Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Politika ne razumije sport i zato nam najbolji odlaze

09.08.2021. 07:16


Vaterpolski klub Zadar 1952 dobio je novu sjajnu generaciju koju je podigao u svojim redovima. Riječ je o igračima rođenima 2007. godine koji su u tri godine osvojili pet medalja na Prvenstvu Hrvatske i završnicama Kupa, a imaju i jedno četvrto mjesto. Posljednja medalja, osvojena 1. kolovoza, bila je i najsjajnija, zlatna na Prvenstvu Hrvatske za kadete u Splitu. Uz činjenicu da su najbolji u svojoj generaciji zadivljujuć je i način na koji su mladi Zadrani došli do vrha. Tako su u polufinalu sa 16:10 bili bolji od POŠK-a 1937, a potom u dvoboju za zlato s 15:8 od Juga. Prethodno su upisane i sve četiri pobjede u skupini u kojoj su svladali i riječko Primorje EB, od kojeg su lani kao mlađi kadeti izgubili oba polufinala. Bilo je to drugo zlato ove selekcije i najuvjerljiviji nastup koji je upisala jedna mlada selekcija kluba s Višnjika.


Prva se pamti
– Od 2009. godine i otvaranja bazena na Višnjiku počeli smo rudarski rad i rezultati su brzo došli. Ipak, ovo zlato je sigurno najveći trenutak zadarskog vaterpola jer biti prvak Hrvatske u sportu u kojem smo među najboljim državama na svijetu potvrda je da smo napravili veliki posao koji je nadmašio naša očekivanja. Od početka smo znali da je generacija 2007. vrlo nadarena, a na svoj talent oni su nadogradili i vrlo kvalitetan rad s kojim su došli do toga da u finalu sa sedam razlike budu bolji od vršnjaka iz Juga, kluba koji je institucija svjetskog vaterpola – ističe Goran Jovančević, prvi čovjek Zadra 1952.
Na pitanje o usporedbi ove i selekcije igrača rođenih 1999., prve koja se okupila na Višnjiku i koja je klubu donijela prva odličja, Jovančević ističe:
– Sada imamo nešto veću širinu i kvalitetu, ali selekcija 1999. će uvijek imati posebno mjesto u povijesti kluba. Oni su počeli prvi kada se otvorio bazen, odmah su osvojili medalju u kategorijama nada, kasnije su nastavili s odličnim nastupima i u drugim uzrastima i 2016. godine nas poveli u regionalnu ligu. Slikovito kazano, oni su lokomotiva na koju se kao vagon zakačila generacija 2007. Mislim da su ti naši, uvjetno kazano, stariji igrači, bili poticaj mlađima za bavljenje ovim sportom. Prvi se uvijek pamte i tako će biti i u našem slučaju.


Apel za pomoć
Kada se dojmovi slegnu, kada slavlje utihne, uvijek je pitanje, kako dalje? Zadar je izgubio skoro cijelu selekciju 99., pa su prošle sezone u prvom sastavu bili samo Mate Čačić i Lovre Zelić. Neki su prestali s vaterpolom, Jerko Jurlina i Ivan Vrbnjak su u Mladosti, Roko Jurišić u Primorju u kojem je prošle sezone bio i Marin Jovančević…
– Nismo ostali bez igrača samo iz te generacije, već i onih rođenih 2000., 2001., 2002. Rezultati koje imamo s mlađim uzrastima, od mlađih nada do juniora, potvrđuju kvalitetan rad s djecom kao i to da smo kao klub postavili temelje na kojima se može graditi nešto ozbiljno. Jer nije da nam se dogodi jedna generacija i onda godinama ništa. Imamo krasne djece 2004., 2005. i 2006. godišta, naravno i kvalitetnu školu vaterpola iz kojeg najbolji odlaze u natjecateljske kategorije. Ali, uvijek nas muči situacija sa seniorskom momčadi koja je vrh piramide svakog kluba. Ako gledamo koliko nam je kvalitetne djece otišlo jasno je da nas je s te strane strah što će biti sa selekcijom 2007.
A kad je riječ o seniorima Zadar 1952 je sezonu u Prvoj ligi završio sa svih 16 poraza, i to uglavnom vrlo uvjerljivih.
– S naše strane radimo sve što možemo, ali za seniorski rezultat moraju se posložiti i neke druge stvari, a to znači da je potrebna pomoć onih koje vode brigu o zadarskom sportu. Problem je što kod nas politika ima utjecaj na sve, pa tako i na sport. Malo je poslova kojima se bave stručni ljudi, odnosno oni koji su za taj posao i školovani ili imaju radno iskustvo. To vrijedi i za sustav sporta. Politika kao takva me nikada nije zanimala, ali me zanima zadarski sport i njegov napredak jer naša djeca u natjecanjima sa svojim vršnjacima pokazuju velike mogućnosti koje kasnije u svom gradu nemaju priliku potvrditi kao seniori. Stoga i moj apel za pomoć. Naglašavam, nije samo riječ o vaterpolu, imamo još kvalitetnih selekcija u ostalim momčadskim sportovima, imamo i sjajnih mladih sportaša u pojedinačnim sportovima, ali imamo i sustav koji je tako posložen da je samo pitanje trenutaka kada će oni najbolji, koji su još uvijek ostali, na kraju otići iz Zadra.




