Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Morska procesija, utrke tovara i Jole obilježili kukljičku feštu

08.08.2011. 22:00
Morska procesija, utrke tovara i Jole obilježili kukljičku feštu


Po završetku svete mise, gospin kip prevezen je ribarskim brodom Čikavica u župnu crkvu sv. Jeronima u Kukljici. Morska procesija nadaleko je poznata. Ono što je čini posebnom je to što oko Gospina kipa, koji je na brodu, kruže svi ostali brodovi te je na taj način slave
U Kukljici je posebno svečano i zabavno proslavljen blagdan Gospe od Sniga. Dok je misno slavlje okupilo veliki broj vjernika, na poslijepodnevnom zabavnom programu bilo je oko 300 ljudi, što je ipak manje nego prošlih godina.
Održano je svečano misno slavlje u istoimenoj crkvi u Ždrelašćici. Brojni hodočasnici i mještani Kukljice pohrlili su Gospi Snježnoj koja stoljećima svojim svetim zagovorom čuva ovo mjesto i njegove žitelje. Postoji tradicija da hodočasnici stižu do crkvice bosi moleći putem cijelo vrijeme krunicu.
Djevojke u bijelom
Svečano misno slavlje predvodio je fra Andrija Bilokapić iz franjevačkog samostana sv. Duje u Kraju na otoku Pašmanu. U svojoj propovijedi fra Andrija je istaknuo da se na današnji blagdan slavi službena posveta bazilike sv. Marije Velike u Rimu. To je, ujedno, prva crkva na zapadu posvećena Bogorodici.
Po završetku svete mise, Gospin kip prevezen je ribarskim brodom Čikavica u župnu crkvu sv. Jeronima u Kukljici. Morska procesija nadaleko je poznata. Ono što je čini posebnom je to što oko Gospina kipa, koji je na brodu, kruže svi ostali brodovi te je na taj način slave. Nakon pristajanja na mjesnu rivu, Gospin kip nosile su djevojke odjevene u bijelo kroz cijelo mjesto te je po ulasku u župnu crkvu privedena kraju procesija. Inače, u povijesti brojne su žene i majke iz Kukljice darovale Gospu zlatom u vjeri da će ona moliti za njihove muževe, očeve i sinove koji su se nalazili na bojišnici ili na moru.
U poslijepodnevnim satima uslijedio je zabavni program obogaćen tradicionalnom utrkom tovara, nošenjem ribarskih kašeta, potezanjem konopa i penjanjem po drvenom stupu do pršuta. Voditelji programa su bili Ivan Kolega i dr. Bruno.
Prva na redu bila je utrka magaraca. Bile su dvije utrke, a dva najbolja rezultata išla su u finale. U prvoj utrci umijeće jahanja magarca pokazali su Josip Ortulan, Stipe Radić, Ante Šarlija i Filip Kolega.
Neposredno prije starta, natjecatelji su svoje magarce upoznali sa stazom. Nakon zvučnog signala, utrka je počela uz gromoglasno navijanje i bodrenje spretnih jahača. Publika je davala upute kako ubrzati magarca. No, kao i svake godine, magarci su skrenuli prema publici ili su se jednostavno prošetali do starta, unatoč silnim lupanjima štapom po stražnjici. Iz prve utrke kao finalisti izašli su Filip Kolega i Josip Ortulan.
Filip Kolega pobjednik
Drugu utrku na startu su dočekali Duje Mavra, Dominik Mičić, Luka Vojvodić i Renato Benić. Vesela i neizvjesna utrka završila je pobjedom Renata Benića, a drugi je bio Luka Vojvodić.
U finalu našli su se najbolji jahači s najbržim magarcima. Na cilj je prvi stigao Filip Kolega te je proglašen apsolutnim pobjednikom utrke tovara.
Početak utrka u nošenju ribarskih kašeta kasnio je s obzirom da se nitko nije javio za natjecanje. Nakon što je voditelj molio snažne, jake i odvažne muškarce da se prijave, na kraju se javilo samo njih dvoje Marko Lisica i Marko Mavra. S obzirom da su oni bili jedini natjecatelji nagrada 2 karte za izlet u Kornate darovana je obojici.
U natjecanju u potezanju konopa snage su u polufinalu odmjerili, kako je najavio voditelj, domaći momci iz geta. Najbolja ekipa u finalu pokazala je snagu u borbi s veteranima koji su mlađahne protivnike gotovo u jednom potezu potegnuli i srušili. Tako je pršut završio u rukama pobjednika veterana.
Tijekom programa, nastupio je KUD Kukljica koji je pokazao publici kako se nekoć davno pjevalo i plesalo u mjestu, odnosno kako su se mladi zabavljali. Otplesali su kolo koje se zove “kolo po našu”.
U večernjim satima u središtu mjesta pred brojnom publikom nastupio je Jole. Za kukljičku feštu mnogi mladi Zadrani pohrlili su na otok. Poznati Jolini hitovi držali su užarenu atmosferu do sitnih sati.