Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Friško i domaće dobitna kombinacija Ivice Ćurka

Autor: Nedjeljko Jusup

08.08.2013. 22:00
Friško i domaće dobitna kombinacija Ivice Ćurka

Foto: A. SITNICA



– Sve namirnice su domaće i svježe. Na nabavi se ne štedi, kaže Ivica Ćurko, ne krijući da odabranim proizvođačima, od kojih gotovo sve osobno poznaje, plaća dvostruko, trostruko više od cijena po kojima namirnice, poglavito povrće, meso i ribu, može nabaviti u velikim lancima i diskontima


Uspjeh je kad se ljudi vraćaju, kad su konoba i taraca krcati gostiju koje poznaješ, kaže Ivica Ćurko. Ovaj poduzetni Ninjanin s tim je ciljem i počeo uređivati staru kužinu, fumaru, u sklopu obiteljske kuće, s velikim dvorom da bi sve zajedno, uz potporu obitelji, malo po malo pretvorio u pravu gastronomsku oazu u samom središtu Nina.
– Otvorili smo 2002. godine, dakle prije 11 godina, govori Ivica otkrivajući kako su u početku radili uglavnom članovi obitelji, a danas osoblje broji 10-ak što stalnih što sezonskih konobara i kuhara, većinom iz Nina i okolnih mjesta.
Ugodan domaći ambijent, vrhunska namirnica te domaća hrana na pijatu, formula je uspjeha, a kako sve to izgleda u stvarnosti i zašto je ovoj konobi dodijeljena laskava titula Top destinacija, uvjerila se i naša reporterska ekipa. Domaćin nas je osobno dočekao i odveo do stola u debeloj hladovini stoljetnog murvača, datule ili fafarikula, kako Ninjani zovu ovu stablašicu. Hladovinu nad drugim stolovima, s ukupno 250 mjesta, u dvorištu prave orijaška murva, smokve, masline, žižula… Tu je i bunar, živica od lavande i razne druge, dobro raspoređene sredozemne biljke.
– Pravi edenski vrt. Ugodno i opuštajuće, prokomentirao je profešur nte Kolega Bage. Poznatom gušticiru nije promaknuo ni detalj da se terasa Ćurkove konobe nalazi u samom središtu antičkog hrama s kipom božice Dijane, zaštitnice lova.
U jedinstvenom, starinskom ugođaju kao aperitiv nam je ponuđena domaća travarica, a za predjelo ninski šokol i paški sir iz Stare Vase s pomidorima iz Briševa.
– Sve namirnice su domaće i svježe. Na nabavi se ne štedi, kaže gospodar Ivica, ne krijući da proizvođačima, od kojih gotovo sve osobno poznaje, plaća i dvostruko, trostruko više od cijena po kojima namirnice, poglavito meso i ribu, može nabaviti u velikim lancima i diskontima.
Nakon ukusnog predjela, uz koje smo guštali u Nadinskoj rani, berba 2010., poznatog vinara Željka Vrsaljka, uslijedila je riblja juha od koje je zavonjala cila terasa. – Nema tu ništa iz leda. Škrpina je noćas ulovljena, kaže mladi konobar Dino Glavan. Odlično surađujemo s ribarima od Murtera do Šimuna. Zato je i glavno jelo – riblja plata – nadaleko poznata. Na ribu nam dolaze gosti čak i iz Makarske, otkriva Ćurko. Primjećujemo da i gosti za susjednim stolovima konzumiraju ribu, ali i meso s gradela. Janjetina iz Bukovice i Ravnih kotara, teletina s velebitskih pašnjaka pa je i roštilj sa živom vatrom u punom pogonu.
Za glavno jelo mi smo ovaj put odabrali sipu ispod peke ili cripnje, kako kažu Ninjani. Još jedan specijalitet po riceti šefa kuhinje Josipa Puškara. Umjesto vinom on sastojke zalije prošekom.
Od ponuđenih slastica i deserta odlučili smo se za palačinke sa smokvama i – pun pogodak. Samo, odkud su smokve, nisu nam otkrili (iako je javna tajna da su iz Briševa, op. p.), kao i pomidori, krumpiri i čatruni s obiteljskog gospodarstva Pave i Roberta Jusupa.
 Riječ po riječ, zalogaj po zalogaj, i evo nas pri kraju naše gastronomske avanture u konobi Stara kužina. Bacili smo još pogled na konobu sa 60 mjesta.
– Ovdje je nekada pola Nina sušilo pršute i šokole, duhovito dodaje Ćurko, pokazujući nam kako je nekadašnju fumaru renovirao i uredio u starinskom, rustikalnom stilu s puno detalja iz prošlih vremena. Kameni zidovi, stare fotografije, drveni namještaj i komin gdje pucketa vatra plijene pozornost svakog gosta. Ništa čudno što su prije nas ovdje navraćali i mnogi poznati kao Zvonimir Boban, Cameron Diaz, ministar Kotromanović, Davor Gobac, Doris Pinčić…
– Bitni su dobro ukomponirani detalji. Ako nešto fali nema cjeline. Nije posao, kaže Ivica. A o detaljima kao i svemu ostalome, priznaje, ipak najviše brine njegova samozatajna supruga Gorana. Nećete vjerovati, ali i naša osmogodišnja kćerka Marta s velikim zanimanjem prati sve od nabave  namirnica, pripreme jela do podvorbe gostiju, ponosno kaže Ivica. Bez njih dvije, Gorane i Marte, poduzetnog gospodara Ivice i profesionalnog osoblja, ove priče o uspješnom obiteljskom poslu ne bi ni bilo, ili bi, ajmo reći, bila nepotpuna.
Ne bi ni konoba i taraca bile krcate gostima od kojih su se mnogi ovdje i upoznali.


Sipa ispod cripnje




Sastojci:
 2 kg sipa
 2 kg krumpira
 2 glavica kapule
 5 češnjeva češnjaka
 1 vezica petrusimula
 2,5 dl maslinova ulja
 2,5 dl prošeka
Priprema:
 Svježe ulovljene sipe očistite, operite, posušite, zauljite, i stavite u dobro zagrijanu i nauljenu posudu za pečenje pod cripnjom (pekom). Preko sipa stavite narezani domaći krumpir, kapulu, češnjak, petrusimul. Sve posoliti domaćom soli i nakon pola sata pečenja promiješati tako da krumpiri opet ostanu na vrhu, da sipa ne izgori. Podlijte prošekom, pecite još pola sata i kada  krumpir dobije zlatnožutu boju, a sipe omekšaju jelo je gotovo. Poslužite ga u posudi u kojoj se peklo.