Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

KUPCI SE VRATILI NA TRŽNICE Letinić: Sve naše tržnice rade punim kapacitetom

09.08.2020. 19:01


Svi koji ovih dana prođu zadarskom tržnicom mogu se uvjeriti kako je puna i kupaca i prodavača. Sasvim je to drugačija slika u odnosu na onu iz svibnja i lipnja kada se tek pokoji prodavač počeo vraćati i pola je pijace bilo prazno.
Povećanje broja turista privuklo je i veći broj prodavača, a direktor Tržnice Zadar, Tomislav Letinić, kaže kako su im se javili čak i novi trgovci. Glavna zadarska pijaca, kao i one po kvartovima, dobro je opskrbljena, što osobito prepoznaju turisti. Sve je veći broj i štandova s domaćim proizvodima, što je svakako ona specifičnost naše ponude koja već godinama privlači i domaće i strane kupce.


I prodavači su zadovoljni
Naime, preuzimajući dužnost direktora ove gradske tvrtke, Letinić je najavio veću prezentaciju autohtonih proizvoda, zbog čega se jedan dio pijace uredio samo za štandove s domaćom robom. Pozitivno je što i sami prodavači uviđaju koliko su domaći proizvodi traženiji pa se sve više okreću domaćoj proizvodnji.
Situacijom na tržnici zadovoljan je i njen direktor koji je redovito obilazi i razgovara s prodavačima kako bi vidio jesu li zadovoljni uvjetima rada:
– Situacija je dobra, svi prodavači koji su i prije korona krize bili na tržnici sada su tu. Vratili su ve vrlo brzo nakon otvaranja tržnice i stanje je sve bolje. Sve nam tržnice rade punim kapacitetom i na pijaci na Poluotoku čak imamo nekoliko novih trgovaca. U razgovoru s njima zaključili smo da su i oni zadovoljni jer im se promet vratio na razinu prošlogodišnjeg. Da im je netko u ožujku ili travnju rekao da će sezona biti ovakva, ne bi mu vjerovali, a baš to su mi ovih dana frekli, što dovoljno govori o njihovu zadovoljstvu poslom – ističe Letinić, dodajući:


Pad prometa na ribarnici
– Kupci su se vratili na tržnice i to automatski znači da i naši prodavači nemaju problema s plaćanjem obveza prema Tržnici Zadar. Dobro je njima i nama, pa mogu samo reći kako smo svi doista zadovoljni ovakvom situacijom. Nadam se da će i rujan i listopad ostati ovakvi, odnosno da neće biti većih poremećaja što se tiče mjera protiv korona virusa – pojašnajav direktor Tržnice Zadar.
Ovako zadovoljavajuća situacija ipak nije na ribarnici kojoj će trebati još neko vrijeme da vrati promet kakvog je imala:
– Jedan mali pad se ipak primijetio na ribarnici kojoj treba malo više vremena da se vrati u normalu. Promet je sada dobar, ali svibanj ili lipanj su im bili malo lošiji, pa prodavači na ribarnici nisu toliko zadovoljni koliko oni na otvorenoj tržnici, ali sada se i oni polako vraćaju na staro. Jedino bez čega su ostali je opskrba restorana na Poluotoku i šire jer su izgubili dobar dio prometa kojeg vjerojatno neće ni uspjeti vratiti. Sezona je bila slabija zbog Covida-19, no ipak se nadam da će se situacija popraviti u kolovozu i rujnu budući da se popravila i situacija u turizmu – zaključuje Letinić.




»Kupci su se vratili na tržnice i to automatski znači da i naši prodavači nemaju problema s plaćanjem obveza prema Tržnici Zadar. Dobro je njima i nama, pa mogu samo reći kako smo svi doista zadovoljni
Tomislav Letinić


Prodavači uklanjaju zaštitne pregrade
Prodavači na zadarskoj pijaci ne mogu se naviknuti na pregrade na štandovima jer, kako kaže Letinić, ne samo da ne prigovaraju, već ih – stalno uklanajju:
– Jednostavno ih ne žele, skidaju ih, kao i maske zbog kojih ih stalno opominjemo. Znamo da je na tržnici jako vruće, pogotovo na otvorenom dijelu i da nije lako na ovoj vrućini nositi masku, ali pravila se moraju poštivati – poručuje direktor Tržnice zadar, dodajući:
– Što se tiče pregrada, koliko god ih mi vraćali na štandove, oni ih skinu i to je jedna borba koja će očito trajati do ukidanja mjera propisanih od strane Nacinalnog stožera. Mi se, dakle, pridržavamo svih mjera, koliko god su prodavačima dojadile te ih često već prije početka posla skinu. Razumijemo ih, ali mi moramo inzistirati na mjerama dokle god ih ne ukinu, zbog sigurnosti i kupaca i prodavača. Nadam se da će se više držati ovih mjera nakon ljeta kada budu povoljniji vremenski uvjeti – kaže Letinić.