Slučajem zapošljavanja u zadarskoj bolnici bavi se USKOK

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Policija dovršila istragu, čeka se odluka tužiteljstva
Policijski službenici su proveli kriminalističko istraživanje te o svim prikupljenim činjenicama Posebnim izvješćem izvijestili nadležno Državno odvjetništvo u Zadru, kažu u Policijskoj upravi zadarskoj
Vedran SITNICA
Zapošljavanje u zadrskoj Općoj bolnici pod povećalom javnosti

U petak, 5. kolovoza, prošla su točno četiri mjeseca otkako je 25-godišnji Ivan Čulina iz Pridrage USKOK-u prijavio slučaj nezakonitog zapošljavanja u Općoj bolnici Zadar. Kao diplomirani ekonomist prijavio se na natječaj kojim je bolnica primala četvero djelatnika, a kako ga nakon pismenog ispita više nitko nije zvao na usmeni, unatoč ostvarenih 74 posto bodova, nazvao je bolnicu želeći provjeriti o čemu se radi. No, tamo mu je, navodi, rečeno da je ispit najbolje riješio, ali da je natječaj raspisan za njihovu curu i ga stoga uopće ne treba dolaziti«.

Prijavu, s kompletnom dokumentacijom s natječaja, stoga je još početkom travnja poslao USKOK-u, no odgovor još uvijek nije dobio. Ovih je dana poslao novi upit policiji, izvješćujući o tome i naš list s obzirom da se, kako ističe, plaši da će na kraju sve biti zataškano.

Predao sve materijalne dokaze

- Na natječaj sam se prijavio po svim propisima, udovoljavao sam svim kriterijima i odradio staž, kao i neke druge stvari poput trijaže, koju nisam smio. Ispod pojasa mi je bilo kontaktirati ravnatelja jer smo iz istog mjesta, prijavio sam se kao i svi drugi, ostvarujući na ispitu 37 bodova od mogućih 50 te sam po zakonu trebao biit pozvan na usmeni. Umjesto toga, pojavili su se neki dokumenti kao da sam prisustvovao testu, pa sam sve to prijavio DORH-u, kazao nam je Ivan, napominjući kako je bio na razgovoru u policiji, ali ne zna što se dalje događa.

U najnovijem dopisu policiji naveo je kako je još 5. travnja 2022. godine USKOK poslao svu dokumentaciju radi kriminalističkog istraživanja, no tek krajem lipnja pozvan je na obavijesni razgovor te ih sada pita u kojoj je fazi njegov predmet, radi li se na njemu, imaju li zakonski rok za njegovo rješavanje te zašto je pozvan na davanje izjave krajem lipnja ako je USKOK policiji poslao predmet na rješavanje 5. travnja.2022. godine«.

- Napominjem da se u mojoj prijavi radi o namještanju javnih natječaja, nezakonitom zapošljavanju, predani su Vam svi materijalni dokazi, dakle, od 5. travnja 2022. godine do dana današnjega nisam upućen u tijek istrage, navodi Čulina u dopisu Policijskoj upravi zadarskoj.

Posebno izvješće policije

Inače, kao dijete dragovoljca Domovinskog rata, Čulina ima i prednost pri zapošljavanju te je slučaj prijavio DORH-u upravo zato da se ovo više ne bi dogodilo nikome drugome.

- Morao sam ovo učiniti radi svih mladih koji traže posao i žele ostati u Hrvatskoj, ali i radi mojega oca dragovoljca koji je nedavno preminuo i dugujem mu učiniti sve za bolju Hrvatsku za koju se borio. Moramo iskorijeniti korupciju da nam mladi zbog ovakve nepravde, kakva je nanesena meni, ne bježe vani, poručuje mladi ekonomist.

Kontaktirali smo i Policijsku upravu zadarsku, a o tijeku istrage njihova nam je glasnogovornica Ivana Grbin kazala sljedeće:

- Policijski službenici su proveli kriminalističko istraživanje, te o svim prikupljenim činjenicama Posebnim izvješćem izvijestili nadležno Državno odvjetništvo u Zadru, saznajemo u policiji.

Zubčić: Od ravnatelja ni traga ni glasa

Nakon njihova odgovora kontaktirali smo i Općinsko državno odvjetništvo, no odgovor do zaključenja broja nismo dobili.

O slučaju se jučer oglasio i županijski vijećnik SDP-a, Jure Zubčić, koji je ravnatelju zadarske Opće bolnice dr. Željku Čulinii poručio da još uvijek čeka odgovore na pitanja upućena mu prije tri tjedna.

- Kada nam je već Vlado u amanet ostavio da prokažemo jalovo zdravstvo, evo mog malog skromnog doprinosa. Prije 20 dana sam ravnatelju OB Zadar poslao 9 pitanja, vrlo jednostavnih, na koja još uvijek čekam odgovor. Stoga objavljujem javno pitanja koja sam mu uputio jer javnost zaslužuje i mora znati:

Jeste li pokrenuli disciplinski postupak protiv djelatnice kadrovske službe koja je putem telefonskog razgovora lagala kako je kandidat dobio nula bodova iz usmenog razgovora za posao, a na razgovor nije bio niti pozvan? Jeste li pokrenuli interni nadzor da utvrdite tko je kandidatu Ivanu Čulini upisao bodove iz usmenog razgovora, a na koji nije bio niti pozvan, a na uvidu u rezultate usmenog razgovora su bodovi upisani? Hoćete li kad utvrdite tko je lažirao bodove iz usmenog razgovora pokrenuti disciplinski postupak protiv tog djelatnika ili djelatnice? Provodite li uopće taj nadzor ili ste vrlo dobro upoznati sa slučajem i ne namjeravate poduzeti ništa? Osjećate li osobnu odgovornost za laži koje ste iznijeli o djelatniku u javnom prostoru, a policija je potvrdila da za slučaj koji navodite nemaju evidentiran niti zapisnik, poručuje vijećnik ravnatelju, pitajući ga i koliko još afera vezano za zapošljavanje mora biti u javnom prostoru da prizna vlastitu odgovornost za sve lošije kadrovsko stanje u zadarskoj bolnici.

- Pitanja su uistinu jednostavna. Vrijeme koje je potrebno utrošiti za odgovore je zanemarivo, osim ako se, kojim slučajem, pokušava odgovoriti uvježbanim kolopletom laži. U laži su već uhvaćeni, a istinu tjeramo na sunce. Dok su iskustva pacijenata i zaposlenih u OB Zadar sve lošija i lošija, od ravnatelja ni traga ni glasa, zaključuje SDP-ov vijećnik.

Bolnica i dalje bez odgovora

Nakon razgovora s Ivanom Čulinom i prozivke SDP-ova vijećnika, za komentar smo se još jednom obratili ravnatelju Opće bolnice Zadar, dr. Željku Čulini. Naime, prije dva tjedna dobili smo odgovor njegova zamjenika dr. Edija Karuca:

- Nastavno na Vaš upit vezano za prijavu i sudjelovanje na natječaju za radno mjesto administrativnog referenta kandidata Ivana Čuline, ovim putem odgovaramo kako se poduzimaju mjere nadležnih tijela te nismo u mogućnosti komentirati postupak do njegova završetka, navode u Općoj bolnici Zadar, no jučer opet bez obrazloženja rezultata natječaja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)