Proslavljen blagdan nebeske zaštitnice Privlake

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
privlaka1
Velimir BRKIĆ
Velika procesija koja se tradicionalno održava na blagdan Male Gospe

"Klicala, Gospodine tvoja Crkva, okrijepljena svetim otajstvima i obradovana Rođenjem blažene Marije Djevice, koja svemu svijetu bijaše nada i zora spasenja!", čulo se jučer u Privlaci za vrijeme velike procesije koja se tradicionalno održava na blagdan Rođenja BDM u narodu zvanog Mala Gospa, nebeske zaštitnice župe Privlaka.

Euharistijsko slavlje i procesiju je predvodio generalni vikar mons. Ivica Mustać u zajedništvu sa privlačkim župnikom don Antom Sorićem i subraćom svećenicima.

- Danas slavimo rođendan toga divnoga Božjega hrama, rođendan Bogomajke, presvete Bogorodice Blažene Djevice Marije. Nju su u Starom zavjetu pretkazali i navijestili Bogom nadahnuti pisci i proroci, rekao je na početku misnog slavlja mons. Mustać, rođeni Privlačanac.

Nakon što je tumačio riječi evanđenja u svojoj nadahnutoj propovijedi je naglasio kako je Božja riječ odgovor na sve suvremene probleme s kojima se susreće čovjek današnjice.

- Moramo sačuvati Božju naklonost. Ako smo zaslužili Božju naklonost sve se dalje može lakše podnositi. Bog je taj koji nas ne napušta. Pozvani smo vršiti volju Božju, istaknuo je Mustać.

- Mir je Isus Krist. Tko živi u grijehu živi u mraku. Ako si stalno umoran onda ne izvršavaš Božju riječ. Odmor daje Bog.

Govoreći o tome kako je ove godine čak 150 razreda prvaša manje naglasio je kako se u Privlaki posljednjih godina više napravilo nego ikad dosad. No, da je više kuća nego života.

- Uništit ćemo narod ako mladima ukrademo vjeru. Roditelji morate svojoj djeci biti autoritet ako želite spasiti svoju Privlaku, svoju Hrvatsku, zaključio je mons. Mustać izražavajući pritom nadu kako neće u Privlaci biti "posljednji Mohikanac" pozivajući mlade da izaberu svećenička i redovnička zvanja.

Gospin kip u procesiji oko sela i Kolišta su nosili Tomislav Grbić, Ivica Olić te Robert i Krešimir Skoblar. Crveno-bijelo-plave crkvene barjake su nosili Tome Glavan, Roko Surić i Mate Mustać, a župni Valentina, Josipa i Matea Skoblar. Na čelu procesije križ je nosio ministrant Ivan Begonja dok su o vjerničkoj koloni dugoj preko 500 metara brinuli Ante i Darko Kolanović te Šime Šarić. Pored članova KUD-a Privlaka u svojim tradicionalnim narodnim nošnjama svečanom ugođaju je pridonio župni zbor pod ravnanjem s. Krešimire.

Da u Privlaci uz procesiju i misno slavlje nemali značaj ima i opće pučko okupljanje, potvrđuju brojni štandovi uz uobičajenu ponudu. Bilo je u Privlaci svega, od misnog slavlja, procesije, bogatih stolova do pučke fešte, a najviše posebno uzvišenog ozračja koje je došlo s blagdanom Male Gospe.

Sve zajedno spada i u osobit oblik turističke ponude, jer tko je jučer svratio u Privlaku mogao je ponijeti samo lijepe dojmove.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno