Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Spomen na prvog mučenika

08.08.2011. 22:00
Spomen na prvog mučenika


Blagdan svetog Stjepana, Prvomučenika, nebeskog zaštitnika mjesta Luke na Dugom otoku proslavio se i ove godine. Toj stoljetnoj tradiciji nazočili su mnogobrojni mještani koji sa svojom obitelji žive u prekooceanskim zemljama i na području Europe. Mjesna crkva Svetog Stjepana bila je pretijesna da primi sve vjernike te su mnogi misno slavlje pratili iznad zidina župne crkve.
U svojoj nadahnutoj homiliji fra Špralja je pozvao vjernike na služenje Bogu upravo po primjeru svetog Stjepana. Naime, treći kolovoza je Stipandan, blagdan našašća moćiju svetog Stjepana, odnosno svetkovina pronalaska relikvija ovog sveca koji je bio jedan od sedam đakona, ali među tom sedmoricom najugledniji i najenergičniji. Stjepan je zbog svjedočenja vjere kamenovan te je tako postao prvi mučenik.
Nakon misnog slavlja iz crkve svetog Stjepana organizirana je procesija središtem Luke, Obalom Svetog Stipana do kapelice Svetog Nikole i natrag. Nažalost, u procesiji kip Svetog Stjepana nisu nosili mladići, kako to nalažu običaji, već luški očevi i muževi. Tijekom ophoda pjevali se se tradicionalni glagoljaški luški napjevi, a misno slavlje uveličao je Župni zbor uz klavirsku pratnju Dragana Bubice, zagrebačkog zborovođe porijeklom Lučanina i luške nevjeste Ercilije Bubice.
Luška fešta, kao i uvijek do sada, trajala je više dana. Osim blagdana Svetog Stjepana, koji traje do ranih jutarnjih sati, mještani slave i Luške noći. Goste i domaćine zabavljao je Ićo Sikirić, članice zadarske ženske klape Barufa, a na sam blagdan Svetog Stipana svoje uspješnice pjevali su članovi klape Sol.