Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Proslavljen blagdan nebeske zaštitnice Privlake

Autor: Velimir Brkić

08.09.2008. 22:00
Proslavljen blagdan nebeske zaštitnice Privlake

Foto: Velimir BRKIĆ



Uništit ćemo narod ako mladima ukrademo vjeru. Roditelji morate svojoj djeci biti autoritet ako želite spasiti svoju Privlaku, svoju Hrvatsku, zaključio je mons. Mustać izražavajući pritom nadu kako neće u Privlaci biti “posljednji Mohikanac” pozivajući mlade da izaberu svećenička i redovnička zvanja
“Klicala, Gospodine tvoja Crkva, okrijepljena svetim otajstvima i obradovana Rođenjem blažene Marije Djevice, koja svemu svijetu bijaše nada i zora spasenja!”, čulo se jučer u Privlaci za vrijeme velike procesije koja se tradicionalno održava na blagdan Rođenja BDM u narodu zvanog Mala Gospa, nebeske zaštitnice župe Privlaka.
Euharistijsko slavlje i procesiju je predvodio generalni vikar mons. Ivica Mustać u zajedništvu sa privlačkim župnikom don Antom Sorićem i subraćom svećenicima.
– Danas slavimo rođendan toga divnoga Božjega hrama, rođendan Bogomajke, presvete Bogorodice Blažene Djevice Marije. Nju su u Starom zavjetu pretkazali i navijestili Bogom nadahnuti pisci i proroci, rekao je na početku misnog slavlja mons. Mustać, rođeni Privlačanac.
Nakon što je tumačio riječi evanđenja u svojoj nadahnutoj propovijedi je naglasio kako je Božja riječ odgovor na sve suvremene probleme s kojima se susreće čovjek današnjice.
– Moramo sačuvati Božju naklonost. Ako smo zaslužili Božju naklonost sve se dalje može lakše podnositi. Bog je taj koji nas ne napušta. Pozvani smo vršiti volju Božju, istaknuo je Mustać.
– Mir je Isus Krist. Tko živi u grijehu živi u mraku. Ako si stalno umoran onda ne izvršavaš Božju riječ. Odmor daje Bog.
Govoreći o tome kako je ove godine čak 150 razreda prvaša manje naglasio je kako se u Privlaki posljednjih godina više napravilo nego ikad dosad. No, da je više kuća nego života.
– Uništit ćemo narod ako mladima ukrademo vjeru. Roditelji morate svojoj djeci biti autoritet ako želite spasiti svoju Privlaku, svoju Hrvatsku, zaključio je mons. Mustać izražavajući pritom nadu kako neće u Privlaci biti “posljednji Mohikanac” pozivajući mlade da izaberu svećenička i redovnička zvanja.
Gospin kip u procesiji oko sela i Kolišta su nosili Tomislav Grbić, Ivica Olić te Robert i Krešimir Skoblar. Crveno-bijelo-plave crkvene barjake su nosili Tome Glavan, Roko Surić i Mate Mustać, a župni Valentina, Josipa i Matea Skoblar. Na čelu procesije križ je nosio ministrant Ivan Begonja dok su o vjerničkoj koloni dugoj preko 500 metara brinuli Ante i Darko Kolanović te Šime Šarić. Pored članova KUD-a Privlaka u svojim tradicionalnim narodnim nošnjama svečanom ugođaju je pridonio župni zbor pod ravnanjem s. Krešimire.
Da u Privlaci uz procesiju i misno slavlje nemali značaj ima i opće pučko okupljanje, potvrđuju brojni štandovi uz uobičajenu ponudu. Bilo je u Privlaci svega, od misnog slavlja, procesije, bogatih stolova do pučke fešte, a najviše posebno uzvišenog ozračja koje je došlo s blagdanom Male Gospe.
Sve zajedno spada i u osobit oblik turističke ponude, jer tko je jučer svratio u Privlaku mogao je ponijeti samo lijepe dojmove.