Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

HDZ-ov juriš na desnicu

08.08.2011. 22:00
HDZ-ov juriš na desnicu


Hrvatska politička desnica koja se nadala da će otkinuti dio HDZ-ovog biračkog tijela i zbog Kosoričinog slavljenja Gotovine i Markača ima debelih razloga za zabrinutost
Pozdravi Anti Gotovini i Mladenu Markaču što im ih je iz Knina uputila premijerka Jadranka Kosor te njezin konflikt s koalicijskim partnerom Miloradom Pupovcem iz SDSS-a jasno su naznačili kakvu će idućih mjeseci do parlamentarnih izbora kampanju voditi HDZ. Tri i pol godine svojeg mandata HDZ je radio na približavanju Hrvatske Europskoj uniji, ispunjavali su na tom putu sve zahtjeve što su ih pred njih postavljali Bruxelles i Haag, a sad su se odlučili ponovno nacionalizirati i na izbore će izaći s jednom sasvim drugačijom, snažnom državotvornom retorikom. Hrvatska politička desnica koja se čitavo ovo vrijeme nadala da će, upirući prstom u HDZ da je izdao nacionalne interese, otkinuti dio njihovog biračkog tijela, stoga ima debelih razloga za zabrinutost. Još su svježa sjećanja na izbore 2007. kad je žrtva HDZ-ovog na dlaku istog tromjesečnog zaokreta bio HSP koji je spao na svega jednog zastupnika. Bivši predsjednik HSP-a Anto Đapić priznaje da i sada postoji realna prijetnja da HDZ opet prekrije cijelu desnicu.
– Očekivali smo nešto ovakvo. HDZ je svojom politikom izdao sve vrijednosti Domovinskog rata, a ponovno će kao i prije četiri godine sve pokušati učiniti kako bi se predstavili kao jedini zaštitnici nacionalnih interesa i naravno da je sve to frustrirajuće. Premijerkini pozdravi Gotovini i Markaču koje je HDZ izručio doista su dno dna. Morao bi postojati barem minimum političkog fair playa. Još su i fingirali svađu s Pupovcem s kojim odlično surađuju, kako kako bi izgledalo da HDZ brani Hrvatsku. I nije nemoguće da im i ovaj put uspije, neće nam biti lako, ali vjerujem da ćemo ih ipak raskrinkati, rekao nam je Đapić koji će se natjecati na izborima u šestoj izbornoj jedinici. Đapić ističe da velika odgovornost leži na narodu koji “ne smije dopustiti da ga HDZ treći put zaredom prevari”. Daniel Srb smatra da će povratak državotvornim korijenima donijeti puno manje glasova nego 2007.
– Razlika je u činjenici da je HDZ tada vodio jedan snažan političar, Ivo Sanader. On je bio prepoznat kao nacionalni lider, što Jadranka Kosor nije. Osim toga, nije nevažno što Sanader nikada nije bio u partiji niti je dolazio iz tog miljea, naglašava Srb. HDZ-u je otegotna okolnost, smatra, i što su “najveći ustupci SSDS-u i Srbima načinjeni nakon što je Sanader otišao”.
– Bivši premijer je kroz koaliciju sa SDSS-om održavao saborsku potporu, ali on nije pristajao ni na kakve ključne ustupke koji se tiču položaja Srba u Hrvatskoj. Kosor im je, međutim, dali brojne ustupke među kojima je najveći prihvaćanje da Zajedničko vijeće općina dobije pravnu osobnost. Birači desnice će to prepoznati, hrabri se Srb.
I predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić pažljivo prati HDZ-ove mijene i nada se da one neće polučiti značajniji politički učinak.
– Jasno je da HDZ računa na kratko pamćenje birača, ali valjda im ovaj put neće upaliti. Stvarno je degutantno što radi. Odrekli su se Tuđmana i kriminalizirali Domovinski rat, a sad bi premijerka pozdravljala hrvatske generale. Pa što se za njih nije zauzimala u Bruxellesu kad je razgovarala s Barrosom i Füleom, pita se Šišljagić.


Sačić: Licemjeran povratak Tuđmanu i generalima


Željko Sačić, predsjednik novoformirane Akcije za bolju Hrvatsku, također uvjerava sam sebe da “licemjerni povratak Tuđmanu i generalima” neće popraviti HDZ-ove izborne šanse.
– Borit ćemo se protiv toga. Uostalom, vidio sam na nekim braniteljskim portalima jako negativne reakcije na premijerkino iznenadno spominanje Gotovine i Markača, zaključuje Sačić.




Friščić: Koalicija neće trpjeti


Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac od jučer se nalazi na godišnjem odmoru, pa nije mogao komentirati neobičnu situaciju da koalicijski partneri unutar vladine većine kampanju vode tako da se međusobno napadaju. A bilo je ovih dana jako zanimljivo pratiti kako premijerka Jadranka Kosor pozdravlja Gotovinu i Markača, Pupovac to ocjenjuje opasnim da bi onda ona uzvratila da brani četništvo.Predsjednik HSS-a Josip Friščić koji je jučer polagao vijenac na grob Stjepana Radića, smatra da koalicija, koja se ionako na okupu mora držati još samo tri mjeseca, neće trpjeti zbog tih napetosti između HDZ-a i SDSS-a. “Svatko ima pravo razmišljanja i promišljanja na svoj način. Primjerice mi iz HSS-a poručujemo da je Oluja bila briljantna akcija i da uz proslavu te veličanstvene pobjede naše vojske treba štampati zahvalnice onima koji su dali sebe, svoje živote i djelove tijela, treba štampati priznanje onima koji su sve to skupa organizirali, a ispričnice nismo spremni štampati”, izjavio je Friščić. (D. C.)