Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pola milijuna kuna za plemenitu misiju u Kongu

Autor: Marija Ćurko

08.09.2008. 22:00
Pola milijuna kuna za plemenitu misiju u Kongu

Foto: Zvonko KUCELIN



Željeli smo u ovoj radosnoj prilici predaje novčanih sredstava za misiju Kongo, dara vjernika Zadarske nadbiskupije, naša nastojanja pretočiti u radost koju će sestre ponijeti sa sobom, svojim siromasima, potrebnima, ugroženima, onima s kojima rade i za koje se žrtvuju, rekao je na početku svete mise mons. Prenđa
“Vaš dar srca za srce Afrike – pomozimo izgradnju i opremanje škola u Kongu”, naziv je ovogodišnje korizmene akcije Zadarske nadbiskupije kojom se želi pomoći misijski rad školskih sestara franjevki Provincije Presvetog Srca Isusova, djelatnih i u Zadarskoj nadbiskupiji, čija je karizma odgoj i obrazovanje djece. Prikupljeno je ukupno 500.000 kuna koje je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa na kraju misnog slavlja u katedrali Sv. Stošije u Zadru uručio misionarki s. Eriki Dadić.
Uspješna akcija
S. Erika Dadić rodom je iz Poljica i djeluje u nadbiskupiji Bukavu na sjeveroistoku Konga, gdje su već 34 godine misionarke Hrvatice školske sestre franjevke. Predaji novčanih sredstava za misiju Kongo ove iznimno uspješne provedene akcije uz školske sestre franjevke sudjelovala je i s. Mirjam Penić, rodom iz župe Bajagić iz okolice Sinja koja također misijski djeluje u Kongu. U ovom dijelu Afrike misijsko poslanje obnaša i s. Blaženka Barun iz Livna.   
 Nadbiskup Prenđa na poseban način pozdravio je sestre misionarke franjevke koje djeluju u Kongu u nadbiskupiji Bukavu.
– Željeli smo u ovoj radosnoj prilici predaje novčanih sredstava za misiju Kongo, dara vjernika Zadarske nadbiskupije, naša nastojanja pretočiti u radost koju će sestre ponijeti sa sobom, svojim siromasima, potrebnima, ugroženima, onima s kojima rade i za koje se žrtvuju, rekao je na početku svete mise mons. Prenđa. Dodao je kako se ovom gestom ljubavi i odricanja pokazuje zajedništvo prema onima u potrebi, u Duhu Svetome koji nam daje snage da mislimo jedni na druge i da pomažemo jedni drugima.
 Generalni vikar Zadarske nadbiskupije podsjetio je na 20-godišnje trajanje korizmene akcije Zadarske nadbiskupije s dobrim rezultatima. S. Erika Dadić predstavila je svoje misijsko iskustvo rada zahvalivši za pažnju i ljubav prema sestrama misionarkama i prema siromasima u Demokratskoj Republici Kongo.
Gladna djeca
– Ovih dana počinje nova školska godina. Nažalost, mnoga djeca u Kongu neće imati mogućnosti pohađati nastavu, a i oni koji će je pohađati bit će često gladni te će učiti u teškim uvjetima. Prikupljenim novčanim sredstvima barem donekle poboljšati će se uvjeti školovanja siromašne djece u našoj misiji. Mi sestre franjevke u Kongu u nadbiskupiji Bukavu imamo četiri zajednice ili misijske postaje. Nas sestara je dvadeset, osam Hrvatica i dvanaest Kongoanka. Radimo u školi, bolnici, u katehizaciji i odgoju budućih sestara, o misijskom djelovanju čulo se u govoru s. Erike koja je posebno izdvojila brigu za žene, jer su mnoge tamo jako zapostavljene. Mnoge od njih ne znaju ni čitati ni pisati. Stoga su za njih organizirane posebne škole za opismenjivanje i domaćinstvo općenito.
 S. Erika zahvalila se Bogu za 34 godine misionarskog života, za sve što je učinio za nju, sestre misionarke i one s kojima dijele sve ono što jesu i što imaju. Također kaže kako u svemu osjeća Božju blizinu, i prema tome, potrebno se uvijek odazivati njegovoj volji i poticajima, hodeći stazom kojom On hoće i kako hoće. To se ostvaruje i u teškim situacijama, dodaje s. Erika, i kad se čini da nema izlaza iz pojedinih situacija, jer i onda vjerujemo da nas Bog voli i da nas ne napušta. Misijsko djelovanje je i odgovor ljubavi na Božju ljubav u svakodnevnom životu.  
– Ovo je zajedničko iskustvo, misijsko, dragocjeno, i riječi ohrabrenja svima nama. I mi smo zapravo obdareni, jer nam Gospodin omogućuje da darujemo. To je velika milost, jer “blaženije je davati nego primati”. Mi često mislimo da je drugačije, ali važnije je ono prvo, to jest – davati, riječi su kojima se vjernicima obratio nadbiskup zadarski te uputio čestitke sestrama misionarkama za njihov velikodušan rad u toj velikoj i siromašnoj zemlji u srcu Afrike. Upućene su zahvale svima onima koji su sudjelovali u akciji.
– S prikupljenim iznosom može se napraviti nekoliko škola, ovisno o njihovoj veličini. Obično radimo razrede za 30-ak djece. Može se napraviti 5-6 škola u našim uvjetima. Djeca su uvijek iznenađena prikupljenim sredstvima, a istovremeno to i očekuju, da im se pomogne. Svaki put je to velika radost kad dožive da stvarno netko misli na njih u konkretnoj pomoći, rekla nam je s. Mirjam Penić koja se misionarskom radu usmjerila prije 22 godine.