Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Mlada momčad s visokim ambicijama

Autor: Roman Morović

08.09.2009. 22:00
Mlada momčad s visokim ambicijama

Foto: Sebastian GOVORČIN



Kada se zakotrlja priča o očekivanjima od KK Zadar uoči nove sezone uvijek će se naći mnogo različitih mišljenja, kao uostalom i o svim ostalim temama vezanima uz zadarsku košarku. Ove je sezone po tom pitanju situacija nešto drugačija nego lani. U odnosu na prošlosezonsku euforiju i euroligaške snove koji su se na kraju rasplinuli kao mjehur od sapunice, ove su godine Zadrani (pritom mislimo na igrače, navijače i upravu) puno oprezniji kada govore o očekivanjima i mogućim dosezima ove momčadi.
Uprava kluba jasno je dala do znanja; Zadar mora biti u vrhu hrvatske, regionalne i europske košarke, s tim da je ova sezona označena kao početak jednog projekta koji bi Zadrane trebao vratiti na pobjedničke staze. A kako se ništa ne može napraviti preko noći (osim u slučaju velike novčane inekcije), u ovoj sezoni uprava je pred momčad postavila sljedeći cilj: ostvariti vrhunski sportski rezultat igrom u finalu prvenstva Hrvatske i kupu Krešimira Ćosića, plasman među najbolje četiri momčadi NLB lige, te među najboljih osam Eurokupa. Tako piše u trogodišnjem strateškom planu razvoja kluba, a pritom treba voditi računa o razvoju mladih igrača koji moraju postati sastavni dio momčadi, odnosno Zadar bi, prema strateškom planu, trebao stvarati dva prvotimca godišnje. U ovaj plan dobro se uklapa i trener Zmago Sagadin koji često naglašava kako vjeruje u mlade igrače i siguran je kako s njima može postići kvalitetan rezultat.
Ovogodišnja momčad Zadra u prosjeku nema niti 23 godine i biti će vrlo zanimljivo vidjeti kako će ta zadarska mladost, uz iskusne Ružića i Boisu, funkcionirati na terenu. Ako pitate igrače, svi će redom kazati da je još uvijek prerano za davanje bilo kakvih prognoza jer je do početka sezone preostalo još punih mjesec dana i većina momčadi se tek treba kompletirati i odaditi onaj završni dio priprema, odnosno uigravanja.
Pripremne utakmice najčešće nisu pravo mjerilo i prema njihovim rezultatima se ne mogu napraviti nikakve projekcije kako bi koji klub mogao izgledati kada počne sezona. Tako ni šest zadarskih pobjeda u isto toliko prijateljskih susreta ne garantira uspješnu sezonu ali u svakom slučaju stvara jednu pozitivnu atmosferu i među igračima i među navijačima. A očekivanja navijača su uvijek visoka, ne samo u Zadru nego svugdje u svijetu.
Bez obzira na lošu prošlu sezonu, zadarski će navijač, uvijek pronaći razlog za optimizam i nadu da će ova sezona biti bolja. Naravno, ima i onih koji će s dozom pesimizma gledati na cijelu situaciju ali svi će se 10. listopada pojaviti u dvorani Krešimira Ćosića i s nestrpljenjem isčekivati početak prve službene utakmice u novoj sezoni.


 PRIPREMNE UTAKMICE NLB LIGAŠA


Jedanaest od četrnaest sudionika NLB lige već je odigralo nekoliko pripremnih utakmica uoči početka nove sezone. Na teren još nisu izišli FMP, Zagreb i Zvezda, a prvu utakmicu u utorak je odigrala i Cibona pobijedivši ruski Triumph sa 86-74.
Zadar 6-0 (Rogaška, Polytechnica, Zlatorog, Cedevita, Široki (2))
Široki 3-3 (pobjede: Čapljina (2) i Budućnost, porazi: Zadar (2), Budućnost)
Bosna 2-0 (Rogaška, Polytechnica)
Swisslion 2-0 (Novi Sad, Himik)
Hemofarm 1-3 (pobjeda: Asosoft, porazi: Bugarska (2), Srbija)
Partizan 1-2 (pobjeda: Metalac, porazi: Himik, OKK Beograd)
Helios 1-2 (pobjeda: Senčur, porazi: Lokomotiv, Oldenburg)
Budućnost 1-1 (pobjeda i poraz od Širokog)
Cibona 1-0 (Triumph)
Cedevita 0-2 (Zadar, Čapljina)
Union Olimpija 0-2 (Oldenburg, Varese)