Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PROMETNA (NE)RJEŠENJA Prelaženje pješačkih prijelaza kao igra ruskog ruleta

09.08.2019. 15:29
PROMETNA (NE)RJEŠENJA Prelaženje pješačkih prijelaza kao igra ruskog ruleta


Pravo je čudo kako nitko nije ozbiljnije stradao prelazeći pješački prijelaza u Ulici Ante Starčevića na raskrižju popularno nazvanom arbanaška petlja. Još u lipnju kada su nakon rekonstrukcije u promet puštene ulice Nikole Šubića Zrinskog i Ante Starčevića na vidjelo je izišao niz nedostataka, nelogičnih rješenja koja su izazvala brojne reakcije pa i podsmjeh građana, ali i vrlo opasno ustrojena signalizacija na spoju Ulice Bože Peričića sa Starčevićevom.
Istovremeno kreću i pješaci i vozači
Kao što smo već pisali u Zadarskom listu pješački prijelaz u Starčevićevoj ucrtan je preblizu samom raskrižju triju ulica, a pokazalo se kako se zeleno svjetlo na semaforu za vozače koji dolaze u Starčevićevu iz pravca Kolovara uključuje istovremeno sa zelenim za pješake na jedva desetak metara udaljenom prijelazu. Vozači prate svoj semafor, a kad se otvori zeleno stišću gas, a onda se dogodi da pješak istovremeno krene na kolnik na »svoje« zeleno ne očekujući automobil u ubrzanju. U toj situaciji svakodnevno se događa da se nesreće izbjegavaju i po nekoliko puta, ali je pitanje dokle. Također, nije jasno ni tko bi bio kriv kada bi se dogodilo da automobil udari pješaka jer su oboje bili u pravu i kretali se sukladno propisima i pravilima. Slična situacija je i sa pješačkim prijelazom na križanju u Jazinama, kod Ljepotice. I tamo se često iz istog razloga čuje škripa guma. Vozač koji dolazi iz pravca Branimirove ima uključeno zeleno svjetlo, a istovremeno se uključuje zeleno i za pješake koji prelaze preko pješačkog koji povezuje park i obalu. To je tako već godinama pa su se lokalni vozači i pješaci s vremenom, nakon doživljene »trzavice« na tom raskrižju, prilagodili i razvili sedmo čulo koje glavu čuva no iskreno se nadamo kako to neće biti slučaj s novim prometnim rješenjem u Starčevićevoj.
Opasni prijelazi
A kad spominjemo nova, opasna i nelogična prometna rješenja, svakako tu spada i pješački prijelaz kod Lučke kapetanije, uz sama Lančana vrata. Zebra je iscrtana tik uz zid tako da pješaci da bi vidjeli dolazi li vozilo iz smjera centra moraju doslovno proviriti iza zida. Jednoj takvoj situaciji svjedočili smo nedavno. Biciklistica je u zadnji trenutak prolazeći kroz prolaz izbjegla turista koji je zagazio na zebru i provirio da vidi može li proći.
Na žalost, tri primjera koja smo spomenuli tek su kap u nizu. U našem gradu ih ima popriličan broj, a posebice na prometnicama koje su zadnjih nekoliko godina rekonstruirane. Mnoge zbog nedostataka nisu prošle tehnički prijem ali se njima promet odvija kao što je to slučaj s Ulicom Hrvoja Ćustića gdje su s obje strane prometnice nogostupi preuski i u dijelovima imaju svega 30 centimetara.