Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Milinović omogućio dvostruko plaćanje dežurstva

08.08.2011. 22:00
Milinović omogućio dvostruko plaćanje dežurstva


Ministar zdravstva otvara mogućnost da se u tom sustavu radnici dva puta plate za isti posao. Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenoj zaštiti regulirano je da se vrijeme provedeno u dežurstvu i radu po pozivu smatra radnim vremenom. To znači, kako objašnjava Samostalni sindikat zdravstva da će se odrađeno dežurstvo i rad po pozivu evidentirati kao redovita satnica. Istovremeno, resorni ministar Darko Milinović prijedlogom Odluke o visini isplate na osnovi rada u dežurstvu i rada po pozivu te naknade za pripravnost, rad u dežurstvu izrijekom smatra prekovremenim radom i tako se obračunava.
To znači, upozorava sindikat da se dežurstvo evidentira kao redovita satnica i kao takvo treba biti plaćeno zajedno sa ostalim odrađenim satima u mjesecu. No, istovremeno, prema Odluci, dežurstvo se smatra prekovremenim radom i kao takvo treba biti plaćeno i kao prekovremeni rad.
– Odredbe Zakona i Odluke svojom kontradiktornošću i neodređenošću omogućavaju da dežurstvo bude plaćano po dvije osnove – kao redoviti rad i kao prekovremeni rad. To je nedopustivo, ističe Somenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske u pismu ministru Milinoviću navodeći kako taj sindikat odbija dati pozitivno mišljenje na prijedlog Odluke.
– Je li moguće da se zadnjih osam mjeseci intenzivno pregovaralo za sklapanje novog Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja samo zato da bi se riješio problem dežurstava i pripravnosti za gotovo isključivo jedan profil u zdravstvu, zanemarujući pri tom sve ostale radnike, pita Avberšek resornog ministra. Naime, riječ je o pravima koja se uglavnom odnose na liječnike. Dodaje, kako nakon svih sila izračuna, izmjena članaka Zakona, “ponovo dolazimo u poziciju nepoštivanja zakonskih odrebi o evidenciji radnog vremena i pravnih stečevina EU (poštivanje radnog vremena )”.
Sindikat podsjeća kako je zanemarena i činjenica da je još uvijek na snazi, kao produžena primjena pravnih pravila, odredba članka 58. stavak 9. Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja kojom se definira prekovremeni rad. Samostalni sindikat navodi kako u prilog njihovim tvrdnjama ide i očitovanje Hrvatskog liječničkog sindikata upućeno svim ravnateljima zdravstvenih ustanova, koje problematizira i 2011. godinu u kojoj bi dežurstvo prema prijedlogu Odluke ministra trebalo biti obračunavano u paušalnom iznosu, a plaćati će se i kao redovito radno vrijeme. Prema odredbama Kolektivnog ugovora dežurstvo se obračunavalo u paušalnom iznosu, ali se nije evidentiralo kao redovan rad, ističe Avberšek.