Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tko je zakasnio za pokaz?

08.09.2010. 22:00
Tko je zakasnio za pokaz?


Općine i Županija nam nisu na vrijeme dostavile odluke o subvencioniranju đačkih pokaza, iako smo ih zvali da postupaju ranije. Mi smo markice morali tiskati po podacima koje smo u tom trenutku imali, a moramo ih prodavati po cijeni koja na njima piše. Markice se zbog sigurnosti tiskaju izvan Zadra pa to traje malo duže, kaže Šimunov
Nakon priče o cijenama đačkih pokaza, javio nam se Ive Baždarić, ogorčeni roditelj srednjoškolke iz Paljuva. Požalio se na, po njegovim riječima, nepravednu situaciju s đačkim pokazima.
– Općina Novigrad je donijela odluku da sufinancira pokaze za đake s područja općine u iznosu od 25 posto, a kad je moja kći došla napraviti pokaz, taj popust joj nije odobren. Znači, platila je tih 25 posto više, to jest 117 kuna više, navodno zbog toga što su markice napravljene dva mjeseca ranije, rekao je.
Kako nastavlja, pokaz je uspjela napraviti tek iz trećeg pokušaja.
– Od prvog dana škole je odlazila na šalter, no svaki put je bila gužva jer se subvencionirani pokazi mogu napraviti samo na jednom šalteru i to samo do 14 sati. Pokaz je uspjela napraviti tek treći dan kad sam je ja odvezao na kolodvor u sedam ujutro. Do tada je za svaki odlazak i povratak iz škole kupovala autobusnu kartu od 19 kuna. Na kraju ispada, da me ovaj mjesec đački pokaz, umjesto 353 kune, koštao oko 600 kuna. Za markicu bez popusta 470 kn, za godišnju iskaznicu 20 kuna i još stotinjak kuna za autobusne karte. Slično je prošlo i preostalih 16 srednjoškolaca iz Paljuva, požalio se Baždarić, dodavši da je za ovaj mjesec izostao i popust od 25 posto koji inače financira Županija.
Edvin Šimunov, direktor Liburnije, njegove navode opovrgava.
– Općine i Županija nam nisu na vrijeme dostavile odluke o subvencioniranju đačkih pokaza, iako smo ih zvali da postupaju ranije. Mi smo markice morali tiskati po podacima koje smo u tom trenutku imali, a moramo ih prodavati po cijeni koja na njima piše. Markice se zbog sigurnosti tiskaju izvan Zadra pa to traje malo duže. Ako nam općine i Županija te odluke dostave sad, a uglavnom većina jest, retroaktivno ćemo ih provesti. Dakle, sljedeći mjesec će cijena subvencioniranih pokaza biti manja za iznos popusta i za rujan i za listopad, tako da će građanima sve biti vraćeno, rekao je Šimunov.
Osvrnuo se i na navode o gužvi.
– Na autobusnom kolodvoru radi četiri ili pet šaltera i nije istina da se samo na jednom prodaju subvencionirani pokazi. Problem je što nitko nije išao raditi pokaz prošli tjedan, nego svi idu u zadnji trenutak. Mi smo na to spremni pa početkom mjeseca, za tih nekoliko dana gužve, angažiramo i dodatne radne snage, kazao je Šimunov.