Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

IZBORI Stojanov: Sami odlučujemo hoćemo li podržati Posavca ili Leverića

09.08.2019. 15:36
IZBORI Stojanov: Sami odlučujemo hoćemo li podržati Posavca ili Leverića


Iako je međimurski župan Matija Posavec bio najizgledniji kandidat za predsjednika HNS-a, njegovu je utrku ovih dana narušio bivši zamjenik ministra gospodarstva u Vladi SDP-a, Alen Leverić. U HNS-u se tako već najavljuje kako je njegova pobjeda već gotova stvar te da ga rukovodstvo već danima priprema za preuzimanje stranke nakon povlačenja aktualnog predsjednika Ivana Vrdoljaka.
Županijska rukovodstva sada su na muci oko toga koga podržati, s obzirom da im je situacija s jednim kandiidatom, naravno, bila znatno jednostavnija. Matija Posavec uoči izbora za Europarlament, na kojima je bio prvi na listi HNS-a, boravio je u Zadru u kojemu ima bezrezervnu podršku članstva. No s pojavom novog kandidata situacija je sasvim drugačija. O tome jesu li donijeli odluku koga će podržati predsjednik Županijskog odbora u Zadru i Središnjeg odbora stranke, Milan Stojanov, kaže:
– Moramo najprije sačekati sastanak u Karlovcu na kojemu ćemo se, uz rukovodstvo stranke, okupiti i svi mi predsjednici županijskih organizacija. Čuo sam za kandidaturu Alena Leverića, što je uobičajeno jer u našoj se stranci svatko ima pravo kandidirati. Što se tiče našega članstva, županijsko rukovodstvo odlučit će koga podržavamo, odnosno sami odlučujemo hoćemo li podržati Posavca ili Leverića, pojašnjava Stojanov.
Na sastanku u Karlovcu odlučit će se o načinu glasovanja na unutarstranačkim izborima, prije svega o tome hoće li najprije održati izbore za predsjednika stranke ili one za lokalna rukovodstva. Tu će se rukovodstvo stranke izjasniti i o kandidaturi Alena Leverića, a koji je zapravo veliko iznenađenje mnogima.
Naime, Posavec je važio za sigurnog kandidata za šefa stranke, no da se situacija promijenila vidjelo se već prilikom polaganja vijenaca na Mirogoju u spomen obljetnice osnivačice HNS-a Savke Dabčević-Kučar. Iako je dosad redovito bio pozivan na ovaj događaj, u stranci se čuje kako Posavec ove godine nije dobio poziv.
Neobičan je ovo obrat među narodnjacima, s obzirom da je kao njihov najprepoznatlj član čak bio kandidat za Europarlament. No, nekome je u stranci očito jako stao »na žulj«, nakon što je počeo propitivati koaliciju s HDZ-om. Zbog koalicije s HDZ-om javno se ispričao biračima i članovima HNS-a poručujući kako HNS mora izaći iz Vlade. Iako je to rekao prije svega desetak dana, nekome u vrhu stranke već se stigao zamjeriti.
Što se tiče lokalnog članstva, uskoro ćemo znati koga će podržati, a bit će to vjerojatno onaj kandidat kojega im odredi vrh stranke. U protivnom, i županijske bi organizacije mogla sustići sudbina kao i Matiju Posavca koji se odlučio kritizirati koaliciju s HDZ-om.