Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Certificirani proizvodi – jamstvo uspjeha Paške sirane

Autor: Josip Portada

08.09.2008. 22:00
Certificirani proizvodi – jamstvo uspjeha Paške sirane

Foto: Josip PORTADA



Princip je jednostavan: ako se dobro radi, bit će i rezultata. Da radimo dobro potvrđuju i certifikati HACCP i ISSO koje smo dobili za svoje proizvode, a to kupcima jamči sigurnost i kvalitetu
Jedina tvrtka na otoku Pagu koja već godinama kontinuirano otvara nova radna mjesta, “Paška sirana”, izgradnjom novog pogona impresivne veličine i uređenosti, zakoračila je u budućnost. Novi pogon po visokim tehnološkim standardima gotovo je bez premca u prehrambenoj industriji u Hrvatskoj. Tehnički direktor “Paške sirane” dipl. ing. agr. Ante Oštarić posljednjih desetak mjeseci, dok se ubrzano, ali i temeljito radilo na izgradnji novog pogona, nije mirno spavao. Koordinirati tako velik posao, a sve pod strogim nadzorom agencije Sapard, jer dio sredstava za izgradnju novog pogona dobiven je iz pretpristupnih fondova EU-a, nije bio lagan zadatak.
“Paška sirana”, osnovana 1946. godine, s novim proizvodnim pogonom postala je  tvrtka s najvećim potencijalom na otoku, a možda i u županiji, s matičnim stadom od oko 3.000 ovaca, a moderan pogon, sa suvremenim, preciznim i ekološkim uređajima, zapošljava 75 stalnih i desetak sezonskih radnika.
“Paška sirana” očito je u stalnom usponu.
– S obzirom na ukupno stanje u gospodarstvu, doista mogu reći da radimo dobro, a to potvrđuju i financijski pokazatelji. Prošle godine imali smo bruto prihod veći od 54 milijuna kuna, pa kada su se odbili rashodi i platio porez, ostala je čista dobit od 4,8 milijuna kuna. Kada znamo da mnoge tvrtke jedva spajaju kraj s krajem i jedva opstaju, onda je takvo pozitivno poslovanje razlog za zadovoljstvo.
Bespovratna sredstva
Što smatrate najvažnijim za uspješno poslovanje vaše tvrtke?
– Prije svega, to je veliko zalaganje uprave i radnika jer smo svi u istom poslu unaprjeđivanja proizvodnje, poboljšavanja uvjeta rada i slično. Princip je jednostavan: ako se dobro radi, bit će i rezultata. Naravno, pogodnost je i to što imamo dobre proizvode koji su našli svoje mjesto na tržištu, kao što su paški sir, paška janjetina, skuta te drugi sirevi, poput pramenka, dalmatinca, primorca i trapista. Da radimo dobro potvrđuju i certifikati HACCP i ISSO koje smo dobili za svoje proizvode, a to kupcima jamči sigurnost i kvalitetu.
Zbog čega se “Paška sirana” odlučila na gradnju novog pogona?
– Pokazalo se potrebnim preurediti stari pogon i osuvremeniti ga u skladu s novim standardima i propisima u prehrambenoj industriji. Tada smo shvatili kako bismo u uređenje starog pogona utrošili gotovo jednaka sredstva kao u izgradnju novog. Zbog toga smo se javili na natječaj agencije Sapard i uspjeli smo. Dobili smo bespovratna sredstva u visini od 10 milijuna kuna, a kreditnim smo sredstvima pokrili još 20 milijuna kuna koliko je bilo potrebno za izgradnju i opremanje novog pogona.
Nema problema s otkupom
Što ste dobili novim pogonom?
– Razlika u sustavu proizvodnje i uvjetima rada između starog i novog pogona je nemjerljiva. Novi pogon je dvoetažna zgrada tlocrtne površine preko 1.800 četvornih metara u koju su ugrađeni najsuvremeniji uređaji za proizvodnju sira, za skladištenje i obradu mlijeka, za sirenje. Ugradili smo biološki pročišćivač u koji je uloženo 600.000 eura. Imamo dvije proizvodne trake, jednu za paški sir i drugu za ostale sireve te poseban pogon za prihvat i obradu mlijeka, sve u visokim kapacitetima. To znači da će se proizvodnja povećati za 30 posto što na godišnjoj razini znači proizvodnju od 2.000 tona mliječnih proizvoda.
Možete li osigurati dovoljne količine sirovina za tako značajno povećanje proizvodnje?
– Imamo vlastito stado od 3.000 ovaca, od čega dobivamo 15 posto potrebnog mlijeka, a mlijeko otkupljujemo i od 250 otočnih ovčara koji su naši kooperanti. Za proizvodnju paškog sira i skute sirovine ima dovoljno. Neće biti problema ni s otkupom kravljeg i kozjeg mlijeka za druge vrste sireva. Imamo, dakle, sve što je potrebno za povećanje proizvodnje.
Prostor za vrhunske stručnjake
Hoćete li morati upošljavati nove radnike?
– To je posve sigurno. U novom pogonu ćemo trebati visokoobrazovane, vrhunske stručnjake. Otvaranje radnih mjesta nije važno samo za “Pašku siranu” nego i za grad i otok Pag jer na ovom našem području svako je radno mjesto izuzetno važno.
U novom pogonu je i poseban odjeljak za proizvodnju skute, koji do sada niste imali.
– Točno, skuta se nije proizvodila odvojeno, već u procesu s proizvodnjom paškog sira. Budući da je skuta sve traženija, odlučili smo investirati u poseban pogon za njenu proizvodnju. Skuta je dijetalni i vrlo zdrav proizvod i tržište ga je i prepoznalo.
Je li u novom pogonu počela proizvodnja?
– Da, novi pogon je potpuno u funkciji. Tu nam se doprema mlijeko u spremnike kapaciteta 50.000 litara koji imaju posebne uređaje za pročišćivanje. Proizvodnja je krenula, popunjavamo novo veliko skladište gdje sir dozrijeva i sve ide planiranim tempom.


Samo za “papirologiju” 1,5 milijuna kuna
Mnogi se investitori u Hrvatskoj žale kako imaju problema s papirologijom. Kakva su vaša iskustva? 
– Samo u papirologiju utrošili smo 1,5 milijuna kuna. Već i nabrajanje onog što imamo, a što smo morali priskrbiti je zamorno i dugo. Za novi pogon imamo sve potrebne suglasnosti, lokacijsku i građevinsku dozvolu, uporabnu dozvolu, potvrdu izvedenog stanja. Također imamo rješenje o upisu objekata u Upisnik odobrenih objekata koje vodi Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Imamo potvrdu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da je zahvat izveden u skladu s nacionalnim i EU standardima zaštite okoliša. Nije bilo lako, trebalo je uložiti dosta truda kako bi se prikupila sva dokumentacija, međutim, bili smo uporni. Sporazum s agencijom Saparad je zahtijevao poštovanje rokova i mi smo se trudili kako bismo te rokove ispoštovali i opravdali povjerenje koje nam je ukazano.