i to u tjednu obilježavanja Oluje, u tjednu kada je gradonačelnik prezauzet da bi im promptno odgovorio. Imam dojam da su iz Udruženja zapravo ciljano tempirali vrijeme slanja dopisa u medije i gradonačelniku upravo sada kako bi se nakon samo tri dana čekanja mogli pozvati na njegovo neočitovanje. Zar je to baš sada od presudne važnosti, zar je Grad kriv za baš sve? Pa mi smo ove godine povećali broj komunalnih redara, zar ih je trebalo zaposliti još 100-200 da bi pojedinci bili zadovoljni. To su problemi svih turističkih središta, i Londona, i Pariza i mnogih drugih. Zadar nije iznimka, borimo se koliko možemo. Komunalni redari uostalom nisu policija, ne mogu sklanjati štandove pa se stoga najčešće događa da nakon upozorenja vlasnici nelegalnih pokretnih objekata nakon odlaska redara iste vrate na mjesto na kojem su bili. Umjesto da se malo strpe, da budu zadovoljni odličnom turističkom sezonom, uspjesima, ne samo Grada i TZ Županije već i građana Zadra i okolice, odnosno rekordnom dobiti od koje su obrtnici svakako dobro profitirali, nekolicina, moja je procjena uvijek istih nezadovoljnika, konstantno proziva Grad. Mišljenja sam da je riječ o iracionalnom bijesu, ljubomori onih koji možda nisu uspjeli profitirati kao i njihovi “susjedi” pa se obračunavaju s Gradom, iako je Grad u samo jednom dijelu nadležan za ovu problematiku, kaže dogradonačelnik Dražen Grgurović.