Sport i rekreacija
Poznata je ona Jovančevićeva da bez seniorskog sporta zapravo nema sporta
– Jedno je rekreacija, a drugo natjecateljski sport. Kad govorite o sportu u nekom gradu ili državi onda u prvi plan stavljate seniorske rezultate. Uspjesi djece su za pohvalu, oni pokazuju dobar smjer, ali ako se to ne vidi na seniorima ne možemo govoriti da smo grad sporta. Seniori su izravno vezani za financije bez kojih je iluzorno išta očekivati. Vaterpolo dijeli sudbinu ostalih zadarskih sportova za koje sam prije godinu i pol dana rekao već da su u rezultatskom poniranju i tu se ništa nije promijenilo, niti naše kadetsko zlato može biti najava da sutra više neće biti tako. Ako govorimo o novcu, u sport se dosta ulaže, ali taj je novac prilično raspršen. Svi dobiju nešto, a nitko nema za nešto ozbiljnije. I onda dolazimo do onoga da su seniori umjesto zamašnjaka teret klubovima, što je apsurd koji postaje još veći kada znate da su ti igrači došli iz vaših redova, da ste s njima radili godinama, a ne da su dovedeni sa strane.
Dugoročno…
– Uvijek će biti djece koja će trenirati košarku, nogomet, vaterpolo, rukomet, odbojku. Ipak, to nas ne smije zavarati i bojim se da sport ide u smjeru u kojem ne želimo. Imamo braću Šimu i Mihovila Fantelu i osim njih teško je u našim klubovima naći nekoga tko sudjeluje na svjetskim i europskim prvenstvima ili olimpijskim igrama, a o osvajanju medalja da i ne govorimo. Nešto će se morati značajnije promijeniti ako se želi prekinuti s tom vrlo lošom praksom.


Medalje generacije 2007.


Mlađe nade PH 2018., drugo mjesto
Roko Markulin, Pave Utković, Karlo Kulišić, Toni Galušić, Lovre Pedišić, Luka Ninčević, Ante Donđivić, Zvonimir Milković, Pavle Mandić, Bartol Košta, Marko Bajić, Ivo Radetić, Jakov Duka, Livio Antić, Frane Markulin, Venci Antić, Šime Faričić, Bruno Budanović, Arijan Raci, Bruno Baždarić. Trener: Ivo Radetić.


Nade, PH 2019., prvo mjesto
Roko Markulin, Pave Utković, Karlo Kulišić, Toni Galušić, Frane Markulin, Lovre Pedišić, Ante Donđivić, Duje Srzić, Luka Gabrijel Ninčević, Zvonimir Milković, Marko Bajić, Ivo Radetić, Jakov Duka, Livio Antić, Venci Antić. Trener: Ivo Radetić.


Mlađi kadeti 2020., PH drugo mjesto
Roko Markulin, Pave Utković, Karlo Kulišić, Toni Galušić, Duje Srzić, Juraj Barani, Ante Donđivić, Venci Antić, Bartol Košta, Frane Markulin, Zvonimir Milković, Marko Bajić, Ivo Radetić, Jakov Duka, Livio Antić. Trener: Ivo Radetić.


Mlađi kadeti Kup 2020., treće mjesto
Roko Markulin, Pave Utković, Karlo Kulišić, Toni Galušić, Duje Srzić, Frane Markulin, Jakov Duka, Ante Donđivić, Venci Antić, Bartol Košta, Zvonimir Milković, Marko Bajić, Ivo Radetić, Gabrijel Troskot, Livio Antić. Trener: Ivo Radetić.


Kadeti, PH 2021., prvo mjesto
Pave Utković, Ivo Radetić, Karlo Kulišić, Toni Galušić, Lovre Pedišić, Jakov Duka, Ante Donđivić, Venci Antić, Bartol Košta, Zvonimir Milković, Juraj Barani, Karlo Ražov, Gabrijel Troskot, Livio Antić, Marko Bajić. Trener: Ivo Radetić.


Medalje Zadra 1952
Uzrast              Godina       Natjecanje       Plasman
Mlađe nade       2018.       PH              2.
Nade              2011.       PH              2.
Nade              2011.       Kup              2.
Nade              2019.       PH              1.
Mlađi kadeti       2020.       PH              2.
Mlađi kadeti       2020.       Kup              3.
Kadeti              2017.       PH              2.
Kadeti              2017.       Kup              2.
Kadeti              2021.        PH              1.
Mlađi juniori       2015.       Kup              3.
Mlađi juniori       2019.       Kup              3.