Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U pripremi edukacije za kozmetičare, vizažiste i pedikere

09.08.2021. 09:34


Kolektivni godišnji odmor koji uobičajeno traje do 31. kolovoza, ove godine nije baš godišnji u pravom smislu te riječi. Na Pučkom otvorenom učilištu, zauzeti su projektima koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda. Naime, radi se o skupini projekata pod nazivom »Zaželi« – projektima koji objedinjuju programe za pomoć starima i nemoćnima.


«Zaželi«
– »Zaželi« je program zapošljavanja žena koji će pozitivno utjecati na niz različitih aspekata socioekonomskih problema pojedinaca, ali i samih lokalnih zajednica, kroz smanjenje nezaposlenosti žena zapošljavanjem u projektu, ali i kroz povećanje zapošljivosti žena nakon završetka projekta te poboljšanje kvalitete života i vaninstitucionalne skrbi uključenih starijih i potrebitih osoba. Na ovaj način utječe se na smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti te izravno doprinosi revitalizaciji ruralnih i teško dostupnih područja, pojašnjava Gluščević dodajući kako je edukativni segment u novije doba postao pravi izazov. S obzirom na jaku konkurenciju, osmišljavanju programa na »burzi znanja« kao da nema kraja.
– Znate i sami da je vrijeme koje je došlo, zapravo vrijeme koje traži prilagodbu, naročito s pojavom koronakrize. Danas svatko može pokrenuti svoj posao, stoga je i konkurencija velika. No, iako imamo mnogo konkurenata, održavamo se zahvaljujućim dobrim temeljima, kaže Gluščević, dodajući kako uspijevaju funkcionirati uz samo tri stalna zaposlenika i 50 vanjskih suradnika.
Učilištu u materijalnim troškovima godišnje pomaže i Grad Zadar, a plaće moraju zaraditi sami. Iako su plaće u obrazovanju prosječne, prema riječima ravnateljice, trebale bi biti i veće. Doznajemo i kako nemaju posebne poticaje za svoju djelatnost u ovim uvjetima koronakrize, a svejedno imaju niz novih programa.


40 programa
– Imamo ukupno 40 raznih programa i stalno uvodimo nove. Verifikaciju novih programa teško je provesti u ovim uvjetima jer je, primjerice, za tri nova projekta koja planiramo uvesti jako teško naći vanjske suradnike, koji ni sami zbog pandemije COVIDA-19, ne
znaju kako će obavljati svoju djelatnost. Planiramo uvesti programe osposobljavanja za smjer: kozmetičar, vizažist i pediker koji su najtraženiji na tržištu. Zbog neizvjesnosti situacije, još čekamo na njihovu registraciju, ističe Gluščević navodeći i problem koji je došao s pandemijom.
Naime, kako navodi, drastičan je pad polaznika u odnosu na predkorona razdoblje. Prije je bilo 169 polaznika predškolske djece na tečajevima stranih jezika, a sada ih je samo sedmero. Stožer ne odobrava miješanje djece zbog mjera predostrožnosti.
S nadolazećom učilišnom godinom, koja počinje 1. rujna, Gluščević se raduje normalnom održavanju nastave budući da raspolažu s učionicama velike kvadrature od 66 metara četvornih, što omogućava održavanje distance.
-Prema ovoj kvadraturi, slobodno stane deset polaznika uz sigurno poštovanje svih epidemioloških mjera, naglašava Gluščević dodajući kako će bez problema održavati i online nastavu ukoliko se bude inzistiralo na tome.