Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Idemo gdje nam je i mjesto

08.08.2011. 22:00
Idemo gdje nam je i mjesto


To nije iskaz povijesti i naše pripadnosti EU, već događaj ključan za budućnost naše djece i naše Hrvatske, istaknuo je Kalmeta
Organizacijom tribine “Hrvatska 28. članica EU” u Zadarskom Arsenalu županijski odbor HDZ-a u dogovoru s Predsjednicom Vlade RH i HDZ-a RH Jadrankom Kosor otpočeo je unatoč ljetnim prazničnim vremenima aktivnu kampanju informiranja građana oko pristupa Hrvatske EU i to na najvišoj razini. Naime na tribini u Zadru sudjelovali su Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture, ujedno i sazivač tribine kao potpredsjednik HDZ-a i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, mr. Martina Dalić, ministrica financija i dugogodišnja članica pregovaračkog tima RH, te dr. Davor Božinović s istaknutim diplomatskim iskustvom i položajima vezanim uz EU integracije, aktualni ministar obrane.
Tribina je okupila između 200 i 300 zainteresiranih, uz potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, ovdje su bili i saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici niza jedinica lokalne samouprave predvođeni dr. Zvonimirom Vrančićem gradonačelnikom Zadra, predstavnici javnog, političkog, gospodarskog, života, udruga, institucija…
Povijesno postignuće
Uz zahvalu hrvatskim braniteljima koji su ovo omogućili, ministar Kalmeta naglasio je kako je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u temeljima osnivanja HDZ-a zapisao ulazak Hrvatske u članstvo EU. Kalmeta je podsjetio na zasluge aktualne predsjednice Vlade Jadranke Kosor koja je 2009. prethodno zamrznute pregovore s blokadom Slovenije i naizgled bezizlaznu situaciju Hrvatske brzo preokrenula i povijesno postignuće, ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja 2013., kao punopravne članice.
– To nije iskaz povijesti i naše pripadnosti EU, već događaj ključan za budućnost naše djece i naše Hrvatske.
Ministar Božinović izložio je ukratko povijest nastanka EU iz straha od ponavljanja rata, nužde dogovora i Rimskog ugovora, Ekonomske zajednice za ugljen i čelik do najnovijih vremena 27 članica Lisabonskog ugovora.
– Želimo reći zašto je za Hrvatsku bitno da postaje članica jedne specifične i najuspješnije regionalne unije zemalja u povijesti, jer smo uvjereni da će u proceduri koja slijedi, a građani su ti koji će se na referendumu izjasniti gdje žele biti, to biti i svjesna volja svih naših građana.
Podsjetio je na iskustvo Hrvatske koja je naišla na “treniranje strogoće” kada su pregovori u pitanju, ali i taj je proces završen i nepovratan. Naveo je sadržaje pregovora, izmjene zakonskih okvira, usvajanje i pravnih stečevina i niza drugih traženih uvjeta za pristupanje. Zaključio je nizom jasnih koristi koje pristupanje donosi ili je već donijelo, od kompatibilnosti sustava europskima do slobode kretanja roba, ljudi i kapitala, slobode poslovnog nastana, sustava javne nabave, napretka informacijskog i medijskog te društvenog okružja, pristupa najuređenijem i najkvalitetnijem sustavu na svijetu, ogromnom potencijalu ulaganja i značajnim izvorima sredstva.
Prednosti su velike
– Jasne su ekonomske prednosti, tržišta i kvalitete proizvoda, raspoloživih posebice kohezijskih fondova, poljoprivrednih fondova.
Hrvatskoj je u drugoj polovici 22013. na raspolaganju 800 milijuna eura. Martina Dalić pojasnila je da slijedi povećanje od 2,3 puta iduće te tri puta u godini nakon toga, dok bi Hrvatska u EU uplaćivala višestruko manje, odnosno oko 550 milijuna eura.
Hrvatska će naravno biti u najsigurnijoj obrambenoj tvorevini u povijesti i u društvu dijela najuspješnijih ekonomskih zemalja. Ministrica Dalić naznačila je da u poreznoj politici država ne prenosi dio suvereniteta jer su u EU dati tek okviri a države ostaju samostalne. Nema novih poreza niti bitnih izmjena sustava, a tu je i jamstvo da proračun EU neće rasti jer mu je limit određen.
Uslijedila su pitanja okupljenih, od studentskog priznavanja diploma, braniteljskog što je s hrvatskim granicama prema Srbiji, BiH i Sloveniji (Sveta Gera), socijalnoj politici i sl., a iz odgovora je razvidno da se u svim pozicijama položaj Hrvatske integracijom u EU osnažio.