Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA SVJETLANE VINCENS Slikarica s ekspresijom u karakteru

09.08.2020. 19:11


Zadarska slikarica Svjetlana Vincens, u petak se u caffe galeriji Timbar predstavila publici sa svojom prvom samostalnom izložbom, simboličnog naziva »Vrtlog života«.
Slikarica, kako se moglo čuti prilikom otvorenja, nije vezana za samo jednu tehniku, niti tematiku, već svoj opus stvara energično, kroz široku paletu boja koju nesputano nanosi na platno stvarajući impozantne aktove, ali i motive mora, i podmorja te cvijeća, ali i mrtve prirode.
-Prve korake slikarstva dobila sam na tečajevima koje je držao Bogdan Mogilevskij, a kasnije nastavila s likovnom izobrazbom kod akademske slikarice Alme Zednik, objasnila je Svjetlana Vincens, dodajući kako se na ovoj izložbi koja će biti otvorena do 28. kolovoza, može vidjeti dio njezinog opusa u kojem se nalazi čak 40 slika različite tematike i motiva.


Različite dimenzije i motivi
O slikarici je u svojoj uvodnoj riječi, Marijan Kocijan, vlasnik Timbara, koji je ujedno i sam po vokaciji likovni umjetnik sa završenom likovnom akademijom u Veneciji, istaknuo kako ga raduje što su baš Svjetlanine slike postavljene u njegovom prostoru, koji je i predviđen da se uz kavu okupljaju umjetnici, i izlažu svoja djela.
– Sretan sam što imamo priliku u suradnji udruge za kulturu »MareArtis« ZADAR i udruge u osnivanju »Timbar Art Zadar«, izložiti Svjetlanine radove, koja je inače bila jedna od prvih posjetitelja ovog prostora nakon otvorenja, podsjetio je Kocijan, ističući kako slike iz ciklusa Vrtloga života, odišu koloritom i ekspresijom pokreta, te potvrđuju Svjetlanu kao slikaricu koja nema vremena čekati kako bi pretočila svoj svijet na platno, i predstavila ga onima koji prate njezin slikarski rast i rad.
Slike, različitih dimenzija, motiva i tehnika, od akrila i ulja na platnu i lesonitu, pa do akvarela i motiva koji ne ograničavaju slikaricu, već joj stvaraju nove vidike, privukle su posjetitelje koji su već na samom otvorenju pokazali interes prema radovima ove samozatajne slikarice.
Ipak, ovom prigodom, Svjetlana je otkrila, kako od svih tehnika najviše voli raditi u akrilu, jer da njezine ekspresije traže brzinu a to sa uljem kojem treba puno više vremena da se osuši ne može postići u onoj mjeri i ljepoti kao što joj akril to omogućuje.
-Nemam ograničenja i ne bježim ni od koje tehnike, volim eksperimentirati, volim stvarati i moja publika to prepoznaje. Drago mi je što mi se slike i dobro prodaju, jer je to očito jedna od potvrda da ovo što stvaram dopire i do drugog, naravno ne nužno na način kako ja doživljavam svoj rad, rekla je Vincens, dodajući kako zbog svoje stvaralačke energije i zanosa u kojem stvara, najviše voli raditi u akrilu jer da ne mora dugo čekati da se slika osuši a što joj daje mogućnost za brži rad kada je u kreativnom zanosu.


Potreba brzog stvaranja
Upravo o toj potrebi brzog stvaranja, koja je kod Svjetlane jako prisutna, akademska slikarica Alma Zednik je u svom osvrtu naglasila kako se Svjetlana bez straha i oklijevanja upušta u različite tehnike i bira teme koje ju osobno ispunjavaju i usrećuju, te da brzo stvara i koristi boje metalnog sjaja.
-Svjetlana je drugačija, neopterećena, nekonvencionalna, osebujna i još uvijek traga za svojim stilom. Ona brzo stvara, ima ekspresiju u svom karakteru što se najbolje vidi u njezinim radovima, te je u vječnoj potrebi za novom idejom, istaknula je Zednik.