Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Božo Jusup podržava Vidoševićevu kandidaturu

Autor: Ladislav Tomičić

08.09.2009. 22:00
Božo Jusup podržava Vidoševićevu kandidaturu


Ne bih Vidoševića komparirao s drugim kandidatima, ali uvjeren sam da on u ovim ružnim vremenima za hrvatsko gospodarstvo funkciju predsjednika može obnašati bolje od ostalih. Podržao ga je cijeli Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore, kaže Jusup
Predsjednički kandidat Nadan Vidošević u predizbornu kampanju uložit će koliko god bude trebalo novca. Financijska konstrukcija kampanje već odavno je zatvorena. Vidošević na raspolaganju ima milijune kuna, kao što ih je u svojoj gradonačelničkoj kampanji imao Milan Bandić. Vidošević i Bandić, naime, prvi su politički izbor velikih hrvatskih poduzetnika. Zagrebačkog gradonačelnika podržava građevinski biznis, dok Vidoševićevi simpatizeri djeluju u svim granama gospodarstva te su uglavnom okupljeni oko njega, u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Novac za kampanju, dakle, Vidoševićev je najmanji problem, a do problema bi moglo doći eventualno kad javnosti bude morao objasniti tko mu je i iz kojih izvora finacirao kampanju. U Bandićevom slučaju, međutim, pokazalo se da je prikaz financijskih izvora kampanje sitna prepreka, koju nije teško preskočiti.
Ovako na pitanje o financiranju predizborne kampanje Nadana Vidoševića za naš list odgovara sugovornik izvrsno upućen u svijet hrvatskog gospodarstva, čovjek impresivne biografije koja bilježi članstva u upravama nekih od najvećih hrvatskih poduzeća.
Potencijalni financijeri predizborne kampanje Nadana Vidoševića, pak, ne kriju da im je on prvi izbor, ali na pitanje hoće li u kampanju uložiti konkretan novac uglavnom ostaju zatvoreni. Među njima, između ostalih, nalazi se i jedan od najutjecajnih zadarskih, odnosno dalmatinskih gospodarstvenika – predsjednik Nadzornog odbora Tankerkomerca Božo Jusup.
– Podržavam Nadanovu kandidaturu, kaže za naš list Jusup bez ustezanja. U Hrvatskoj gospodarskoj komori Jusup s Vidoševićem surađuje već duži niz godina te ističe da vrlo dobro poznaje predsjedničkog kandidata.
– Ne bih Vidoševića komparirao s drugim kandidatima, ali uvjeren sam da on u ovim ružnim vremenima za hrvatsko gospodarstvo funkciju predsjednika može obnašati bolje od ostalih. Podržao ga je cijeli Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore, kaže Jusup.
Veliku podršku Vidošević je za svoju kandidaturu našao i među splitskim gospodarstvenicima, a kad je ovaj dio Dalmacije u pitanju neizostavnim se nameće spomenuti ime dugogodišnjeg Vidoševićevog prijatelja Zvonimira Radića, iako ovaj splitsko-zagrebački poduzetnik ne gleda sa simpatijama na tvrdnje da je upravo on zaslužan za sjajnu Vidoševićevu gospodarsku karijeru.
– Ta priča da sam ja stvorio Nadana davnašnji je splitski spin, tvrdnja koja ne odgovara istini, kaže za naš list Radić.
Predsjedničkog kandidata Vidoševića on je, kaže, upoznao dok je ovaj bio šef računovodstva u splitskom Dalmacijacementu. U to vrijeme u istom poduzeću radio je i Vidoševićev otac Ante, i to na dužnosti odgovornijoj od one što ju je zauzimao Radić.
– Nadana nitko nije morao stvarati. Kad je došao u poduzeće svi su zamijetili da ima veliki potencijal, a na mjesto direktora, najprije u sektoru uvoz-izvoz, a potom i na mjesto generalnog direktora njega je izabrao radnički savjet. Nismo mi njega stvarali, nego je on nas zvao da mu pomognemo nakon što je imenovan uza direktora, kaže Radić.
Danas je Zvonimir Radić predsjednik Nadzornog odbora zagrebačkog poduzeća Piramida, dioničkog društva za proizvodnju farmaceutske ambalaže, koje zapošljava više od stotinu radnika, a godišnje uprihoduje nekoliko milijuna eura. Široj javnosti ostaje nepoznato hoće li Radić iskoristiti svoja brojna poznanstva iz svijeta gospodarstva za prikupljanje novca za Vidoševićevu kandidaturu ili će njegova podrška ostati deklarativne, odnosno simbolične naravi.


 IMENA I IZNOSI NA INTERNET STRANICI


– Mi smo tek započeli prikupljati novce i čekamo da nam se jave donatori. Dobili smo neke pozive, ali o tome je još uvijek prerano govoriti. Naša financijska kampanja nije zatvorena, kako to tvrde vaši sugovornici, ali iz njihovih usta u Božje uši. Cjelokupan iznos i donatori bit će objavljeni na internetskoj stranici našeg kandidata, službeni je odgovor Vidoševićevog stožera na pitanje o financiranju predsjedničke kampanje ovog kandidata.