Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Planine” ovjenčane Grand prixom i pojedinačnim nagradama

Autor: Ivan Stagličić

08.09.2008. 22:00
“Planine” ovjenčane Grand prixom i pojedinačnim nagradama

Foto: Zvonko KUCELIN



Kazalište lutaka Zadar dobilo je Grand prix, dakle glavnu, navjeću nagradu za cjelokupnu predstavu “Planine” i k tome još dvije nagrade: pojedinačnu nagradu za animaciju dobila je Sanja Zalović i nagradu za svjetlo za našeg meštra od svjetla Ivu Nižića, kazao je na konferenciji za medije posvećenoj novom uspjehu zadarskih lutkara ravnatelj Petar Šimunić
Predstava kazališta lutaka Zadar “Planine”, rađena prema prvom hrvatskom romanu Petra Zoranića i prikazana na 41. međunarodnom festivalu kazališta lutaka – PIF, prošli tjedan na Trgu pet bunara osvojila je tri prestižne nagrade.
– U konkurenciji dvadeset i tri ansambla iz četrnaest zemalja i tridesetak predstava, Kazalište lutaka Zadar dobilo je Grand prix, dakle glavnu, navjeću nagradu za cjelokupnu predstavu “Planine” i k tome još dvije nagrade: pojedinačnu nagradu za animaciju dobila je Sanja Zalović i nagradu za svjetlo za našeg meštra od svjetla Ivu Nižića, kazao je na konferenciji za medije posvećenoj novom uspjehu zadarskih lutkara ravnatelj Petar Šimunić, koji i sam u predstavi tumači lik Sidmoja.
Ništa bez Zagreba
Žiri sastavljen od međunarodno priznatih teatrologa, kazališnih kritičara i redatelja vijećao je čitavu noć te ocijenio da je izvedba u Zadru bila sjajna, da su gluma i predstava bili izvanredni i da predstava jednostavno nije mogla proći bez nagrada. Ravnatelj Šimunić kazao je da je ipak bilo komentara da je šteta što se predstava ipak nije odigrala u Zagrebu.
– To nije bilo rečeno zato što je ona ovdje loše sjela, naprotiv. U Zagrebu bi teško sve bilo postavljeno tako lijepo, ali bi tada bila daleko više popraćena, viđena i medijski eksponiranija, kazao je Šimunić i dodao da je to možda znak da bi predstavu dogodine osim svih sredina koje su već za nju iskazale interes, trebalo ponuditi i Zagrebu.
Ravnatelj je ovom prigodom posebno zahvalio svim glumcima, tehničkoj ekipi, scenografu, zboru “Condura croatica” na čelu s prof. Ivom Nižićem, Sanji Petrovski i njezinom plesnom ansamblu koji su ove godine unijeli nove koreografske elemente u par scena te Mileni Dundov koja je u prvoj postavi “Planina” bila glumica i asistentica redatelja Marina Carića, a u ovoj obnovljenoj predstavi unijela je mnoge novine i može se reći da potpisuje ili makar supotpisuje režiju “Planina”.
– Ovo nam je svakako veliki poticaj da i dalje radimo kvalitetne projekte, a vjerujemo da bi ovo trebalo potaknuti i određene strukture u gradu, odnosno one koji odlučuju o završetku novog kazališta, istaknuo je Šimunić.
Kamo sa scenografijom?
Na tiskovnoj su bili i glumice i glumci zadarskog Kazališta lutaka: Asja Rebac, Anđela Ćurković Petković, Gabrijela Meštrović Maštruko, Tamara Šoletić, Dragan Veselić i slavodobitnica Sanja Zalović, koja je nagradu dobila za svoju ulogu Dinare. Danas u 10.30 za zadarske lutkare župan Stipe Zrilić priredit će svečano primanje.
Kazalište lutaka Zadar je na ovogodišnjem PIF-u nastupilo i s predstavom “Crvenkapica”, koja je prikazana na zatvaranju festivala kao predstava izvan konkurencije, ali kao pravi primjer predstave s lutkom guignolom kojemu je Festival, s obzirom na dvjestotu obljetnicu postanka, bio i posvećen. I ova predstava bila je kod festivalske publike, koja je ispunila veliku dvoranu Teatra ITD, jako toplo primljena.
Ravnatelj Petar Šimunić upozorio je ovom prigodom na još jedan problem, a to su skladišni kapaciteti koji se neće bitno povećati niti s ulaskom u novu zgradu, posebice za predstave kao što su “Planine” i čija scenografija trenutačno zauzima već jednu trećinu prostora u Sv. Dominiku.
– Pred nas se tako postavlja jedan novi problem. Ne sada, ali on postaje sve izraženiji, a to je skladišni prostor gdje bismo mi mogli staviti takve scenografije. Nažalost, ni u novoj zgradi nećemo imati skladišnih prostora za takve vrste projekata, naglasio je Šimunić.
Govoreći o budućim projektima, Šimunić je najavio da će predložiti predstavu “Judita” kao dio obilježavanja Dana grada Zadra, Sv. Krševana, budući da je riječ o predstavi koja sadržava upravo Zadar, Zlato i srebro i mnoge druge sastavnice koje kulturološki određuju ovaj grad.