Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tvrtko Pašalić i Maglov uhićeni zbog ratnog zločina

08.09.2010. 22:00
Tvrtko Pašalić i Maglov uhićeni zbog ratnog zločina


Policija je, osim Pašalića Maglova, uhitila još dvije osobe, a sumnjiči ih se da su počinili ratni zločin i zloči protiv civila u šibenskom vojnom zatvoru Kuline 1992. godine
Šibenska policija uhitila je jučer četiri osobe pod sumnjom da su 1992. godine počinile ratni zločin u vojnom zatvoru Kuline u Šibeniku. Iz MUP-a je našem listu potvrđeno da su među te četiri osobe i bivši načelnik šibenskog SIS-a Tvrtko Pašalić, te bivši zapovjednik 73. bojne Vojne policije Željko Maglov.
Tri uhićenika sumnjiči se za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, dok se jednu osobu tereti da je počinila i zločin protiv civila. O zločinima u šibenskom vojnom zatvoru Kuline pisalo se još krajem devedesetih godina, a nadležne obavještajne službe i MORH imali su sve informacije o tome još 1993. godine.
Međutim, MORH je stao na kraj toj priči zaključkom posebnog povjerenstva prema kojem je najveći prekršaj u Kulinama bila samovolja zatvorenika. Pritom su ignorirana upozorenja na silovanja civilnih osoba, mučenja, ponižavanja i premlaćivanja. U izvješću kojeg je bivši vojni policajac Mario Barišić uputio 1993. godine zagrebačkom sjedištu Vojne policije, a što je već objavljivano u tiskanim medijima, upozorava se na silovanje i ponižavanje jedne civilne zatvorenice u Kulinama, kako od strane vojne policije, tako i od strane drugih zatvorenika koje su čuvari prisiljavali na to.
Mediji su objavljivali i sadržaje izvješća tadašnjeg zapovjednika vojnog pritvora Damira Boršića o premlaćivanju na smrt jednog ratnog zarobljenika, kao i batinanju drugih zarobljenika, uz njegove molbe da ga se smijeni, jer ne može spriječiti zlostavljanja. Zlostavljanja su, prema tim izvještajima, noću provodili Željko Maglov i drugi vojni policajci, nakon što bi zatvorenike tijekom dana redovno ispitivali Barišić i njegov kolega vojni policajac Milorad Paić. Barišićeva izvješća su, među ostalim, navodila i da je Tvrtko Pašalić, prije posjeta delegacije Crvenog križa Kulinama, premještao izmrcvarene zatvorenike u druge vojne zatvore u Zadru i Kerestincu.
Ime Željka Maglova javnosti je poznato iz procesa za krijumčarenje automobila i šećera pod zaštitom odora HV-a i Vojne policije, te za posjedovanje droge. Na splitskom sudu bio je još 1999. osuđen na dvije godine zatvora zbog šverca vozila, no presuda je ukinuta i vraćena splitskom sudu na ponovno odlučivanje. Osuđen je i na 10 mjeseci zatvora zbog posjedovanja heroina.


 PRVA OBRADA


Nakon što je krajem devedesetih ponovno aktualizirana priča o zločinima u šibenskom vojnom zatvoru, time se tad bavila i šibenska policija, ali i tadašnji županijski državni odvjetnik Željko Žganjer. Iz te je kriminalističke obrade proizašla tek optužnica protiv Tvrtka Pašalića zbog poticanja Marija Barišića i Miloada Paića na ubojstvo tadašnjeg šefa policije Nikole Vukošića, načelnika Odjela operativnih poslova Ive Fuština, inspektora policije Dragana Njegića i jednog od čelnih ljudi TLM-a Ljube Pavasovića. Nakon dugogodišnjeg sudskog postupka šibenski sud je 2007. godine Pašalića oslobodio optužbi, no Vrhovni sud je ukinuo tu presudu.