Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Od drvenih igračaka, rakije, džemova do keramike

08.08.2011. 22:00
Od drvenih igračaka, rakije, džemova do keramike


Od drvenih igračaka, rakije, džemova, pa do keramike – doslovce svašta se moglo jučer pronaći na sajmu autohtonih tradicijskih proizvoda na zadarskoj rivi s kojim je i službeno započeta ovogodišnja proširena manifestacija Noć punog miseca. Štandovi s različitim proizvodima postavljeni su od ulaza na rivu sa šetnice pa do Morskih orgulja.
– Dobar dan, želite li nešto kušati? – ljubazno pita djevojka sa štanda najbližeg Morskim orguljama. I dok se jedan Čeh odlučuje na jedan od likera, ostatak turista oprezno promatra što se sve to smiksalo u bočicama koje potpisuje šibensko gospodarstvo Aralica. Džemovi od maraske, smokava i oraha, rakija od masline, ali i likeri dosjetljivih imena poput onog “Teta marica” samo su dio ponude Šibenčana, a u tome ih je vješto slijedila i sisačka Imela nudeći raznorazne ljekovite čajeve, sirupe i kreme.
– Najbolje ide trputac koji jača imunitet. Popularan je i eliksir Švedska grenčica, kazuje prodavačica. A taj, doista, kao pravi eliksir, ako je suditi prema etiketi, radi sve “živo”; otklanja glavobolju, vrtoglavicu, jača pamćenje i mozak. Pomaže i kod zubobolje i grlobolje, a i odlično je sredstvo za probavne tegobe i loš apetit. Liječi čak i stare rane i ožiljke. Pa i TBC.
Duž rive redali su se nadalje suveniri, nakit, torbe… Zapekla se i pokoja fritula, vjerojatno kako bi bolje “legao” nastup klape Kontrada najavljen za 21 sat te večeri. Program se, uz autohtonu ponudu raznih proizvođača, nastavlja i danas. Na pozornici “Dalmatinskog sela” očekuje se nastup Zdenko Ivanušić Jazz Quarteta, a već sutra slučajne ili namjerne prolaznike rasplesat će grupa Zadrani.