Helikopter HRZ-a prevezao srčanog bolesnika s Velebita

Slika korisnika valentinam
Dvije akcije spašavanja na Velebitu
Rendžerima NP Paklenica je prišla žena, koja je bila umorna i dehidrirana. Tek nakon desetak minuta uspjela im je reći da je iza sebe na planinarskom putu prema Tomićima ostavila još četvero članova svoje obitelji
HGSS
U helikopteru Mi-8 MTV muškarcu je pružena pomoć

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS)   i  posada Eskadrile transportnih helikoptera  (ETH) 93. zrakoplovne baze  Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) zajednički su jučer sudjelovali u akciji spašavanja jedne muške osobe na Velebitu.

 Nakon dojave da je potreban angažman za prijevoz osobe s Velebita,  letačka posada je helikopterom Mi-8 MTV poletjela  u zoru zajedno s pripadnicima HGSS-a te se spustila kod Ivinih Vodica na 1200 metara nadmorske visine gdje je unesrećenoj osobi koja je imala srčanih poteškoća  pružena prva pomoć. Potom je vojnim  helikopterom pacijent prevezen  do vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku gdje ga je preuzeo tim  Hitne medicinske pomoći iz Zadra.

Ovo je 12. akcija potrage i spašavanja u ovoj godini u kojoj su sudjeluju  letačke posade Eskadrile transportnih helikoptera.

Zadarska stanica HGSS-a izvijestila  je, pak, o svojoj akciji u  Nacionalnom parku Paklenica, koje se događaju zbog velikih vrućina, tako da gotovo da ne prođe dan, a da službe na terenu nemaju intervencij.  Rendžerima ovog parka je prišla žena, koja je  očito bila umorna i dehidrirana. Tek nakon desetak minuta uspjela im je reći da je iza sebe na  planinarskom putu prema Tomićima ostavila još četvero članova svoje  obitelji. Djelatnici parka odmah su krenuli u pomoć i nakon kratkog vremena locirali ostatak obitelji. Radilo se o francuskim državljanima na  odmoru u Hrvatskoj. Obavijestili su i dežurne spašavatelje u parku koji  su im krenuli u susret s dodatnim količinama vode.

Ovo je već treća intervencija na istoj lokaciji jer turisti ne uzimaju u  obzir ekstremne temperature kao otežavajuću okolnost pri planinarenju. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno