Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gimnazija čeka ocjenu provedbe eksperimentalnog programa

Autor: Jelena Miloš

08.09.2008. 22:00
Gimnazija čeka ocjenu provedbe eksperimentalnog programa


S provedbom koja je uključivala 12 sati započeli smo koncem ožujka, a završili 13. lipnja. Sada čekamo što će reći rezultati, odnosno jesmo li ga uspješno odradili, izjavio je Šimičević
Eksperimentalni zdravstveni i spolni odgoj koji se početkom nove 2008./2009. školske godine trebao provoditi na satu razredne zajednice, po svemu sudeći, još neko vrijeme će čekati svoj trenutak.
Naime, zbog nedovršene evaluacije dvaju odabranih programa, Grozdovog i Forumovog, koji su se u drugom polugodištu prošle nastavne godine provodili eksperimentalno u petnaestak osnovnih i srednjih škola, učenici prvih razreda još uvijek će na satu razredne nastave raspravljati samo o razrednim problemima.
Podsjetimo, prijedlog programa izrađen je prema propozicijama utvrđenima u natječaju koji je raspisalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, a u izradi programa sudjelovali su znanstvenici i stručnjaci iz tematskih područja utvrđenih natječajem u suradnji s nastavnicima, odnosno stručnjacima iz školske prakse.
Dvije zadarske škole prijavile su se na natječaj, OŠ Šime Budinića i Gimnazija Vladimira Nazora te su još prošle školske godine počele s pripremama za provedbu i edukacijom profesorskog kadra.
Osim ljudske spolnosti, programi zdravstvenog odgoja obrađivat će teme kao što su očuvanje zdravlja i kvaliteta života, prevencija ovisnosti, kultura društvene komunikacije i prevencija nasilničkog ponašanja.
Ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora Rade Šimičević, rekao je da su jedina škola koja je prošle školske godine provela eksperimentalni program, zaključila ga i predala u Agenciju za odgoj i obrazovanje.
– S provedbom koja je uključivala 12 sati započeli smo koncem ožujka, a završili 13. lipnja. Sada čekamo što će reći rezultati, odnosno jesmo li ga uspješno odradili, izjavio je Šimičević dodajući da je pet profesora njihove škole završilo stručnu obuku u Zagrebu, s obzirom da se dosta polemiziralo o stručnosti predmetnih profesora za podučavanje zdravstvenog i spolnog odgoja.
Ravnatelj Šimičević nada se skorom rješenju i završetku polemika koje je sa sobom donijela provedba zdravstvenog programa u školama.
– Dok god postoji lepeza mogućnosti, bit će problema oko realizacije. U ovom slučaju postoje dva programa, jedni tvrde da su bolji od drugih, i vrijeme prolazi dok eksperimentalna grupa za provedbu ne utvrdi koji je program bolji, komentirao je Šimičević nadajući se skorom rješenju, jer kako kaže, prije startanja programa moraju pripremiti učenike, napraviti plan i program.
– Bilo bi dobro da provedba krene u ovom školskom polugodištu, jer oduže li se analize oko utvrđivanja kvalitetnijeg programa, bit ćemo u gužvi s vremenom, zaključuje ravnatelj Šimičević, misleći pri tom da ova školska godina sa sobom donosi nacionalne ispite i državnu maturu.