Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Šezdeset milijuna za pravednu mirovinu

08.08.2011. 22:00
Šezdeset milijuna za pravednu mirovinu


Predsjednica vlade hoda okolo i daje daleko veći novac nego što je potrebno za namirenje umirovljenika, rekao je Josip Vincek, predsjednik Matice
Dvije najveće umirovljeničke organizacije – Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika Hrvatske – odlučile su iskoristiti predizborno doba kako bi ishodile ispunjavanje zahtjeva koje vladajućima postavljaju već godinama. Na podužoj listi “naloga”, predstavljenoj na jučerašnjoj konfrenciji za novinare, na prvom mjestu je onaj da se mirovine smjesta odmrznu, odnosno da se s 30. lipnja ukine Zakon o odgodi usklađivanja mirovina u 2011. godini.
Mirovine su zamrznute već treću godinu zaredom, pa sve više zaostaju za plaćama. Prosječna mirovina u srpnju je bila 20 kuna manja nego u istom mjesecu lani. Plaće su proteklih godinu dana narasle za 2,8 posto, a mirovine su pale za skoro jedan posto. Udio prosječne mirovine u prosjećnoj plači trenutačno je svega 39,75 posto.
– Za usklađivanje mirovina trebalo bi oko 60 milijuna kuna. To nisu veliki novci, potrebna je samo politička volja. Predsjednica vlade hodajući okolo obećava i daje daleko veća financijska sredstva nego što je potrebno za ovo namirenje umirovljenika, rekao je Josip Vincek, predsjednik Matice umirovljenika, dodajući kako sredstva za odmrzavanje mirovina postoje unutar sustava te rebalans proračuna ne bi bio potreban.
Aktualna Vlada do sada nije učinila ništa za poboljšanje statusa umirovljenika, ocijenio je Vincek, ali i dodao kako vjeruje da će se to ove jeseni, prije izbora, ipak promijeniti.
– Ne prihvaćamo da se samo za umirovljenike stalno iznosi argument o “gospodarskim mogućnostima”. Odnos prosječne plaće i mirovine u Hrvatskoj najniži je u Europi i to više ne možemo tolerirati, istaknuo je Vincek te poručio političkim strankama da ne kalkuliraju s daljnjim zamrzavanjem mirovina. Podsjetio je da su i “HDZ i SDP izgubili izbore jer nisu dobili glasove umirovljenika”.
– Oko 292 tisuće umirovljenika prima dodatak u rasponu od 4 do 27 posto. Uključivanje tog dodatka u osnovicu samo je tehnička stvar te nema razloga da to Vlada ne učini, kazao je Stjepan Vincek, predsjednik Sindikata umirovljenika.


Kobni drugi stup


Na umirovljeničkoj listi je i zahtjev da se građanima koji su dobrovoljno ušli u drugi mirovinski stup te zbog toga imaju manje mirovine, omogući povratak u prvi stup, te da to pravo mogu koristiti i oni koji su već umirovljeni kao i oni koji će tek ići u penziju.
Od Hrvatskod Sabora zahtijeva se da prihvati Deklaraciju o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i starijih osoba, koju su prihvatile sve umirovljeničke udruge.