Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Puntamičani očekuju izgradnju školjere, rješenje odvodnje i obnovu crkvice

09.08.2021. 09:29


S intenziviranjem turističke sezone u mnogim se zadarskim kvartovima, naročito onima koji su turistički, pojave stare boljke u vidu prometnih i komunalnih problema, manjka parkinga i prevelikih gužvi na plažama te odvodnje. S predsjednikom Mjesnog odbora Puntamika Nikom Marinom razgovarali smo kakva je situacija na području tog dijela grada koji je u špici sezone pun turista.


Šetnica obnovljena, na redu uređenje obale
Kada je riječ o nedavno obnovljenoj i uređenoj šetnici, obalnom pojasu od granice tamošnje marine do rta na Puntamici, Marin ističe kako je taj dio obale potrebno sanirati u cijelosti jer je često izložen udarima mora. Usporedo s tim radovima, napominje on, odvijali su se i radovi na uređenju plaže.
– Naravno da su mještani zadovoljni uređenom šetnicom, međutim plana za daljnje uređenje obale, nažalost, još uvijek nema. Nadamo se barem da će se napraviti školjera u moru koja bi ublažila udare valova uzrokovane jugom te bi se tako zaštitila obala koja je na udaru, kazao je Marin te spomenuo kako policija još uvijek nije utvrdila tko je posjekao tamarise uz obalu na Puntamici, a nisu ušli ni u trag vozaču koji je autom uletio na plažu i "pokosio" klupicu i stablo.


Crkvica sv. Stošije kao bunker
Crkvica sv. Stošije na Puntamici je mala starohrvatska sakralna građevina iz predromaničkog vremena. Izgrađena je oko 860. godine na temeljima rimske cisterne, te je specifičnog oblika "dvokatnice". Njezin svod, visok gotovo pet metara, bio je lučni, no crkva odavno nema krova i izložena je propadanju. Kad se obnovi, crkva neće imati sakralnu funkciju, moći će se obilježavati svetkovina svete Stošije.
– Projekt obnove crkvice je, nažalost, stao i pitanje je kada će se nastaviti. Mještani su ogorčeni tom odlukom, ali i dosada učinjenim jer crkvica nažalost sada izgleda kao bunker, kratko je kazao Marin dodajući kako bi spomenuta crkvica kao kulturno-povijesna znamenitost bila zanimljiva i turistima kojih ove sezone ima dosta, kao u godinama prije korone. Jedino nema velikih okupljanja i fešti.
– Puntamika je, naime, zbog svog položaja oduvijek bila magnet za turiste, ali i za poduzetnike, koji su godinama radili na razvoju turističke infrastrukture, izgradnji hotela, apartmana i restorana. Turistička sezona je izvanredna, kao prije korone te se možemo samo nadati da što duže potraje. Fešte nažalost neće biti ni ove godine jer je još uvijek preriskantno organizirati tako veliku manifestaciju, rekao je Marin.




Dobra suradnja s Gradom
Početak nadogradnje prostorija Mjesnog odbora Puntamika u čijem bi se prizemlju nalazila ambulanta, najavljen je za jesen. Na prvi kat preselio bi Mjesni odbor, a u planu je i dobivanje dodatnog poslovnog prostora koji bi se iznajmio za komercijalnu djelatnost. Radi se o odboru s velikim brojem stanovnika te su ovakvi sadržaji potrebni u tom dijelu grada.
– Prema informacijama iz Grada, planirani početak nadogradnje bi trebao biti na jesen, pa će uz novo igralište uz Ekonomsku školu, cijelo to područje dobiti jedan novi puno ljepši, ugodniji izgled, negoli je to sada, kada nerijetko neodgovorni pojedinci i grupe uništavaju vlasništvo škole i Mjesnog odbora, istakuno je Marin te kazao kako im je u kvartu ipak najveći komunalni problem kanalizacija, za koji se nada da će biti riješen završetkom projekta aglomeracija Zadar – Petrčane.
Unatoč nekim projektima koji su trenutačno na čekanju Marin kaže kako je suradnja s Gradom vrlo dobra, česta i za pohvalu.
– Osobito bih pohvalio rad Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša i pročelnika Robertina Dujelu, kao i cijeli njegov Odjel. Za mene kao predsjednika Mjesnog odbora, bitno je da dobijem odgovor od Grada na upit koji meni bude upućen od strane mještana te da mještani ne ostanu zakinuti barem za informaciju, zaključio je Marin.