Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Rujan u sindikalnim pregovorima

08.09.2010. 22:00
Rujan u sindikalnim pregovorima


Radnici Tankerkomerca spremaju se na sastanak s upravom, radnici Kemoplasta očekuju isplatu plaća, a radnici Elke i dalje rade i čekaju rješenje svojih problema
Sindikalni predstavnici i uprava Tankerkomerca dogovorili su 15. rujna sastanak na kojem će razgovarati o gorućim problemima u tvrtki.
– Sindikalisti su pozvali Upravu tvrtke na razgovor i Dario Jurin, predsjednik uprave je odgovorio pozitivno. Naći će se s nama u Domu sindikata sljedeći tjedan. Na sastanku ćemo govoriti o zaostalim plaćama te o problemu selektivne isplate plaća. Naime, u Tankerkomercu se događa da su neki zaposlenici dobili nekoliko zaostalih plaća, dok ima i onih koji plaću nisu dobili i po šest-sedam mjeseci. Osim toga razgovarat ćemo i o radnim mjestima, odnosno o njihovu očuvanju, rekao je Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH. Dodao je da će na sastanku pitati upravu u kojoj je fazi prodaja terena u Gaženici. Sindikati će tražiti da im uprava preda ekonomsko-financijsko izvješće u kojem bi trebalo pisati kolika su točno zaduženja, što je dovelo do ove situacije u tvrtki, kako tvrtka planira riješiti ovu situaciju te koji su poslovni planovi tvrtke. Najavio je da će se sindikat potruditi da u upravi bude i jedan član sindikata.
Uranija se dotaknuo i Elke, tvrtke za koju je najavljeno da će zatvoriti svoj proizvodni pogon u Zadru. Rekao je da je uprava obećala da će pogon raditi još jednu godinu. Naime, za to vrijeme imaju ugovorenih poslova. Tvrtka je rekla da je razlog zatvaranja pogona nerentabilnost. Uranija smatra da pogon nije nerentabilan jer radnici rade u četiri smjene i nada se da će se naći način da se zaštite ta radna mjesta.
– Uprava je obećala ostati u kontaktu sa sindikatima i kako bi se zaposlenici njihove tvrtke zbrinuli, rekao je Uranija. Nada se da će u razgovorima s upravom uspjeti prolongirati odluku o zatvaranju zadarskog pogona i nakon roka od godine dana.
Osvrnuo se i na slučaj Kemoplast gdje je uprava osigurala plaće za travanj, svibanj, lipanj i srpanj. Rok za isplatu plaća je do 15. rujna, ali, rekao je Uranija, iz Kemoplastove su uprave rekli da imaju nekih tehničkih problema s isplatom. Uranija je rekao da će sindikalisti čekati do 15. rujna, ali će se pripremati na eventualne sindikalne akcije, ako do isplate plaća ne dođe.