Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Odlična popunjenost apartmana i kampova

09.08.2021. 11:31


Višegodišnja ulaganja u promotivno – turističke aktivnosti i razvoj novih turističkih proizvoda pretvorili su općinu Sv. Filip i Jakov u izuzetno poželjnu turističku destinaciju.
– Općina Sv. Filip i Jakov trenutačno broji oko 4.700 stanovnika, dok statistički podaci iz eVisitora govore da ovdje boravi preko 5.700 gostiju, kazala je Ana Barbaroša, stručna suradnica za marketing općinske Turističke zajednice.
Tri naselja u priobalju (Sv. Filip i Jakov, Sv. Petar, Turanj) i tri naselja u zaobalju (Raštane Donje, Raštane Gornje, Sikovo) od 1. siječnja 2021. do 31. srpnja 2021. bilježe ukupno 24 856 dolazaka, 17 posto više nego u 2020 godini ili 70 posto dolaska s obzirom na 2019. godinu.


Uspješna priprema sezone
– U prvih sedam mjeseci ove godine ostvareno je 205.323 noćenja, 13 posto više nego 2020., odnosno 73 posto ostvarenih noćenja kad se uspoređuje s 2019., godinom, prije korone, naglasila je Barbaroša.
U razdoblju od 1. srpnja 2021. do 31. srpnja 2021. ostvareno je 18.030 dolaska, 14 posto više u odnosu na 2020. godinu, što je 72 posto dolaska s obzirom na 2019. godinu.
– U srpnju je ostvareno 158.489 noćenja, 10 posto više u odnosu na 2020. godinu. Kad je riječ o srpnju s obzirom na 2019. ostvareno 74 posto noćenja, precizna je Barbaroša.
Usprkos narančastoj koronazoni ove brojke najbolja su potvrda, kaže ona, kako su sve dosadašnje aktivnosti i pripreme za ovogodišnju turističku sezonu, koje su provedene na državnoj i lokalnoj sredini, turisti prepoznali.


Gostoljubivi i nasmiješeni domaćini
– Najsigurnija smo i najbliža mediteranska destinacija za ključna tržišta i gosti to prepoznaju. Imamo puno razloga da budemo zadovoljni, ali još više da budemo odgovorni. Ovogodišnji odlični turistički rezultati koji se mogu usporediti s 2019. godinom su ostvareni u privatnom smještaju i kampovima, dok su hotelska apartmanska naselja i hoteli ostvarili manji broj dolazaka i noćenja u odnosu na 2019. godinu, istaknula je Barbaroša.
Zahvaljujući znatnim općinskim ulaganjima u komunalnu infrastrukturu i sve većim privatnim ulaganjima u turističke kapacitete, i odmor u općinskom zaobalju postaje pravi hit za strane turiste koji uglavnom borave u kućama za odmor s bazenom.
– Osim kupanja u čistom moru ili bazenima u kućama za odmor, turisti uživaju u sunčanom i toplom ljetu, u duhu Mediterana i nasmiješenih domaćina, kaže Barbaroša dodajući kako je zbog još jedne specifične godine u suživotu s koronom održano je tek nekoliko manifestacija uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.




Babac teatar open
– U sklopu Filipjanskih večeri, u organizaciji KUD-a Sv. Roko, upriličen je nastup Đanija Maršana i klape »Munita« te nastup klape »Šufit«. Tradicionalna jedriličarska regata u organizaciji Jedriličarskog kluba održana je na samom kraju srpnja i početkom kolovoza. Turistička zajednica ugostila je svjetskog putopisca, avanturista i fotografa Davora Rostuhara, navela je Barbaroša.
Naime, u parku u Sv. Filipu i Jakovu održana je projekcija dokumentarnog filma »Ljubav oko svijeta«, autorskog i bračnog para Anđele i Davora Rostuhara.
– Sredinom kolovoza predviđen je tradicionalni Babac teatar open, kazališna predstava na jedinom naseljenom otoku u Pašmanskom kanalu, otoku Bapcu, zaključila je Ana Barbaroša.