Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

KK ZADAR Dolasci, blokade, odlasci…

09.08.2019. 13:40
KK ZADAR Dolasci, blokade, odlasci…


Nije lako u ovom trenutku biti u koži sportskog direktora Zadra Željka Žilavca i sportskog direktora Branimira Longina. U dva dana dogodila su se dva ozbiljna problema koja su maksimalno »usporila« stvaranje nove momčadi, koja bi trebala biti dobra, mlada, atraktivna, karakterna, kvalitetna… Ali riječ »trebala« je u ovom trenutku ključna. Roster Zadra niti blizu nije sklopljen, a spomenuta dva problema dodatno pritišću. Prvo se dogodio »slučaj Tony Wroten«. Amerikanac s »poštenim« NBA pedigreom trebao je biti vođa nove momčadi Zadra. Realno se radilo o jednom od najzvučnijih imena koje je potpisao KK Zadar. Stasiti organizator igre, koji je izuzetno atletičan, jak na lopti, odličan u proboju i vrlo dobar u obrani gdje može braniti pozicije od »jedan do četiri«, idealno bi se uklopio u sustav igre Ante Nazora. Splitski stručnjak na klupi Zadra voli dominantne »playeve«, koji kroz središnji »pick&roll« stvaraju višak. Jedina mana Wrotena je činjenica da mu šut nije jača strana, ali i bez tog segmenta je itekako jak igrač i trebao se uklopiti u Nazorov sistem. I u napadu i u obrani gdje Nazor voli preuzimati, a kada ti »jedinica« može kvalitetno čuvati »četvorku« pa čak i neke »petice«, onda imaš jaku kariku za takav sustav obrane.
Zov novca
No, zov novca je bio jači od zova Zadra i Wroten je odlučio odvući svoje »talente« u Poljsku. Kako će KK Zadar reagirati u daljnjem pregovaranju, treba vidjeti. Kroz službeno priopćenje vidljivo je da je ugovor čvrst, neslužbeno je »izašla« informacija da u ugovoru stoji klauzula da u iduća dva tjedna, ako dobije bolju ponudu, Wroten može otići. Za sada se čini da je ta informacija kriva, jer da je točna, priča oko spomenutog igrača bila bi gotova. Ovako se čelni ljudi Zadra još nadaju da bi ga mogli zadržati. Kako? Povećanjem već ionako visokog ugovora? To je opcija svakako. Ucjenom? Teško, jer da toliko daš novaca za nezadovoljnog Amerikanca, možeš sam sebi stvoriti veliki problem. Možda je najrealnija dogovoriti se za određenu odštetu, naravno teško će se doći do one predviđene u ugovoru. Jednostavno, stiglo je doba da ugovor ništa ne znači. A kamoli riječ. No, da se i riješi stvar s Wrotenom, pitanje je kako će se riješiti drugi problem, a to je blokada Marka Ramljaka, radi kojeg je FIBA blokirala KK Zadar. Cifra je 200 tisuća kuna, odnosno 110 tisuća kuna + »sitnih« 90-ak tisuća kuna troškova. Dok se to ne riješi, Zadar nema pravo registracija igrača koji su igrali izvan Hrvatske. I to je dodatni problem, jer su cijene nekim igračima sada pale i treba brzo i kvalitetno reagirati, pošto u ovom trenutku Zadru nedostaje »petica« (možda i dvije), vjerojatno prvi play i jedan vanjski igrač.
Roster
Za sada je jasno da će rezervni organizator igre biti Karlo Uljarević, da će vjerojatno u početnoj postaji biti Ivan Siriščević i Jan Palokaj na vanjskim pozicijama, na klupi Petar Marić i možda Dominic Gilbert. Pozicija broj četiri je puna, pošto su tu Ive Ivanov, Domagoj Vuković i Jure Planinić, dok treba vidjeti što će biti s Jamesom Farrom, centrom koji je po zadnjim informacijama bio na pragu potpisa, no radi blokade se možda i tu stvori problem. Želja je i dalje Luka Žorić, koji bio zaista dobro došao ovoj momčadi, dok je nerealno očekivati nastavak suradnje s Vladimirom Dašićem. Iako se radi o izuzetno dobrom igraču, pitanje je ima li smisla dovesti i četvrtog igrača na »četvorci« (kao što su to nedavno izveli New York Knicksi).
S obzirom da se ipak stvorila kakva-takva okosnica momčadi, već sada se može donijeti zaključak da su Nazor i Longin željeli stvoriti karakternu momčad, jaku u obrani. Za sada je itekako jasno da će napad Zadra ovisiti najviše o prvom organizatoru igre, pošto ostatak rostera ne čine igrači koji su pretjerano jaki na lopti i teško da će bilo tko od njih biti kvalitetna sekundarna opcija. No, da igraš dobar pick&roll, preko kojeg tražiš višak, trebaš imati dobrog »playa« i dobrog centra. Zadar u ovom trenutku te pozicije još nije popunio. Dakle, zadarski navijači će sigurno još neko vrijeme biti na iglama, barem kada se radi o konačnom izgledu momčadi.



Konkurenti se pojačavaju
Zanimljivo je ovih dana u KK Zadar, koji se bori sa slaganjem rostera, Amerikancima koji žele otići i blokadama od FIBA-e. U isto vrijeme i konkurenti Zadra u HT Premijer ligi se pojačavaju. Zanimljivo je da je isti dan kada je blokirao KK Zadar, za Cibonu potpisao Marko Ramljak, a Split je doveo zanimljivog mladog igrača, Darka Baju, koji je nastupao za Cedevitu. A Dragan Šekelja je novi igrač Škrljeva, koji također slaže zanimljivu momčad. Šekelja je 1991. godište, a visok je 213 cm. Prošle sezone je nastupa za sarajevski sastav Bosna Royal, a u prosjeku je postizao 16 koševa i tome dodavao osam skokova.