Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarskim vinarima poziv za Vinkovo

08.08.2011. 22:00
Zadarskim vinarima poziv za Vinkovo


“Donat Wine Festival 2011. Zadar” prvi zadarski festival vina i hrane održao se nedavno na Forumu u organizaciji Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije “Vina Liburna”. Brojni posjetitelji rado su degustirali vina članova Udruge “Vina Liburna”, Udruge vinara “Hortus Croatiae” iz Međimurja i Udruge vinara “Vinski klaster Srijem” iz Iloka, a pored vinske kapljice Zadrani i njihovi gosti uživali su u bogatoj gastro ponudi.
S predsjednicima i članovima navedenih vinskih Udruga razgovarali smo o dojmovima nakon manifestacije.
– Festival je veliki događaj za nas vinare i za opće širenje vinske kulture kod nas u Hrvatskoj. Ovo je bila lijepa prigoda da u Dalmaciji predstavimo naša karakteristična međimurska vina koja su lagana, voćna vina idealna za konzumiranje u ovim ljetnim danima. Zadovoljni smo reakcijama posjetitelja, stoga ćemo se potruditi da svake godine izlažemo u Zadru da opravdamo kvalitetu i ukazano povjerenje prijatelja iz Zadarske županije. Naša suradnja započela je na Urbanovu i lijepo se razvija što nas posebno raduje, kazao nam je Zdravko Dvanajščak, predsjednik Udruge vinara “Hortus Croatiae” iz Međimurja, te dodao kako njihova Udruga djeluje od 1992. godine i trenutačno broji 36 članova.
Glavni cilj im je promocija međimurskih vina uz organiziranje stručnih edukacija, predavanja i manifestacija kao što je Urbanovo. Posebnu zadaću imaju vezano za predstavljanje njihove prve zaštićene robne marke kvalitetnog bijelog vina iz međimurskog vinogorja – Pušipel.
Vrhunske graševine i traminci iz Srijema
Obitelj Dvanajščak – Kozol iz Međimurja vinogradarstvom i vinarstvom se bave već dvadeset godina. Na osunčanim i povišenim položajima Grofovo, Okrugli vrh i Mohokos u okolici naselja Dragoslavec, nalazi se njihovih 8 ha vinograda gdje uzgajaju sorte moslavac, graševinu, rajnski rizling, pinot bijeli i crni, chardonnay, traminac. Njihovo stolno vino “Grofovo” mješavina je sorti vina, a ime je dobilo po istoimenom vrhu na kojem se uzgaja i čiji su nekadašnji vlasnici bili grofovi Celjski. Također se mogu pohvaliti prvim proizvedenim crnim pinotom u Međimurju. U neposrednoj blizini njihove kuće nalazi se velik, moderno opremljen podrum u kojem se obavlja prerada grožđa te čuvanje i zrenje vina. U lijepo uređenoj i klimatiziranoj kušaonici vina, uz kvalitetna vina nude i domaće proizvode te topla i hladna jela. Obitelji Dvanajščak redovito osvajaju medalje na domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima vina.
– Vrlo smo zadovoljni reakcijama vezano za naša vina što nam je poticaj da se dogodine predstavimo u još većem broju. Vinski klaster Srijem osnovan je 2009. godine u Iloku te trenutačno broji 34 člana od vinarija, udruga vinara, do turističkih organizacija. Posjetitelji su ovom prigodom mogli degustirati vina s izlagačkog štanda P.O. Dolić-Kraljević, vinarije Čobanković i P.Z. Trs. Prepoznatljivi smo po vrhunskim graševinama, tramincima a u zadnje vrijeme idemo sa crnim sortama. Ovu priliku koristim da pozovem vinare i vinogradare Zadarske županije da nas posjete na našoj manifestaciji Vinkovo koja se održava u prvom mjesecu, istaknuo je Zlatko Bošnjak, član Udruge vinara “Vinski Klaster Srijem” iz Iloka.
Osnivači Poljoprivredne zadruge TRS su Zlatko Bošnjak, inženjer poljoprivrede i Marijo Faletar, tehničar biljne proizvodnje. Njihova suradnja počinje 2003. godine kada i otpočinju vinsku proizvodnju s ukupnim kapacitetom podruma od oko 30.000 litara vina. Danas je kapacitet podruma 180.000 litara vina. Na padinama Fruške Gore – Vinogorja Srijem, na nadmorskoj visini od 200 do 260 metara nalaze se njihovi vinogradi. Položaji su: Dekan, Veliko Brdo, Principovac, Vukovo, Rađevac i Radoš. Proizvodnju vina baziraju na sedam sorti kvalitetnih vina, od čega su bijela zastupljena najviše s Graševinom, zatim Chardonnay-om, Rajnskim Rizlingom te Tramincem. Crna vina su Frankovka, Cabernet sauvignon i Cabernet Franc.
Kontinuiranim aktivnostima do tržišta
– Naši gosti vinari iz Udruge vinara “Hortus Croatiae” iz Međimurja i Udruge vinara “Vinski klaster Srijem” iz Iloka su s ponudom svojih vina uveličali našu vinsku svečanost. Njihovim sudjelovanjem posjetitelji manifestacije imali su priliku okusiti razliku između kontinentalnih i dalmatinskih vina. Uspostavili smo jako dobru poslovnu suradnju iz koje su proizašla mnoga lijepa prijateljstva. Radujemo se novim susretima i međusobnoj razmjeni iskustava, naglasio je Damir Jurjević, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije “Vina Liburna”.
– Pohvalio bih Udrugu vinara i vinogradara “Vina Liburna” na iznimnom trudu koji su uložili da bi se Donat Wine Festival održao. Program manifestacije je jako dobro osmišljen. Posjetitelji su imali priliku uvjeriti se u visokokvalitetne proizvode našeg kraja izložene u jednom vrlo lijepom ambijentu. Jedino kontinuiranim promotivnim aktivnostima naši vinari imaju priliku predstaviti svoja kvalitetna i vrhunska vina, a slijedom toga se pozicionirati na tržištu. Pozivam ugostitelje da degustiraju naša vina i uvrste ih u vinsku kartu svojih restorana. Zadarska županija podržava festival, kao i vrlo profesionalan rad Udruge “Vina Liburna” te smo zajedno sa članovima Udruge obišli nekoliko vinskih manifestacija. U Međimurskoj županiji u mjestu Štrigova u svibnju je održana manifestacija Urbanovo – Dani vina u županiji Zrinskih na kojoj je Zadarska županija bila županija partner. Između ostalih predstavnika na sajmu su sudjelovali članovi Udruge “Vina Liburna” te su tom prigodom uspostavili poslovnu suradnju i prijateljski odnos sa članovima Udruge “Hortus Croatiae” iz Međimurja. Drago nam je da su vinari navedene Udruge skupa s vinarima “Vinski klaster Srijem” svojim prisustvom i bogatom vinskom ponudom uveličali Donat Wine Festival, rekao nam je Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije.