Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nova riba iz zadarskih uzgajališta – hama

08.09.2010. 22:00
Nova riba iz zadarskih uzgajališta – hama


Hama je riblja vrsta koje je pred stotinjak godina u Jadranskom moru bilo u izobilju. Sada je ima jako malo, a može je se naći oko ušća Neretve. Nije utvrđeno je li riba izlovljena ili su na njen nestanak utjecali razni biofaktori. U uzgoju je to relativno nova vrsta koja tek treba osvojiti tržište. Riječ je o prvoj klasi bijele ribe, okusom najsličnijoj brancinu, kazao je Peroš
Iako je autohtona jadranska vrsta bijele ribe, o hami se dosad jako malo čulo.
Većina čitatelja za hamu najvjerojatnije i nije čula prije negoli je u javnost izišla informacija da Cromaris, tvrtka za uzgoj, preradu i prodaju ribe, uz uobičajene vrste – orade i brancine, u uzgajalištu kod otočića Košare u pašmanskom akvatoriju zadnjih godinu dana uzgaja i hamu.
– Prošle je godine u kaveze nasađeno oko 50 tisuća jedinki mlađi koja će krajem ove godine prispjeti za izlov. Očekuje se oko 40 tona ribe koju ćemo plasirati većinom na domaće tržište, a nešto i na talijansko. Moći će se naći u velikim trgovačkim lancima, a također i kroz mrežu maloprodajnih ribarnica s kojima surađujemo, doznajemo od direktora proizvodnje zadarskog Cromarisa Krešimira Peroša.
On napominje da hama spada u brzorastuće riblje vrste, a u njene prednosti spada i to što nije podložna bolestima i nametnicima.
– Hama je riblja vrsta koje je pred stotinjak godina u Jadranskom moru bilo u izobilju. Sada je ima jako malo, a može je se naći samo oko ušća Neretve. Nije utvrđeno je li riba izlovljena ili su na njen nestanak utjecali razni biofaktori. U uzgoju je to relativno nova vrsta koja tek treba osvojiti tržište. Riječ je o prvoj klasi bijele ribe, okusom najsličnijoj brancinu. No puno je veća i teža od brancina. U prirodi zna doseći i 50 kilograma. U uzgoju se, kad je o težini ove ribe riječ, ide na tri kategorije. Najmanje uzgojene hame teške su između kilograma i kilograma i pol, ali su i te najmanje puno veće od orada i brancina. Ima zatim kategorija između 2 i 3 kilograma te ona između 4 i 5 kilograma, ispričao nam je Peroš.
Iako je u Jadranskom moru već odavno rijetka vrsta, nešto veće količine hame mogu se naći u ostalim morima Mediterana. Po vrsti je ova riba najsličnija kavalama te kao i one spada u porodicu sjenki, riba koje žive u sjeni, zaklonjene od pogleda. No, kako smo već spomenuli, hama može doseći jako velike proporcije – preko 50, a u nekim se izvorima spominje čak i sto kilograma, te može biti duga oko dva metra. Svojim dimenzijama dominira nad drugim ribama iz svoje porodice te tako nosi titulu “najveće sjenke na svijetu”.