Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

RADNICI U ČUDU Direktorica Infra-grada »ne zna« hoće li produljiti ugovor privatnoj tvrtki

09.08.2019. 15:47
RADNICI U ČUDU Direktorica Infra-grada »ne zna« hoće li produljiti ugovor privatnoj tvrtki


 Unatoč činjenici da je radnički štrajk obustavljen i da je gradska tvrtka dobila novo rukovodstvo, stanje u obrovačkom Infra-gradu daleko je od dobrog. Naime, iz Obrovca smo dobili dojavu kako privatna tvrtka Loši iz Pakoštana, s kojom je Infra-grad sklopio ugovor za odvoz smeća u vrijeme štrajka radnika, smeće ne odvozi iz nekih dijelova Obrovca. Riječ je o Ribnici i Mekoj Dragi, čiji stanovnici neprekidno zovu ovu gradsku tvrtku žaleći se na nepodnošljiv smrad smeća.
No, nije problem samo u neodvezenom smeću, radnike brine i moguće produljenje ugovora s ovom privatnom tvrtkom, iako su oni već odavno prekinuli štrajk, što donosi velike dodatne troškove firmi, a njima oduzima svaku nadu da će im uprava jednog dana povećati plaće.
Kao što je poznato, radnici su više puta javno poručili da nije humano ovako težak posao raditi za bijednu plaću od 3.300 kuna, tražeći povećanje na 4.000 kuna. Štrajkali su tjedan dana, no odlukom Županijskog suda štrajk su odmah prekinuli, unatoč činjenici da presuda još nije bila pravomoćna. Iako još od sudske presude početkom travnja normalno rade svoj posao, sumnjaju da će uprava Infra-grada produljiti ugovor s privatnom tvrtkom Loši iz Pakoštana.
«Sve će to Grad doći jako skupo«
Naime, upravo ovih dana ističe ugovor s tom tvrtkom, a još nije poznato hoće li on biti produljen. Za radnike bi to bila nelogična odluka jer je štrajk odavno prekinut, a ova tvrtka ionako ne odvozi smeće sa svih mjesta s kojih se ugovorom obvezala. Predsjednik Štrajkaškog odbora, Mario Vrkić, napomenuo je kako njihov angažman skupo stoji Grad Obrovac, osobito u vrijeme kada je dio radnika Infra-grada bio neiskorišten, unatoč činjenici da su svakoga dana dolazili na posao:
– Po našim informacijama, 10.000 kuna dnevno se plaća privatnoj firmi Loši i to za samo mali dio posla što ga odrade na odvozu smeća iz nekoliko mjesta na području Obrovca. To je otprilike četvrtina posla, a mi radnici Infra-grada odradimo najveći dio posla. Grad ipak i dalje plaća Lošiju, navodno zbog ugovora s njima, ali mi mislimo da je to zapravo osveta nama radnicima jer smo se usudili tražili malo veću plaću od one sramote od 3.300 kuna. Tako ovdje u Obrovcu sada vlada jedna žalosna situacija u kojoj se njihovi kamioni vozaju od kontejnera do kontejnera, čije smo smeće već mi pokupili i to za deseterostruko veću cijenu od one koliko ih koštamo mi njihovi radnici. Mi mjesečno fakturiramo račune, a čujemo da im ovi iz Pakoštana naplaćuju po danu. Sve će to skupa Grada doći jako skupo, ali očito im je osveta važnija, nego racionalno poslovanje u ovom jadnom siromašnom gradiću. I sve to samo zato što smo se usudili tražiti malo veću plaću za ovaj krvavi posao od one mizerije od 3.000 kuna, kazao je Vrkić.
«Nisam ulazila u matematiku«
Nazvali smo stoga jučer novu direktoricu Infra-grada, Ingrid Prelas, koja je ovu dužnost preuzela nakon smjene Mate Karamarka protiv kojega je Općinsko državno odvjetništvo u svibnju prošle godine pred Općinskim sudom u Zadru podiglo optužnicu zbog »produljenog kaznenog djela protiv gospodarstva – utaja poreza ili carine, opisano i kažnjivo po čl. 256. st. 1. KZ-a«, kako navode u Odvjetništvu. No, na naše pitanje hoće li produljiti ugovor s privatnom tvrtkom, direktorica kaže da – ne zna!
– Ne znam, nemam još konačnu informaciju, kazala nam je, a na molbu da iznese barem svoj stav o tome jer riječ je o trošenju gradskog novca, odgovorila je:
– Nisam u to ulazila, u matematiku koliko se odveze smeća, koliko ga je potrebno odvesti i mogu li to naši zaposlenici, kaže Prelas.
Provjeravaju zašto ne skupljaju smeće
Neobičan je ovo odgovor vodeće osobe neke tvrtke, pa ma kako se ona kratko nalazila na njenom čelu, prije svega zato što ugovor s Lošijem ističe ovih dana i to je jedna od glavnih stvari koju je trebalo definirati. Direktoricu smo zato pitali i zašto tvrtka kojoj Grad Obrovac plaća odvoz smeća ne odvozi i ono u Ribnici i Mekoj Dragi, kako neprestano dojavljuju građani.
– Prema ugovoru Loši je zadužen čistiti od Meke Drage do Vrulja, provjeravam zašto ne skupljaju smeće, kratko će Prelas.
Situacija u kojoj grad za odvoz smeća plaća i svoje radnike i privatnu tvrtku, a onda ta tvrtka ne odvozi sve smeće za koje je zadužena, vrlo je neprilična za jedan od najsiromašnijih hrvatskih gradića. Nezaposlenost, iseljavanje stanovništva i velik broj socijalnih slučajeva zacijelo bi trebali biti dovoljan razlog za racionalnije poslovanje.
 
 


Prelas: Pravnici trebaju odrediti pravna tumačenja
S obzirom da su radnici od bivše uprave tražili potpisivanje kolektivnog ugovora kojim bi im se plaće od 3.300 povećale na 4.000 kuna, novu direktoricu Ingrid Prelas pitali smo hoće li što poduzeti u vezi zahtjeva za kolektivnim ugovorom. No, samo je kratko kazala:
– Presuda o nezakonitosti štrajka je pravomoćna i shodno tome pravnici trebaju odrediti pravna tumačenja.