Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Paravinju bi ispitivali o ubojstvu srpske novinarke, a o Antonijinu nestanku ne

08.08.2011. 22:00
Paravinju bi ispitivali o ubojstvu srpske novinarke, a o Antonijinu nestanku ne


– Žalosno je da su hrvatski građani prisiljeni potpisivati peticiju ne bi li se ispitalo osumnjičenog za slučaj nestanka Antonije, dok se istovremeno govori o njegovu ispitivanju za ubojstvo otprije 17 godina. To je moguće, a ispitivanje o Antoniji nije. Pa to nema nigdje – ogorčeno ističe Ana Bilić
Članovi Facebook grupe “Nestala Antonia Bilić”, u koju se u znak podrške obitelji maloljetne Drnišanke učlanilo oko 44 tisuće osoba, pokrenuli su u nedjelju poslijepodne peticiju pod nazivom “Za ponovno ispitivanje Dragana Paravinje o slučaju Antonije Bilić” http://www.petitions 24.com/za_ponovno_ispitivanje_dragana_paravinje_o_sluaju_antonie_bilic. Obitelj Bilić tu peticiju podržava, a poslat će je, kaže Antonijina sestra Katarina Bilić, na sve raspoložive adrese.
– Peticiju koju je u svega 10 sati potpisalo više od 750 osoba pokrenuli su članovi grupe koji su od Antonijina nestanka uz nas, i koji se jednako kao i mi pitaju što se ovo događa – kaže Katarina osvrnuvši se na najnovije napise u medijima prema kojima je Dragan Paravinja, jedini osumnjičeni za nestanak njezine mlađe sestre, odgovoran i za ubojstvo srbijanske novinarke još davne 1994. godine.
Njezina obitelj, prijatelji i svi oni koji su im podrška u potrazi za Antonijom, smatraju kako se takvim napisima i insinuacijama samo skreće pozornost s jedine teme koja njih zanima, a to je, ističe, istina o Antonijinu nestanku, potraga za njom i na koncu pronalaženje Antonije.
Potraga puna nelogičnosti i propusta
– Nas ne zanima Dragan Paravinja, niti nas zanimaju druga zlodjela koja je možda učinio, već samo naša Antonija. Želimo istinu i želimo da institucije odrade ono što moraju i trebaju odraditi. U samom početku napravili su brojne, bojim se i nepopravljive propuste. Ne znam što bih više rekla. Puno je nelogičnosti kao što je primjerice boja kabine i cerade kamiona. Jedan svjedok dopušta mogućnost da je Antonija ušla u ovaj kamion koji je Paravinja vozio, ali ostali i dalje ostaju pri tome da je sjela u kamion bijele kabine i cerade indigo plave boje – kaže Katarina koja u svojoj nevolji cinično dodaje kako će na kraju ispasti da je Paravinja umiješan i u Kennedyijevo ubojstvo, a druga sestra, Ana, dodaje kako obitelj Bilić svakodnevno upućuje pozive raznim međunarodnim institucijama koje su zgrožene situacijom u koju je dovedena njihova obitelj.
– Žalosno je da su hrvatski građani prisiljeni potpisivati peticiju ne bi li se ispitalo osumnjičenog za slučaj nestanka Antonije, dok se istovremeno govori o njegovu ispitivanju za ubojstvo otprije 17 godina. To je moguće, a ispitivanje o Antoniji nije. Pa to nema nigdje – ogorčeno ističe Ana dodajući kako će i peticiju s prikupljenim potpisima uputiti istim tim, međunarodnim organizacijama.
Tekst peticije prenosimo u cijelosti:
Nužno ponovno ispitivanje o Antoniji
– Dana 7. lipnja 2011. nestala je Antonia Bilić (17) kod Drniša. Viđena je kako stopira na Čikolskom mostu i ulazi u kamion. Od tada je nema. Indicije od početka upućuju na vozača kamiona, te nakon nekog vremena dolazi se do imena Dragan Paravinja koji je odgovoran za nekoliko silovanja u prošlosti. Vlasi kose i dvije kapi krvi na molekularnoj razini izuzete iz kamiona su analizom potvrđene da pripadaju Antoniji Bilić, te dokazuju da je bila u spornom kamionu, kao što se i Paravinjin i Antonijin signal mobitela preklapaju u određenom trenutku. Nakon opsežne potrage za Paravinjom, koji je bio u bijegu pred policijom, njegovog ilegalnog prelaska granice u BiH i skrivanja u šumi kod Banja Luke, Dragan Paravinja je uhićen 26. lipnja 2011. u 11,55 sati. U vezi slučaja Antonije Bilić, hrvatski istražitelji su ga u dva navrata ispitivali u Sarajevu. Nakon ispitivanja i prvotnog negiranja, ipak istog dana priznaje da je nakon pokušaja silovanja zadavio Antoniju Bilić i njezino tijelo bacio u rijeku Krku, što i pri drugom ispitivanju potvrđuje. S obzirom da je D. Paravinju tražila policija i sudstvo BiH temeljem međunarodne tjeralice, tamo ostaje u pritvoru gdje biva osuđen za pokušaj silovanja iz 2002. godine. Hrvatska traži izručenje, a zbog težine djela za koji je osumnjičen u Hrvatskoj, tamošnje vlasti ga nakon donešene nepravomoćne presude u BiH ipak privremeno izručuju Hrvatskoj. Izlazi pred istražnog suca u Šibeniku 23. srpnja 2011. godine te opovrgava svoje ranije priznanje, tvrdivši da je isto dao pod prisilom BiH policije i da su mu tragovi podmetnuti. Dobiva mjeru istražnog pritvora u kojemu u RH može ostati do šest mjeseci. Dok se istraga oko slučaja nastavlja, istražitelji izjavljuju da se on ne može ponovno ispitati na iste okolnosti na koje je prethodno ispitan, već da jedino uz zahtjev Državnog odvjetništva istražnom sucu može biti ispitan na eventualno nove okolnosti. Dragan Paravinja je jedini znani osumnjičenik koji zna istinu o Antoniji Bilić koja do danas nije pronađena. Zakon i birokracija ne smiju stajati na putu da se sazna istina dok je u pitanju život nestale maloljetnice.
Objavljujemo peticiju da se Dragan Paravinja ponovno ispita od strane istražitelja na okolnosti nestanka Antonije Bilić – stoji u tekstu peticije koju potpisuje “Grupa zabrinutih građana”.