Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Želimo gledati dokumentarce, a ne krimiće

08.08.2011. 22:00
Želimo gledati dokumentarce, a ne krimiće


Moramo razgovarati o tome što je bilo, kako je nešto počelo, kako je problem stvoren i kako treba biti riješen, istaknuo je Hrelja
U sklopu svog proputovanja po Dalmaciji čelnik HSU-a Silvano Hrelja jučer se zaustavio u Zadru gdje je na konferenciji za novinare govorio o aktualnom političkom trenutku.
– Kao što je poznato, završili smo s pozicioniranjem pred parlamentarne izbore. Članovi smo koalicije lijevog centra te smo započeli s predizbornim okupljanjima, druženjima, razmjenama mišljenja i stavova unutar koalicije te mogu reći da zasad nema nekih većih problema ili razmimoilaženja, rekao je Hrelja, istaknuvši da je zajednički cilj djelovanja koalicije da, slikovito rečeno, hrvatska stvarnost prestane biti krimić te da postane dokumentarni film gdje će se razgovarati što je bilo, kako je nešto počelo, kako je problem stvoren i kako treba biti riješen.
Nacionalno vijeće ne može riješiti probleme
U žiži interesa HSU-a unutar koalicije bit će umirovljenička pitanja sadržana u tri velika hrvatska sustava – mirovinskom, zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi.
– Nastavno na to, a čime se zatvara cijeli ovaj krug, je svijet rada. To je jedno područje koje nije tako malo, ali nije tako široko kao možda kod drugih stranaka. No to je sasvim životno i dovoljno čime se jedna stranka može temeljito baviti te i u koaliciji želimo zadržati svoju poziciju specijalista za ova pitanja, rekao je Hrelja.
On se osvrnuo na sastanak Koordinacije umirovljeničkih udruga održan 4. kolovoza gdje se raspravljalo o Izvješću Nacionalnog vijeća za umirovljenike.
– Mi smo od početka tvrdili da će Nacionalno vijeće za umirovljenike biti svojevrsni debatni klub te da neće postići nikakva kvalitetna rješenja umirovljeničkih pitanja. Naravno da su na Koordinaciji bili rezignirani stavovima Vlade prema zahtjevima Nacionalnog vijeća. No udruge su tolerantnije od političkih stranaka pa su Vladi dale rok do 10. listopada da eventualno donese pozitivna rješenja vezano uz deklaraciju o pravima umirovljenika i promjenu mirovinskog sustava. Mi se ovdje nećemo gurati u dio posla koji moraju odraditi umirovljeničke udruge, već želimo reći svoje političke stavove.
Deklaracija je potrebna
– Što se tiče deklaracije, HSU podržava donošenje jednog takvog sveobuhvatnog akta koji bi dao određene okvire o pravima umirovljenika. No, kad sam vidio prvi prijedlog te deklaracije odmah sam rekao da Vlada to sigurno neće prihvatiti, kazao je Hrelja napomenuvši da je, bez obzira u kakvom obliku ona na kraju bude priređena, deklaracija o pravima oko 1.110.000 umirovljenika u Hrvatskoj, dakle jednog velikog biračkog korpusa, itekako potrebna.
– Umirovljenici su svakako zaslužili deklaraciju o svojim pravima i mi ćemo je podržati ako bude u saborskoj raspravi. S umirovljeničkim udrugama se apsolutno slažemo i u stavu da je odluka o zamrzavanju mirovina već trebala prestati, a nasuprot najavama premijerke koja najavljuje da bi odluka mogla vrijediti čak i do 2014. godine. To je nedopustivo jer pokazuje opredjeljenje Vlade da uzima od najsiromašnijih, kazao je čelnik HSU-a ustvrdivši da je rezultat četvrtog polugodišta neusklađivanja mirovina 7-postotni realni pad mirovina.


Mirovine se ne smiju usklađivati s plaćama, već s troškovima


– Savjetovali bismo udrugama da ne traže usklađivanje mirovina sukladno rastu plaća. Jer, teško da će plaće rasti s vojskom nezaposlenih i najavama HUP-a koji traži njihovo zamrzavanje, istaknuo je Silvano Hrelja.
– Naš je stav da formula usklađivanja mora biti ili korigirana švicarska formula, usmjerena prema tome koji su proizvodi i usluge bitni u životu umirovljenika, ili da to bude usklađivanje sukladno rastu troškova života. Također, apsolutno podržavamo iznalaženje rješenja za 120.000 umirovljenika koji su dobrovoljno ušli u 2. mirovinski stup. Zajedno s HNS-om u Saboru imamo prijedlog zakona koji hitno mora riješiti pitanje i 1.200 umirovljenica, koje su u mirovinu ušle iz 2. stupa pa im je mirovina 300 do 800 kuna manja, rekao je Hrelja koji je pozdravio najave da će doći do udruživanja Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske.