Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Piasevoli: Vrhunski sport nije jedini cilj

Autor: Čedo Fabulić

08.09.2008. 22:00
Piasevoli: Vrhunski sport nije jedini cilj


Cilj škole je višestran razvoj osnovnih motoričkih sposobnosti kod djece i niz temeljnih vještina kroz igru i zabavu čime razvijamo i sociološku stranu života, a samim time savladavamo opću i sportsku kulturu – kaže Piasevoli
Zadarski košarkaški stručnjak Umberto Piasevoli, pored mentorstva u zadarskoj Školi košarke i mini basketa Prvi koš, Piasevoli je kao trener participirao u pripremama hrvatske kadetske i juniorske reprezentacije.
– Sudjelovao sam na pripremama juniorske i kadetske reprezentacije koje su ovog ljeta sudjelovale na EP-u. Kad govorimo o kadetima mogu reći da sam u posljednje dvije godine direktno sudjelovao u njihovim pripremama za EP, a jednom sam ih čak samostalmo vodio na turniru u Turskoj. Nakon osvajanja brončane medalje na EP-u, koja je došla nakon dugog niza godina, mogu reći da mi je izuzetno drago što i ja imam svoje prste u tome. Radost nas Zadrana je tim veća jer su sudjelovala četiri igrača, Tomislav Zubčić koji je sada u Ciboni, zatim Toni Prostran i Ivan Batur, koji su zajedno s Tomom bili u prvoj petorci, i Nikola Došen, koji sada igra za prvu momčad Šibenika, ali je također počeo u Školi košarke Prvi koš. U kadetskoj reprezentaciji, nažalost, nismo imali zadarskih igrača.
ŠK Prvi ima niz uspjeha.
– Počela je nova školska godina zadarske Škole košarke i mini basketa Prvi koš i nema razloga da ne nastavimo jednako kvalitetno kao prijašnjih godina. Već smo ranije u osvrtu na proteklu godinu rekli da smo zadržali kontinuitet osvajanja medalja na svim prvenstvima Hrvatske za dječake do 12 godina.
Koji su ciljevi škole košarke?
– Cilj škole je višestran razvoj osnovnih motoričkih sposobnosti kod djece i niz temeljnih vještina kroz igru i zabavu čime razvijamo i sociološku stranu života, a samim time savladavamo opću i sportsku kulturu. Ne vršimo ranu specijalizaciju kako mnogi govore i tumače, ali naravno da se iz ovako velike baze uvijek može pojedine selekcionirati za natjecanje, kao i omogućiti nastavak pojedinim polaznicima za ozbiljnije bavljenje košarkom ili nekim drugim sportom. Zadovoljan sam što se u reprezentacijama Hrvatske u raznim generacijama nalaze dječaci i djevojčice koji su počeli u našoj školi, a u konačnici naš je cilj da danas-sutra dobijemo što više zdravih ljudi koji će sport doživljavati na lijep način, što sport i je.
Vrhunski sport i(li) masovnost.
– Poznato je da većina djece ipak neće postati vrhunski sportaši, ali moramo svakom barem omogućiti bavljenje sportom u okviru svojih sposobnosti gdje će naći zadovoljstvo. Ako se dijete barem triput tjedno bavi sportom, mi ćemo preventivno djelovati i u zdravstvenom smislu, a to je bit svega. Bavljenje sportom možemo podijeliti na četiri osnovne razine. Prva razina su svi sadržaji u funkciji zdravlja, druga je optimalan razvoj antropološkog statusa, odnosno motoričkih sposobnosti svakog pojedinaca, treća bi bila zadržavanje tih sposobnosti na što većoj razini, a četvrta je vrhunsko sportsko stvaralaštvo do kojeg mnogi nikad ne dođu. No, bitno je zadovoljiti prve dvije razine. Ako prva tri segmenta imamo dobro pokrivena, vrhunski sport mi možemo imati, ali i ne moramo.