Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Fizička sprema će biti naš “forte”

Autor: Roman Morović

08.09.2009. 22:00
Fizička sprema će biti naš “forte”

Foto: Sebastian GOVORČIN



Ovaj stil košarke koji trener Sagadin traži od nas može biti vrlo učinkovit, jer se dosta momčadi ne snađe na taj presing i vrlo je teško držati taj intenzitet svih četrdeset minuta. Upravo zbog toga nam je od krucijalne važnosti fizička sprema i zato moramo što bolje odraditi do kraja ove pripreme kako bi onda taj ritam mogli držati i u prvenstvu, naravno uz uvjet da svi budemo zdravi – kaže Perić.


Dok je cijela sportska javnost ovih dana najviše zaokupljena Europskim košarkaškim prvenstvom u Poljskoj i velikim nogometnim dvobojem Engleske i Hrvatske na Wembleyu, košarkaši Zadra u miru svoje dvorane nastavljaju pripreme za novu sezonu. Do njenog službenog početka preostala su još 32 dana, a onda se počinje igrati za ozbiljno, za rezultat i za bodove. Ono što se moglo iščitati iz dosadašnjih šest pripremnih utakmica jest vrlo dobra fizička pripremljenost momčadi Zmage Sagadina, a sada se polako usavršavaju i taktički detalji. Prvi dio priprema, prvo u Zadru, a potom u Rogaškoj Slatini Zadrani su odradili vrlo kvalitetno i ta fizička pripremljenost, snaga i brzina trebala bi biti jedna od najvažnijih karika Zadra u novoj sezoni.
– Dobro smo odradili prvi dio priprema i na ovih prvih šest pripremnih utakmica smo dominirali upravo zahvaljujući toj fizičkoj spremi. Tom energijom smo lomili protivnike, držali bi presing po cijelom terenu, uz mnogo kontranapada i protivnici nisu mogli držati taj ritam – kaže Hrvoje Perić.
Šest od šest za početak sezone zvuči prilično dobro.
– Za sada je to izgledalo vrlo dobro i mislim da možemo biti zadovoljni. U šest utakmica smo upisali šest dosta uvjerljivih pobjeda iako je u tim prijateljskim utakmicama rezultat zapravo u drugom planu. Moramo samo nastaviti ovako dobro raditi i nadati se da ćemo ovakav niz pobjeda napraviti i tijekom natjecateljske sezone.
Zadar je započeo s pripremama dosta ranije od ostalih momčadi i to se osjetilo u pripremnim utakmicama. Hoće li toliku prednost Zadar imati i kada počne sezona?
– Ne znam kada su ostale momčadi započele s pripremama pa prema tome ne mogu reći tko je koliko spreman, ali najvažnije je da smo mi do sada odradili sve ono što smo planirali i vjerujem da će tako biti i u narednih mjesec dana. Ovaj stil košarke kojeg trener Sagadin traži od nas može biti vrlo učinkovit jer se dosta momčadi ne snađe na taj pressing i vrlo je teško držati taj intenzitet svih četrdeset minuta. Upravo zbog toga nam je od krucijalne važnosti fizička sprema i zato moramo što bolje odraditi do kraja ove pripreme kako bi onda taj ritam mogli držati i u prvenstvu, naravno uz uvjet da svi budemo zdravi – kaže mladi Dubrovčanin koji se već prošle sezone pokazao u odličnom svijetlu, a ove bi trebao biti još i bolji.
– Moj princip je jednostavan. Na svakom treningu i utakmici pokušavam dati svoj maksimum. Naravno, to nekada izgleda bolje, nekada lošije, ali trudim se da iz dana u dan napredujem, naročito u onim stvarima koje do sada nisu bile toliko dobre. Najvažnije je da uvijek dajem sve od sebe jer se samo tako može doći do rezultata.
Zadar nikada ranije nije započeo s pripremama i, što je možda još i važnije, vrlo brzo će imati cijelu momčad na okupu. Od odlaska na pripreme u Sloveniju nedostajala su samo dvojica; Damir Rančić momčadi se priključio uoči puta na turnir u Široki Brijeg, a momčad će konačno biti kompletna krajem tjedna, uoči puta u Poreč, kada stiže gruzijski reprezentativac Vladimer Boisa (danas Gruzija igra posljednju utakmicu na EP divizije B).
– Obojica vrlo dobro poznaju sistem rada trenera Sagadina tako da im po dolasku neće biti teško pohvatati konce. Upoznati su s većinom akcija i po tom pitanju sigurno neće biti nikakvih problema. I fizički su sigurno u vrlo dobrom stanju budući da su prošli reprezentativne pripreme, odnosno Boisa i nekoliko utakmica. Još jedna važna stvar za ovu momčad je ta da su nam ove sezone došla samo dva nova igrača, dok nas je prošle sezone bilo znatno više. Manje više se svi dobro poznajemo i to je vrlo važno – zaključio je Perić.